Πόσο συχνά συναντάμε σε ομάδες χορού την ελευθερία και τον πειραματισμό με υλικά, όπως το μάρμαρο; Οι διεθνείς RootlessRoot είναι εκ νέου στη Στέγη, όμως αυτήν τη φορά κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα την Πρωτοχρονιά στο YouTube κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση. Μέχρι να τους χειροκροτήσουμε και πάλι στις γεμάτες αίθουσες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για ένα μόνο 24ωρο, η σπουδαία ομάδα με σταθερή παρουσία στις πιο σημαντικές σκηνές όλου του κόσμου, που σε κάθε παράστασή της σπάει τις χορευτικές συμβάσεις και δημιουργεί νέα όρια, έρχεται στις οθόνες μας και κάνει για πρώτη φορά παγκόσμια πρεμιέρα online. Το «Stones & Bones» είναι μια παράσταση που αποτίνει φόρο τιμής στην ανθρώπινη ύπαρξη και τη μνήμη, που κινείται στα όρια χορού και performance concert, ως μια ταινία με αυθύπαρκτη υπόσταση.

Η Στέγη, προσπαθώντας να απαντήσει στο φαινόμενο των κλειστών χώρων θεάματος, κινητοποιεί κάθε μέσο που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία για να φέρει τα έργα κοντά στο κοινό, δημιουργώντας ένα μεικτό είδος, που φλερτάρει τόσο με τις παραστατικές τέχνες όσο και με τον κινηματογράφο. Το «Stones & Bones» αποτυπώθηκε ως μια ταινία για ψηφιακή προβολή, επιδιώκοντας μια κινηματογραφική εμπειρία του θεατή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο νέο έργο των RootlessRoot, πέντε ερμηνεύτριες (Λίντα Καπετανέα, Έλενα Τοπαλίδου, Μάρθα Φριντζήλα, Hyaejin Lee, Anna Calsina Forrellad), υπό τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, έρχονται αντιμέτωπες στη σκηνή με το μάρμαρο, δημιουργώντας ένα ποίημα για την εύθραυστη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης και την αιωνιότητα του μαρμάρου.

Ο Γιόζεφ Φρούτσεκ και η Λίντα Καπετανέα συνεργάζονται με τον Άγγλο γλύπτη Peter Randall-Page, έναν αριστοτέχνη στο είδος του, και εισχωρούν στα μυστήρια αυτού του ξεχωριστού φυσικού υλικού, το οποίο παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες στη σκηνική του χρήση. Εμπνέονται από τις πυθαγόρειες γεωμετρικές μορφές της κοσμικής δημιουργίας, καθώς και από την ανθρώπινη σωματικότητα, με σκοπό να αποκαλύψουν την άνιση σχέση μεταξύ του εφήμερου ανθρώπινου σώματος και της ανεξάντλητης δύναμης του μαρμάρου. Και οι δύο πραγματικότητες συναντιούνται στην κίνηση, αντιπροσωπεύοντας διαφορετικές χρονικές κλίμακες.

Η παράσταση είχε προγραμματιστεί να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2020, αλλά αναβλήθηκε στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων της Πολιτείας για τη δημόσια υγεία. Τον Σεπτέμβριο του 2020 άρχισαν εκ νέου πρόβες, αλλά και πάλι η παράσταση δεν πρόλαβε να κάνει πρεμιέρα με κοινό. Η κινηματογραφημένη εκδοχή της αποτελεί μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα μεικτό είδος, αλλά παράλληλα να αναδειχθεί και να υπερτονιστεί η σημασία των παραστατικών τεχνών, προετοιμάζοντας την επιστροφή καλλιτεχνών και θεατών στους φυσικούς χώρους, στη ζωντανή συνθήκη που αποτελεί μια διαφορετική, πολύτιμη εμπειρία.

Η παραγωγή θα παραμείνει διαθέσιμη στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση έως τις 2 Ιανουαρίου στις 21:00.

Η Στέγη υπήρξε συμπαραγωγός στο πρώτο έργο των RootlessRoot που παρουσιάστηκε στη Μικρή Σκηνή της, το «Eyes In The Colors Of The Rain» (2011). Έχει επίσης κάνει την παραγωγή και έχει παρουσιάσει τα έργα τους, «Kireru» (2012) και «Europium» (2015), ενώ παράλληλα έχει υποστηρίξει τις περιοδείες τους ανά τον κόσμο.

Από την αρχή της καλλιτεχνικής τους πορείας, οι RootlessRoot έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στη σκηνική αξιοποίηση υλικών, που η χρήση τους από τους περφόρμερ δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις. Στο «Stones & Bones», σε πρωτότυπη μουσική του Βασίλη Μαντζούκη, πέντε ερμηνεύτριες κινούν με τις δυνάμεις τους βαριά και άκαμπτα μαρμάρινα γλυπτά κατασκευασμένα από τους Peter και Thomas Randall-Page. Το λευκό μάρμαρο τίθεται με την απαράμιλλη ομορφιά του στο επίκεντρο του έργου. Οι πέντε ερμηνεύτριες έρχονται αντιμέτωπες με το βάρος και τη σκληρότητά του και δημιουργούν ένα τοπίο που κατακλύζεται από τους ήχους της προσπάθειας να συνομιλήσουν μαζί του.

Η δουλειά της ομάδας υποστηρίχθηκε από σημαντικούς ευρωπαϊκούς φορείς, ήδη από την ίδρυσή της, ενώ αργότερα ήρθαν οι συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως ο Akram Khan και ο John Parish, οι περιοδείες σε μια σειρά από χώρες, καθώς και σημαντικά βραβεία και διακρίσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης