Πόσες ορχήστρες προσμετρούν στις τάξεις τους μουσικούς του διαμετρήματος ενός Νίκου Σκαλκώτα; Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών έχει την τιμή να παρουσιάζει το πρώτο από μια σειρά CDs με ηχογραφήσεις έργων του και τίτλο «Ο νεοκλασικός Σκαλκώτας» από τη δισκογραφική Naxos (8.574154).

Ένα ταξίδι στο ιδιότυπο σύμπαν του μέγιστου Έλληνα συνθέτη που υπήρξε εξέχον μέλος της ΚΟΑ. Μέσα από έργα της ωριμότητάς του, αναδεικνύεται η βαθιά του εκτίμηση για τις φόρμες της παραδοσιακής μουσικής με τις οποίες συνομιλεί, ξεκινώντας από το «νεοκλασικό δίπτυχο»: την εμπνευσμένη Συμφωνιέττα και την Κλασική Συμφωνία, την οποία η ΚΟΑ ηχογραφεί εδώ σε παγκόσμια πρώτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθούν οι έντονα παραστατικές Τέσσερις εικόνες για ορχήστρα, και, τέλος, το Αρχαίο Ελληνικό Εμβατήριο (παραγγελία του Λυκείου των Ελληνίδων), που απηχεί την τότε κυρίαρχη αντίληψη του δυτικού κόσμου για την αρχαία ελληνική μουσική θεωρία αλλά και πράξη. Στην κορνέτα ο κορυφαίος Α’ τρομπετίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Ιωάννης Καραμπέτσος, και στο πόντιουμ ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας, Στέφανος Τσιαλής. Με την παρούσα ηχογράφηση, κορυφώνονται οι πολυάριθμες εκδηλώσεις για το Έτος Σκαλκώτα (2019), με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τον πρόωρο θάνατο του συνθέτη, οι οποίος, σε πείσμα των αντιξοοτήτων που γνώρισε επιστρέφοντας στην Αθήνα του Μεσοπολέμου, άφησε ως παρακαταθήκη έργο ανεκτίμητης αξίας.

To CD εισάγεται κατ’ αποκλειστικότητα και διανέμεται από το δισκοπωλείο Opera Compact Disc (Ακαδημίας 57), ενώ πωλείται και σε όλα τα ενημερωμένα δισκοπωλεία της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης