Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

«Για εμάς οι συναυλίες είναι το οξυγόνο μας. Είμαστε μια μπάντα που δημιουργήθηκε μέσα από τζαμ σέσιονς και μετέπειτα μέσω πολλών «μικρών» συναυλιών. Η αλληλεπίδραση με το κοινό είναι αυτό που μας δίνει ενέργεια και θέληση για συνέχεια. Στην Ευρώπη και όπου αλλού έχουμε παίξει έχουμε πολύ ωραίες αναμνήσεις και κατά την προσωπική μου άποψη ο κόσμος ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για ζωντανή, ειλικρινής μουσική» αναφέρει μεταξύ άλλων στο zougla.gr, o Στέλιος Τόγιας, κρουστός της Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, με αφορμή την επερχόμενη  εμφάνισή τους στις 2 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Barcelona Gipsy Balkan Orchestra αποτελεί την επιτομή αυτού που αποκαλούμε «πολυπολιτισμικότητα» στη μουσική. Ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, αντλούν έμπνευση κυρίως από την Balkan και klezmer παράδοση και διευρύνουν συνεχώς τους καλλιτεχνικούς τους ορίζοντες.

Οι ίδιοι λένε για τις μουσικές τους ρίζες: «Η βάση μας είναι σίγουρα στα Βαλκάνια. Η μουσική την Βαλκανίων είναι για μας ένα σύνολο από παραδόσεις και πολυεθνικές κουλτούρες που ξεπερνά τους γεωγραφικούς περιορισμούς, αντλώντας από τις ιστορίες λαών που έχουν ανά περιόδους κατοικήσει σε αυτά τα μέρη: Ασκενάζι και Σεφαραδίτες Εβραίοι, Τσιγγάνοι, Οθωμανοί, Άραβες… Από εκεί και πέρα, με τα τραγούδια που έχουμε παίξει όλα αυτά τα χρόνια, ο δικός μας μουσικός χάρτης θα έφτανε από την Τουρκία, τον Λίβανο και τη Ρωσία ως τη Λατινική Αμερική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O ταλαντούχος καλλιτέχνης Στέλιος Τόγιας, ο μοναδικός Έλληνας της μπάντας αποκαλύπτει τα μελλοντικά του σχέδια καθώς και τι ονειρεύεται για την καλλιτεχνική του διαδρομή.

Τι θα ακούσουμε στην Τεχνόπολη;

Το 2019 αλλάξαμε μεγάλο μέρος του ρεπερτορίου μας προσθέτοντας αρκετά δυναμικά κομμάτια κυρίως από Ρουμανία και Βουλγαρία. Φυσικά υπάρχουν ακόμα αρκετά αγαπημένα μας τραγούδια που συνεχίζουμε να παίζουμε.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη συνεργασία σας με τους BGKO.

Καθώς είμαι στους BGKO από την ίδρυση τους μου είναι κάπως δύσκολο να χαρακτηρίσω τη σχέση μου με όλο το σχήμα. Για καλό ή για κακό έχουμε γίνει μια οικογένεια.

Πώς θα μας περιγράφατε την πορεία του γκρουπ;

Πιστεύω ότι ήμασταν τυχεροί σε δύο πράματα. Είχαμε πολύ θερμή αποδοχή από τον κόσμο και γνωρίσαμε πολύ καλούς μουσικούς και περιλαμβάνω και τον ανθρώπινο παράγοντα εδώ. Το πρώτο σου δίνει ενέργεια και τη δυνατότητα να συνεχίσεις και το δεύτερο γνώση και σεβασμό για το είδος. Αυτός ο συνδυασμός μας βοήθησε σε μια καλή πορεία επαγγελματικά και μουσικά πιστεύω.

Ποιος είναι ο κοινός άξονας που σας ενώνει;

Είναι σίγουρα η μουσική και η αγάπη μας για τα ταξίδια, για γνωριμίες με νέο κόσμο, τόπους και κουλτούρες.

Πείτε μας λίγα λόγια για σας. Πότε συνειδητοποιήσατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με το τραγούδι και τη μουσική;

Δεν είναι κάτι που έγινε ακριβώς συνειδητά. Ανέκαθεν είχα μια σχέση με τη μουσική. Από κλασική κιθάρα, ηλεκτρονική παραγωγή, μετέπειτα κρουστά και διάφορα όργανα με τα οποία ανά περιόδους ασχολήθηκα. Τώρα τελευταία το κοντραμπάσο για παράδειγμα. Η μουσική ήταν πάντα απλά μέρος της ζωής μου και κάποια στιγμή έγινε και επάγγελμα.

Ποια ήταν τα πρώτα σας μουσικά ακούσματα και ποιο είδος μουσικής αγαπάτε περισσότερο;

Σε αρκετά νεαρή ηλικία άρχισα να παίζω κλασική κιθάρα οπότε και ήρθα σε επαφή με την κλασική μουσική. Αργότερα άκουσα και ασχολήθηκα με την ηλεκτρονική, διάφορα είδη, για αρκετά χρόνια. Αρκετά πιο αργά μπήκε στην ζωή μου η παραδοσιακή μουσική. Όλες έχουν τη θέση τους και συνεχίζουν να είναι σημαντικές.

Τα τελευταία χρόνια έχετε κάνει πολλές συναυλίες στην Ευρώπη. Ποια η εμπειρία σας και τι είναι αυτό που κρατάτε από αυτές τις συναυλίες;

Για εμάς οι συναυλίες είναι το οξυγόνο μας. Είμαστε μια μπάντα που δημιουργήθηκε μέσα από τζαμ σέσιονς και μετέπειτα μέσω πολλών «μικρών» συναυλιών. Η αλληλεπίδραση με το κοινό είναι αυτό που μας δίνει ενέργεια και θέληση για συνέχεια. Στην Ευρώπη και όπου αλλού έχουμε παίξει έχουμε πολύ ωραίες αναμνήσεις και κατά την προσωπική μου άποψη ο κόσμος ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για ζωντανή ειλικρινής μουσική.

Αν μπορούσατε να κρατήσετε μερικές στιγμές  από την καριέρα σας ποιες θα ήταν αυτές;

Πραγματικά μου είναι αδύνατο να επικεντρωθώ σε κάποιες μόνο. Είναι πολλές και πολύ δύσκολο να συγκριθούν.

Έχετε συνεργαστεί με κορυφαίους καλλιτέχνες. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μια συνεργασία που δεν έχετε  κάνει ακόμη και θα το θέλατε πολύ;

Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που θα θέλαμε να συνεργαστούμε. Είναι κάτι που πάντα κάναμε και θέλουμε να συνεχίσει να είναι μέρος της λειτουργίας μας. Αυτόν τον καιρό ετοιμάζουμε συνεργασίες με τον Bozo Vreco και τη Nihan Devecioglu.

Τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας διαδρομή;

Η σταδιοδρομία μας είναι κάτι το ρευστό και επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τους μουσικούς που συναντάμε. Θα θέλαμε να συνεχίσουμε να κάνουμε συναυλίες σε όλο τον κόσμο γνωρίζοντας νέες μουσικές και ανθρώπους.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη σημερινή κατάσταση στον χώρο του θεάματος και της μουσικής στην Ελλάδα; Πόσο εύκολο είναι να χτίσει κανείς σήμερα μία καριέρα στη μουσική;

Στην Ελλάδα υπάρχουν σίγουρα πολλοί αξιόλογοι μουσικοί και ωραία σχήματα. Τώρα για την κατάσταση στον χώρο της μουσικής και του θεάματος δεν μπορώ να ξέρω περισσότερα μιας και λείπω πολλά χρόνια στο εξωτερικό.

Στο εξωτερικό και ειδικότερα στην Ευρώπη πώς είναι η  κατάσταση στον χώρο του θεάματος και της μουσικής; Είναι πιο εύκολο για έναν νέο καλλιτέχνη να αναδειχθεί;

Κάθε χώρα έχει και τα δικά της θετικά και αρνητικά. Αν υπάρχει ένα κοινό είναι ότι ο μηχανισμός και η βιομηχανία της μουσικής γίνεται όλο και πιο ομοιογενής όπως και σε γενικές γραμμές τα πάντα στην εποχή μας. Αυτό που ίσως διαφοροποιεί την Ελλάδα από την Ισπανία είναι κατά κύριο λόγο το μέγεθος, εννοώντας μεγαλύτερη αγορά. Παράλληλα βέβαια στην Ελλάδα η μουσική συνοδεύει πολλές δραστηριότητες, ταβέρνες, μπαράκια κτλ., δίνοντας και άλλες ευκαιρίες σε έναν μουσικό. Αν βγάλουμε κάποιες λίγες εξαιρέσεις, στη Γαλλία για παράδειγμα όπου υπάρχουν επιδόματα για μουσικούς, το να ζήσει κάποιος αποκλειστικά από συναυλίες πιστεύω είναι δύσκολο σε όλην την Ευρώπη.

Θα επιθυμούσατε να επιστρέψετε στην Ελλάδα και να δραστηριοποιηθείτε μουσικά στην Αθήνα;

Θα ήθελα να παίξω περισσότερο στην Ελλάδα, υπάρχουν εξαιρετικοί μουσικοί και πλούτος παραδοσιακής μουσικής που με ενδιαφέρει αλλά δεν υπάρχουν σχέδια επιστροφής.

Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;

Να γυρίσουμε όλον τον κόσμο!

Δείτε επίσης: Οι Barcelona Gipsy balKan Orchestra τον Σεπτέμβριο στην Τεχνόπολη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης