Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας θρηνητικού χαρακτήρα, βυζαντινούς ύμνους για τα θεία και τα ανθρώπινα πάθη, αλλά και παραδοσιακά τραγούδια θα ερμηνεύσει η Γλυκερία, την Παρασκευή 30/3, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός».

Η Γλυκερία σε αυτό το μουσικό κατανυκτικό ταξίδι, θα μας θυμίσει ύμνους, εγκώμια και τραγούδια συνυφασμένα με τη Μεγάλη Εβδομάδα και τη μεγαλύτερη γιορτή της ορθοδοξίας. Θα ακουστούν μερικά από τα ωραιότερα τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας, όπως το Ω Γλυκύ μου Έαρ, Η ζωή εν τάφω, Αι γενεαί πάσαι, Άξιον εστί, Ευλόγει η ψυχή μου τον Κύριον και ο Ακάθιστος Ύμνος, καθώς και επιλεγμένα τραγούδια από την ελληνική παράδοση, όπως το Τζιβαέρι, Στο ‘πα και στο ξαναλέω, που στοχεύουν στην ανθρώπινη ψυχή. Την ερμηνεύτρια θα συνοδεύσει πολυμελής ορχήστρα με εξαίρετους μουσικούς με παραδοσιακά όργανα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γλυκερία, προσεγγίζει με ευαισθησία το γεγονός αυτό και σημειώνει: «Ω Γλυκύ μου Έαρ…Ένα βαθιά κατανυκτικό κείμενο για τον πόνο της Παναγίας, για τον επίγειο θάνατο του μοναχογιού της. Πρόκειται για ένα μεγάλο θρησκευτικό τραγούδι, ένα μοιρολόι για το πόνο που μπορεί να νοιώσει ο καθένας μας όταν χάνει ένα αγαπημένο πρόσωπο. Όμως πέρα από αυτό θα πρέπει να δούμε πόσο μεγάλο και διαχρονικό είναι το νόημα του ύμνου. Κι αυτό είναι η αγάπη. Η αγάπη για τον άλλο, γι αυτόν που είναι δίπλα μας, ανεξαρτήτως χρώματος ή γλώσσας. Άλλωστε αυτές τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας είναι ημέρες θρήνου οι οποίες καταλήγουν στην Ανάσταση κατ εξοχήν ημέρα Αγάπης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης