Η οπερέτα «Μυριέλλα» του Αλέξανδρου Γκρεκ βλέπει εκ νέου τα φώτα της σκηνής. Μια παραγωγή της Παλαιάς Φιλαρμονικής σε σκηνοθεσία Πέτρου Γάλλια. Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας παρουσιάζει στο κερκυραϊκό κοινό μία ακόμη μουσικοθεατρική παραγωγή της. Πρόκειται για τη θρυλική οπερέτα «Μυριέλλα» του επίτιμου εταίρου της και κορυφαίου μουσουργού Αλέξανδρου Γκρεκ (1876-1959).

Γεννημένος στην Κέρκυρα ο Γκρεκ σπούδασε επαγγελματικά στη Νάπολη και, μετά τη σύντομη επιστροφή του στην Κέρκυρα, συνέχισε τις διδακτικές και συνθετικές του δραστηριότητες στην Αθήνα, όπου συνδέθηκε με το Ωδείο Πειραιώς. Οι δύσκολες συνθήκες σε Κέρκυρα και Αθήνα, όμως, τον ώθησαν να μεταφέρει τις δράσεις του στον χώρο του ακμάζοντος τότε παροικιακού ελληνισμού, και συγκεκριμένα στην παροικία της κοσμοπολίτικης Αλεξάνδρειας. Εκεί παρέμεινε από το 1911 έως το 1948 προσφέροντας τεράστιο διδακτικό, οργανωτικό και συνθετικό έργο, χωρίς ωστόσο να χάσει την επαφή με την Κέρκυρα. Σε αυτήν άλλωστε επέστρεψε το 1948 και επί δεκαετία εξακολούθησε τη δράση του αφήνοντας ανεξίτηλη την σφραγίδα του στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια του νησιού. Η οπερέτα «Μυριέλλα» αποτελεί δημιούργημα της αλεξανδρινής περιόδου του Γκρεκ. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο θερινό θέατρο της Αλεξάνδρειας τον Αύγουστο του 1932 από ελληνικό θίασο με πρωταγωνίστρια την Ζωζώ Νταλμάς. Το έργο κατέκτησε αμέσως τις προτιμήσεις του κοινού με τη μουσική και τη δράση του, παρουσιάζοντας ένα ηθογραφικό μωσαϊκό χαρακτήρων και καταστάσεων με γνωρίσματα που υιοθέτησε στη συνέχεια και ο ελληνικός κινηματογράφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας έχουσα στην κυριότητά της το σύνολο του μουσικού αρχείου του Αλέξανδρου Γκρεκ θεώρησε αυτονόητη την αναβίωση της «Μυριέλλας» εξήντα ακριβώς χρόνια μετά τον θάνατο του συνθέτη, βασιζόμενη στην έμπρακτη πεποίθησή της, ότι η επιτυχία τέτοιων είδους πρωτοβουλιών υλοποιείται μόνο με τη δημιουργική σύμπραξη δυνάμεων. Έτσι, η «Μυριέλλα» έπειτα από επτά περίπου δεκαετίες θα ξαναδεί τα σκηνικά φώτα της Κέρκυρας στις 6, 7 και 8 Δεκεμβρίου 2019 στο Δημοτικό Θέατρο Κερκύρας (ώρα έναρξης: 8.30 μ.μ. ακριβώς). Τη μουσική διεύθυνση της παραγωγής υπογράφει ο διευθυντής της ορχήστρας της «Παλαιάς», Άλκης Μπαλτάς, και τη σκηνοθεσία και τη διασκευή ο Πέτρος Γάλλιας. Με την ορχήστρα της Φιλαρμονικής συμπράττει η Χορωδία Κερκύρας (διδασκαλία διεύθυνση: Χριστίνα Καλλιαρίδου).

Πρωταγωνιστούν οι: Γιώργος Βλάχος, Βαγγέλης Ζήκος, Μαρία Πανάρετου, Ρόζα Καπόν Πουλημένου, Πέτρος Καρύδης, Παντελής Κοντός. Κωνσταντίνος Παλαιολόγου, Τζίνα Πούλου, Αλέξανδρος Χαζάπης, Κωνσταντίνος Χειρδάρης, Γιώργος Ζερδαλής.

Τα εισιτήρια θα διατίθενται καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 5 μ.μ. με 8 μ.μ. και Σαββατοκύριακο 10 π.μ. με 1 μ.μ. στο κτήριο της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας (Νικηφόρου Θεοτόκη 10). Τιμές εισιτηρίων: 12 Ευρώ (εξώστης), 15 Ευρώ (πλατεία) και 20 Ευρώ (θεωρεία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έναρξη διάθεσης: Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης