Τέσσερις γενιές τσαμπουνιέρηδες της Τζιάς συμβάλλουν με τις δυνάμεις τους στο μουσικό- θεατρικό δρώμενο «Όταν οι τσαμπούνες της Τζιάς… συναντούν τον Διόνυσο» την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, ώρα 19.30, στην Ιουλίδα χώρα της Τζιάς, και συγκεκριμένα στη βρύση του Βενιαμίν, (έτος κατασκευής 1843), το παλιό χοροστάσι που οι ντόπιοι τιμούσαν με πανηγύρια και παζάρια.

Οι ερασιτέχνες τσαμπουνιέρηδες του νησιού θα συναντηθούν με επαγγελματίες μουσικούς και ηθοποιούς και με τη σκηνοθετική ματιά της Νικαίτης Κοντούρη θα συναντήσουν κείμενα που αναφέρονται στον θεό Διόνυσο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για την πρώτη από ένα τρίπτυχο δράσεων που θα αναπτυχθεί μέσα στο 2020-2021, όπου με γενικό τίτλο «Κείων Τόποι» αποκαλύπτονται πολλαπλές πτυχές της ντόπιας ταυτότητας στο νησί, με έμφαση στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Κέας, στην πολιτισμική σημασία των αγροτικών κατασκευών της νησιωτικής υπαίθρου, όπως είναι τα δημόσια πλυσταριά, στη συμβολή των γυναικών στην αγροτική ζωή και την έμφυλη διάσταση του αγροτικού και ημι-αστικού νησιωτικού πολιτισμού της καθημερινότητας.

«Επισκεπτόμενη το πανέμορφο αυτό νησί στα μέσα Ιουλίου» αφηγείται η Νικαίτη Κοντούρη «άκουγα τον τόσο χαρακτηριστικό ήχο της τσαμπούνας να “βγαίνει” με έναν μαγικό τρόπο από τις πέτρες, τα βράχια, το τραχύ τοπίο, την αγριεμένη θάλασσα και σκεφτόμουν πως θα μπορούσε να έχει γεννηθεί κι εδώ, σε αυτόν τον πανέμορφο, σκληροτράχηλο τόπο ο Διόνυσος. Ας επιχειρήσουμε, με αρωγούς τους υπέροχους καλλιτέχνες, φορείς του τόπου και επισκέπτες, να τον “συναντήσουμε” και να τον “γευτούμε” στη Βρύση του Βενιαμίν».

Οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό σ’ αυτή την πρώτη αυτή δράση, όπου θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα δημόσιας υγείας που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκδήλωση ανοίγει με μια εισαγωγή στην ιστορία του Διονύσου, από τον ιστορικό τέχνης Κωστή Καζαμιάκη. Με προεξάρχοντες τους τσαμπουνιέρηδες της Τζιας, τρεις ηθοποιοί – Γιώργος Παπαγεωργίου, Θάλεια Γρίβα, Δανάη Μιχαλάκη- και οι επαγγελματίες μουσικοί Μιχάλης Κλαπάκης, Νίκος Παραουλάκης θα συνθέσουν το δρώμενο αφιερωμένο στον Διόνυσο. Εκτός από τα κείμενα- Βάκχες, Ορφικοί και Ομηρικοί Ύμνοι, Επιγράμματα του Ανακρέοντα, Επικλήσεις «Εις Διόνυσον» – έχουν επιλεγεί και μουσικά όργανα που έρχονται από τα βάθη του μύθου και της ιστορίας: τσαμπούνες, κρουστά, φλογέρα, νέϊ, και γκάιντα.

Η ιδέα- πρόταση είναι της Ίλιας Παπασπύρου και η εκτέλεση παραγωγής της Art Files Production. Διοργανωτής ο Σύλλογος Γυναικών Κέας «Η Μελίτη», συνδιοργανωτής ο Δήμος Κέας.

Οι εκδηλώσεις «Κείων Τόποι» τελούν υπό την αιγίδα και την οικονομική στήριξη των υπουργείων Πολιτισμού & Αθλητισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο https://www.facebook.com/keiontopoi

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης