Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

«Η τέχνη είναι δώρο του Θείου Όντος στον άνθρωπο για να ονειρεύεται την Αθανασία».
Η τέχνη μας αποκαλύπτει μια άλλη πραγματικότητα και μας καλεί να ζήσουμε εντός της δοσμένοι στην πνευματικότητα και όχι στην ύλη» αναφέρει μεταξύ άλλων στο zougla.gr, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων με αφορμή την επερχόμενη παράσταση του στον Φ.Σ. Παρνασσός, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, μια παράσταση που εστιάζει στην απόδοση από γυναικείες φωνές, Ριζίτικων και Μαντινάδων, από την πλούσια Κρητική παράδοση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, ο – γεννημένος στα  Ανώγεια της Κρήτης – Γιώργος Δραμουντάνης, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, θα παρουσιάσει στον Φ.Σ. Παρνασσός, μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση στην οποία με μια πρωτότυπη προσέγγιση ενώνει το τραχύ πρόσωπο των γυναικών των Λευκών Ορέων με τον λυρικό ερωτισμό της Αρετούσας. Στην ερμηνεία τρεις σπουδαίες φωνές: η Μαριάννα Πολυχρονίδη και οι αδερφές Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή.

Η Κρήτη, στη μακραίωνη ιστορία της, δεν επέτρεψε στη γυναίκα να τραγουδήσει. Ήταν προνόμιο του άντρα. Της παρείχε, όμως τον χώρο του θρήνου για το τραγούδι της απώλειας, όπου εκεί υπήρξε ο απόλυτος εκφραστής. Ωστόσο, δειλά δειλά, τόλμησε να διηγηθεί την ερωτική ιστορία και με ριζίτικα τραγούδια.

Οι Μαντινάδες από την άλλη έχουν σαφώς πιο ερωτικό περιεχόμενο, περιγράφοντας κάθε απόχρωση της ερωτικής ιστορίας. Η Αρετούσα ως σύμβολο εκπροσωπεί την γυναίκα της Αναγέννησης. Βρίσκεται στη δίνη του έρωτος και παρότι, πριγκίπισσα θα υποστεί την σκληρότητα της ανασφάλειας του Ερωτόκριτου.
Μένει αταλάντευτη, με ακέραια συναισθηματική πίστη και καταθέτει τα παράπονα της, τραγουδώντας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αξιόλογος καλλιτέχνης  μίλησε στο zougla.gr για τα Ριζίτικα τραγούδια και τις Μαντινάδες και αποκάλυψε τα μελλοντικά του σχέδια καθώς και τι ονειρεύεται για την καλλιτεχνική του διαδρομή.

Πείτε μας λίγα λόγια για την επερχόμενη παράσταση σας στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» καθώς και τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη συγκεκριμένη δουλειά.

Η Ιστορία μας ζει μέσα στις λέξεις και μέσα στα τραγούδια. Η  παράδοση κάθεται σεμνά και περιμένει να διηγηθεί με τον κομψό τρόπο αυτά που επέλεξε για τη διάρκεια της, οι γέροντες και οι γερόντισσές κρατούν το κλειδί της λαϊκής γνώσης και πληροφορίας, το ριζίτικο τραγούδι είναι όπως οι δωρικές κολώνες, απέριττα
αριστουργήματα σου δίνουν όσα ακριβώς είναι αναγκαία και σε χρεώνουν με την ανακάλυψη της συνέχειας.

Όμορφο νιο
Εζύγωνε ο χάρος στη μαδάρα
Κι ήταν ο νιος ογλήγορος και ο χάρος κουρασμένος
Και παίρνει ο νιος
Το ρίζωμα…

Ψάχνοντας την υπέροχη συλλογή του ερευνητή Σταμάτη Αποστολάκη διαπίστωσα ότι υπάρχουν τραγούδια που θα έπρεπε να τα έχουν πει γυναικείες φωνές αφού στο ποίημα μιλάει γυναίκα,
κι έτσι άρχισε αυτή εργασία.

«Γιε μου που σ’ ηβρε
ο Χάροντας και μαχαιρώσφαξε σε
Αν σ’ ηβρε μες στη γειτονιά
να μην την χαιρετήσω
αν σ’ ηβρε μες στην εκκλησιά
να μη τη λειτουργήσω
κι αν σ’ ήβρε στο περιβόλι μας νερό να μην του δώσω
Μάνα λειτούργα
Τς εκκλησιές
Χαιρέτα τους γειτόνους
Μα μένα μ’ ήβρε
ο Χάροντας
στς
αγάπης μου
την πόρτα»

Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν η Μαριάννα Πολυχρονίδη και οι Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή. Μιλήστε μας για την εμπειρία σας από αυτήν τη συνεργασία.

Η Μαριάννα Πολυχρονίδη είναι μια ερμηνεύτρια με βαθύ αίσθημα.Έχουμε συνεργαστεί αρκετά χρόνια γνωρίζει την προφορά και τη γλώσσα της Κρήτης, παντρεύει την τέχνη του ηθοποιού με το τραγούδι άριστα.

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή είναι δύο φωνές σε μια ψυχή έχοντας καταγωγή από την Ξάνθη είναι κοντά στο βαλκανικό τραγούδι στο ηπειρωτικό. Έχουν δουλέψει τις φωνές τους με τη διαφάνεια και καθαρότητα τους με άριστα αποτελέσματα. Το ρεπερτόριο τους αρχίζει από τα fado της Πορτογαλίας και φτάνει στον Λίβανο.
Η καλλιτεχνική τους ποιότητα ανοίγει νέους δρόμους.

Τελικά η γυναικεία φωνή μπορεί να υπηρετήσει τα λόγια του ριζίτικου τραγουδιού;

Το ριζίτικο τραγούδι είναι αντρική υπόθεση, η γυναίκα της Κρήτης δεν έχει μουσική ιστορία πέραν του μοιρολογιού και αν τραγουδήσει ριζίτικο θα το κάνει όπως οι άντρες. Γι αυτό σε αυτήν την εργασία οι μελωδίες δεν είναι του ριζίτικου. Είναι καινούργιες συνθέσεις πάνω στον «ριζίτικο λόγο».
Έτσι αναδεικνύεται το περιεχόμενο του τραγουδιού με τη γυναικεία ανάγνωση και ψυχοσύνθεση.

Πώς είναι η γυναίκα της Κρήτης; Έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει από τις άλλες γυναίκες;

Η γυναίκα της Κρήτης είναι από πάντα σιωπηλός κυβερνήτης στην οικογένεια.
Στη Μινωική εποχή η πατρίδα λεγόταν Μητρίδα.

Από τα τραγούδια της παράστασης σας υπάρχει κάποιο που σας συγκινεί ιδιαίτερα;

Αυτό που ανέφερα παρά πάνω

Πιστεύετε ότι η τέχνη και η δημιουργικότητα δίνουν την ευκαιρία στους ανθρώπους να εξερευνήσουν πέρα από τα όρια τους και να ξεφύγουν από την άσχημη πραγματικότητα;

Η τέχνη είναι δώρο του Θείου Όντος στον άνθρωπο για να ονειρεύεται την Αθανασία.
Η τέχνη μας αποκαλύπτει μια άλλη πραγματικότητα και μας καλεί να ζήσουμε εντός της δοσμένοι στην πνευματικότητα και όχι στην ύλη

Στην καθημερινότητα σας τι σας δίνει χαρά και από πού αντλείτε για να είστε καλά;

Ζω στα Ανώγεια μέσα στη ζώσα παράδοση με φίλους ακριβούς.
Ποιητές μουσικούς χορατατζηδες, πολιτικούς. Ζωγραφίζω τα πρόσωπα και το περιβάλλον Έχω ένα περιβόλι που ασχολούμαι παρατηρώντας το θαύμα της δημιουργίας και διδάσκομαι.

Tι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας διαδρομή;

Αφήνομαι στη συγκίνηση και την ακολουθώ.

Ετοιμάζετε κάτι άλλο;

Ετοιμάζω έκθεση ζωγραφικής στην γκαλερί Black duck με θέμα τα σύννεφα και τις αντάρες του Ψηλορείτη. Στις 3 του Δεκέμβρη τα εγκαίνια.

Ένα από τα ζωγραφικά  έργα που θα παρουσιάσει στην έκθεση του ο Λουδοβίκος των Ανωγείων

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης