Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Ο Κώστας Τουρνάς είναι αδιαμφησβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδοποιούς. Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες έχει καταφέρει μέσα από τα τραγούδια του να αφήσει το δικό του μουσικό στίγμα, χαρίζοντάς μας στίχους και μελωδίες που όλοι αγαπήσαμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευγενής, με μια θαρρείς έμφυτη σοφία και μια δυναμική ενός ποπ ροκ καλλιτέχνη, πάντα ξεχώριζε με τη σκηνική του παρουσία και το ταλέντο του. Τα τραγούδια του διαχρονικά, αποτελούν άλλωστε απόπειρες αποτύπωσης στιγμών, καταγραφή «δρόμων», ονειροπόλησης, ευχών, όπως μας εξομολογείται ο ίδιος, και γι’ αυτό συγκινούν και τις νεότερες γενιές, οι οποίες γνωρίζουν και εντάσσουν στα μουσικά τους ακούσματα τραγούδια όπως τα «Μην της το πεις», «Όπου φυσάει ο άνεμος», «Άνθρωπε αγάπα», «Ο Αχιλλέας απ’ το Κάιρο» και τόσα άλλα τραγούδια.

Με αφορμή μια μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στα 50 χρόνια δισκογραφίας του Κώστα Τουρνά, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Ιουλίου στο Faliro Summer Theater, ο αγαπημένος καλλιτέχνης μίλησε στο zougla.gr και ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Είναι ένας δρόμος που επέλεξα μικρός και δεν μετάνιωσα ούτε στιγμή, παρόλο που δεν ήταν εύκολος… Πολλές οι συγκινήσεις, οι ανταμοιβές, οι ικανοποιήσεις, αλλά και οι δυσκολίες… Yπήρξα αυθόρμητος και ασήμαντα οργανωτικός με απαιτήσεις και αναμονές… Μου έφτανε πάντα να είμαι δημιουργικός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κάντε έρωτα κι όχι πόλεμο» ήταν το σύνθημα της γενιάς του, ενώ το μότο του σήμερα είναι «Η ζωή είναι τώρα»!

«Δεν ονειρευόμουν και δεν ονειρεύομαι σχεδόν ποτέ. Μόνο βλέπω κάτι που επιθυμώ και ξεκινώ διαδικασίες… πάντα με άγνωστο το αποτέλεσμα. Βλέπεις, η κίνηση μετράει, το εγχείρημα, η απόπειρα και όχι πάντα τα αποτελέσματα. Όπου και όπως πάει, αρκεί να είμαι παρών» εξομολογείται.

Έχετε γράψει μια μεγάλη ιστορία στην ελληνική μουσική. Τι κρατάτε από αυτή την αξιοζήλευτη διαδρομή και ποιες συνεργασίες σας ξεχωρίζετε;

Είναι ένας δρόμος που επέλεξα μικρός και δεν μετάνιωσα ούτε στιγμή, παρόλο που δεν ήταν εύκολος… Πολλές οι συγκινήσεις, οι ανταμοιβές, οι ικανοποιήσεις, αλλά και οι δυσκολίες. Περίοδοι συνεργασιών με εταιρείες δίσκων ήταν πάντα καλές, μιας και οι άνθρωποι που τις είχαν με πίστευαν και με αποδέχονταν.

Ο Νίκος Αντύπας, ο Κώστας Φασόλας, ο Νίκος Καραγιάννης της τότε Universal, όπως και ο Μίλτος Καρατζάς και ο Γαβρίλης Παντζής ήταν πάντοτε κοντά μου.

Τι θα ακούσουμε στην επερχόμενη συναυλία σας στο Faliro Summer Theater;

Αισιοδοξώ να είναι μια βραδιά χαράς και μουσικής με αναδρομή στα 50 χρόνια πορείας. Ελπίζω οι συνθήκες των καιρών μας να μας επιτρέψουν να γιορτάσουμε τραγουδώντας αγαπημένα τραγούδια.

Θα λέγατε πως η μουσική είναι η ζωή σας;

Σίγουρα ήταν και είναι… και μια μη σταθμισμένη βέβαια «θεραπεία», σε κάθε δύσκολη στιγμή, που η ζωή μας φέρνει… ευλογία!

Τα τραγούδια σας αφορούσαν το τώρα και τις συνθήκες της ζωής σας;

Είναι απόπειρες αποτύπωσης στιγμών, καταγραφή «δρόμων», ονειροπόλησης, ευχών κ.λπ. κ.λπ.

Στη μεγάλη αυτή καλλιτεχνική σας διαδρομή υπήρξαν στιγμές που σκεφτήκατε ποτέ να τα παρατήσετε;
Ποτέ!

Υπάρχει κάποια συνεργασία ή κάτι άλλο που θα θέλατε να έχετε κάνει στον χώρο της μουσικής που δεν το έχετε τολμήσει ή δεν βοήθησαν οι συνθήκες να υλοποιηθεί;

Πάντα κάτι σε προκαλεί και πάντα κάτι σε ωθεί να κάνεις ό,τι κάνεις. Υπήρξα αυθόρμητος και ασήμαντα οργανωτικός με απαιτήσεις και αναμονές, μου έφτανε πάντα να είμαι δημιουργικός.

Ποιο θεωρείτε σημαντικότερο έργο σας;

Δεν ξέρω για σημαντικότητα, γιατί αυτά τα καταγράφει ο χρόνος και οι άνθρωποι. Όμως, αγάπησα πολλά «πονήματά» μου, τα «Απέραντα Χωράφια», τον «Αχιλλέα», το «Κυρίες και Κύριοι» κ.ά.

Από τους νέους τραγουδιστές ξεχωρίζετε κάποιον;

Υπάρχουν, όπως σε κάθε εποχή, εξαιρετικά ταλαντούχοι τραγουδιστές, αν και ξέρω λίγα για το σύγχρονο γίγνεσθαι. Θα θυμηθώ τον Χρήστο Μάστορα π.χ.

Στη γενιά σας υπήρχε το σύνθημα «Κάντε έρωτα, όχι πόλεμο». Σήμερα θα μπορούσε να υπάρξει ένα σύνθημα που θα κινητοποιήσει τους ανθρώπους θετικά;

Ίσως θα μπορούσε να είναι το «Η ζωή είναι τώρα»!

Ποια είναι η σχέση σας με τον χρόνο;

Δεν τον μετράω για να μη με μετράει…

Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας εκτός σκηνής σε κάποιον που θα ενδιαφερόταν να σας γνωρίσει; Τι σας αρέσει να κάνετε όταν δεν εργάζεστε;

Ό,τι κάνουν όλοι… αλλά στην περίοδο της πανδημίας μάλλον ελάχιστα απ’ όσα έκανα συνήθως.

Στην καθημερινότητά σας τι σας δίνει χαρά και από πού αντλείτε για να είστε καλά;

Και μόνο να συνειδητοποιήσω το δώρο της ζωής φτάνει, είμαι ευγνώμων και μόνο με αυτό!

Τι άλλο περιλαμβάνουν τα άμεσα επαγγελματικά σχέδιά σας και τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας πορεία;

Δεν ονειρευόμουν και δεν ονειρεύομαι σχεδόν ποτέ, μόνο βλέπω κάτι που επιθυμώ και ξεκινώ διαδικασίες, πάντα με άγνωστο το αποτέλεσμα. Βλέπεις, η κίνηση μετράει, το εγχείρημα, η απόπειρα και όχι πάντα τα αποτελέσματα. Όπου και όπως πάει, αρκεί να είμαι παρών.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης