Τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου στις 20:30 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος τους μουσικούς της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής και τη σπουδαία Ιταλίδα μεσόφωνο Romina Basso, σε μια μοναδική συναυλία αφιερωμένη στο ιταλικό μπαρόκ με κονσέρτα και άριες από έργα του Αntonio Vivaldi σε διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου.

Μέχρι περίπου και το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα το μόνο ευρέως γνωστό έργο του Αntonio Vivaldi ήταν «Οι Τέσσερις Εποχές». Τις τελευταίες δεκαετίες όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει, αφού πλέον δεν υπάρχει συνθέτης του οποίου το όνομα να είναι τόσο συνυφασμένο με την ιταλική φωνητική μουσική του μπαρόκ όσο του Vivaldi. Αντίστοιχα, καμία λυρική ερμηνεύτρια δεν έχει ταυτίσει το όνομά της με έναν συνθέτη όσο η Romina Basso με τον Vivaldi. To ξεχωριστό της ηχόχρωμα, ο συνδυασμός δεξιοτεχνίας και εκφραστικότητας και η δραματική της δύναμη έχουν καταξιώσει την κορυφαία λυρική τραγουδίστρια ως την πιο αντιπροσωπευτική ερμηνεύτρια των έργων του τόσο επί σκηνής όσο και σε ηχογραφήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συναυλία στο ΚΠΙΣΝ, που πραγματοποιείται με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), θα ακουστούν αποσπάσματα από κονσέρτα και άριες του Βενετσιάνου συνθέτη, πολλές από τις οποίες ηχογράφησε ή παρουσίασε για πρώτη φορά σε σύγχρονη εκτέλεση η Romina Basso.

H Romina Basso είναι Ιταλίδα μεσόφωνος με σπουδές στο Conservatoire Βenedetto Marcello στη Βενετία. Εμφανίζεται τακτικά στο Théâtre des Champs-Elysées, στο Lincoln Center και στο Theater ander Wien, ενώ έχει ερμηνεύσει σημαντικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους και έχει συνεργαστεί με επιφανείς διευθυντές ορχήστρας απ’ όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος ξεκίνησε μελετώντας τσέμπαλο στη Σχολή Βινιανέλλι Αθηνών, απ’ όπου πήρε το δίπλωμά του με άριστα παμψηφεί, πρώτο βραβείο και το αριστείο της σχολής. Στη συνέχεια μαθήτευσε στο Παρίσι, στο Μοzarteum του Σάλτσμπουργκ και στο Conservatoire της Γενεύης. Έχει διευθύνει τη Venice Baroque Orchestra, την Καμεράτα, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Irish Baroque Orchestra και το Βach Consort Wien. Συνεργάζεται τακτικά με την Κammeroper στη Βιέννη, ενώ έχει επίσης εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Bayreuth. Έχει λάβει τη διεθνή διάκριση Choc Musique, την οποία απέσπασε ως διευθυντής στη Venice Baroque Orchestra για έναν διπλό δίσκο με θέμα την Ολυμπιάδα. Έχει ακόμα συμμετάσχει ως βοηθός μαέστρου σε πολλές βραβευμένες ηχογραφήσεις για τις εταιρείες MDG, SONY και DECCA.

Εισιτήρια 15€, 10€ και 5€ (μειωμένο). Προπώληση εισιτηρίων στο SNFCC.org, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ταμεία ΕΛΣ), καθώς και στα ταμεία της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39).

Η εκδήλωση εντάσσεται στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Παράλληλα με την πλειονότητα των εκδηλώσεών του που διοργανώνονται με ελεύθερη είσοδο χάρη στις δωρεές του ΙΣΝ, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργανώνει και ορισμένες εκδηλώσεις με προσιτό εισιτήριο, εμπλουτίζοντας τις πηγές εσόδων του και διασφαλίζοντας τη μακροχρόνια οικονομική του ευρωστία.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης