Οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες του τάγματος «Mevlevi» στο Παλλάς

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018, 09:11
Οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες του τάγματος «Mevlevi» στο Παλλάς
Τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες του τάγματος «Mevlevi» μοιράζονται τη σκηνή του θεάτρου «Παλλάς» με τον κορυφαίο στο είδος του, Ziya Azazi για μια πρωτοποριακή συνάντηση που ξεφεύγει από τα αναμενόμενα. Το κοινό θα έχει την σπάνια ευκαιρία να απολαύσει μια σύμπραξη με τον μαγικό κόσμο των μυστικιστικών χορών να αποκαλύπτεται μπροστά του.Ο εντυπωσιακός χορός των Περιστρεφόμενων Δερβίσηδων του τάγματος «Mevlevi» συμπληρώνεται ιδανικά από την παράσταση «Dervish in Progress», μια πρωτοποριακή παράσταση που προσέγγισε για πρώτη φορά μια τόσο μυστικιστική κουλτούρα όπως αυτή των Σούφι με μοντέρνα γλώσσα και έκφραση και η οποία έχει παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας τον ενθουσιασμό του κοινού και θεωρείται ως σήμερα μια από τις σημαντικότερες παραστάσεις του λεγόμενου Ανατρεπτικού Περιστρεφόμενου Δερβίση, Ziya Azazi.Οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες του τάγματος Mevlevi είναι μέλη του αρχαιότερου τάγματος των Σούφι, που ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα από τον Τζελαλεντίν Ρούμι.

Ο Ρούμι θεωρήθηκε από πολλούς μελετητές ένας από τους μεγαλύτερους μυστικούς ποιητές του ανθρώπινου γένους ενώ από τους σύγχρονούς του, του δόθηκε το όνομα «Μεβλάνα» που σημαίνει «ο δάσκαλός μας».

Οι Δερβίσηδες, μέσα από μια χορική ιεροτελεστία αιώνων, επιδιώκουν να εξαγνίσουν την ανθρώπινη ψυχή. Κοινός στόχος όλων των σούφικων ταγμάτων των Δερβίσηδων και υπέρτατη επιθυμία, είναι η ένωσή τους με τον Αγαπημένο (Θεό) και η «σεμά», ο εκστατικός, περιστροφικός τους χορός, αποτελεί το βασικό όχημα για την πραγμάτωση του. Οι Δερβίσηδες περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής, ενώ ταυτόχρονα κινούνται κυκλικά σε όλη τη σκηνή.Ο Ziya Azazi γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Τουρκίας, αλλά ζει μόνιμα στην Βιέννη.

Ξεκίνησε της σπουδές του πάνω στον μοντέρνο χορό και το 1999 άρχισε να εξερευνά των παραδοσιακό χορό των Σούφι.

Δείτε το βίντεο:


Την ίδια χρονιά χαρακτηρίστηκε ως ο εντυπωσιακότερος χορευτής της χρονιάς από το περιοδικό «Ballet International Magazine» που τον έκανε ευρύτερα γνωστό. Συνεχίζοντας και σήμερα την δυναμική του καριέρα και τα διαρκώς εξελισσόμενα Projects του, συνεργάζεται μεταξύ άλλων με σημαντικά θέατρα όπως τα Vienna Volksoper (όπου διδάσκει έως και σήμερα), Theaterhaus Stuttgart και το Grand Théâtre de Geneve ως χορογράφος και σολίστ χορευτής. Έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ και θεατρικές σκηνές όλου του κόσμου, πάντα με standing ovation για τις βραβευμένες δουλειές του και μετράει συνεργασίες με πολλούς επώνυμους καλλιτέχνες όπως οι Jan Fabre, Silvert Hoyem, Mercen Dede και Burhan Ocal. Βασιζόμενος στη περιστροφική κίνηση των Δερβίσηδων παρουσιάζει μια σύγχρονη και άκρως καλλιτεχνική άποψη του χορού των Σούφι ενώ η τεχνική του, την οποία θα αποκαλύψει για πρώτη φορά στο κοινό της Ελλάδας, έχει χαρακτηριστεί ως παγκοσμίως αριστουργηματική.

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου / Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες του Τάγματος Mevlevi με τον εκστατικό περιστροφικό χορό και ο γνωστός και εξαιρετικός χορευτής και χορογράφος, Ziya Azazi, παρουσιάζουν για πρώτη φορά μαζί στην Ελλάδα μια παράσταση – πρόταση. Στο θέατρο Παλλάς.Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018, 09:33