Εξήντα χρόνων, άστεγη από ιδρύσεώς της, με εντυπωσιακή παρουσία στα μουσικά πράγματα της χώρας, αλλά…με καινούργια μουσικά όργανα που κατάφερε – δίκην «δώρου γενεθλίων» να εξασφαλίσει, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνεχίζει την πορεία της στους μουσικούς δρόμους και εγκαινιάζει τη νέα καλλιτεχνική περίοδο (Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2019) με τα …εγκαίνια ενός πιάνου – «όνειρο» με…ουρά.

Είναι το εξαιρετικής τεχνικής και μορφής πιάνο Fazioli ( grand piano F308) με μήκος 3,08 μέτρα (Είναι το μακρύτερο πιάνο που υπάρχει στη γενική αγορά) με…τέσσερα πεντάλ (δίνει τη δυνατότητα της μετάβασης του μηχανισμού προς τις χορδές, μειώνοντας έτσι τον ήχο χωρίς να αλλάζει τον τόνο) – γεγονός που το καθιστά «ιδανικό» για μια συναυλία μουσικής δωματίου αλλά και για μεγάλους χώρους συναυλιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πιάνο (αλλά και σειρά νέων μουσικών οργάνων όπως τσέμπαλα,τύμπανα, τρομπόνια) για την ορχήστρα αγοράστηκε χάρη στην έκτακτη επιχορήγηση 400.000 ευρώ που έλαβε η ΕΤΟΣ (Ειδικό Ταμείο Οργάνωσης Συναυλιών) της ΚΟΘ από το ΥΠΠΟ, τον περασμένο χρόνο και παραλήφθηκε πρόσφατα (έφτασε από την πόλη Σακίλε της Βόρειας Ιταλίας όπου βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής του) και θα εγκαινιασθεί το ερχόμενο Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου σε διπλή συναυλία που θα δοθεί στην αίθουσα «Σόλων Μιχηλίδης» (φέρει το όνομα του Κύπριου ιδρυτή της ΚΟΘ ).

Στη συναυλία (στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών Μουσικής Δωματίου) τα πλήκτρα του νέου πιάνου θα …αγγίξει ο πρόεδρος του ΕΤΟΣ της ΚΟΘ και πιανίστας Ούβε Μάτσκε, ενώ συμμετέχουν οι μουσικοί: Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί), Ντέιβιντ-Αλεξάντερ Μπόγκοραντ (βιόλα), Ντμίτρι Γκουντίμοβ (τσέλο)και Χαράλαμπος Χειμαριός (μπάσο).

Ενθουσιασμένος δήλωνε για την πορεία λειτουργίας της ΚΟΘ αλλά κυρίως για την εξασφάλιση του νέου εντυπωσιακού πιάνου (η ΚΟΘ λειτουργούσε με πιάνο αγορασμένο προ 43 ετών όπως είπε), δήλωνε σήμερα παρουσιάζοντας μαζί με την καλλιτεχνική διευθύντρια της ΚΟΘ κ.Ζωή Τσιόκανου, ο πρόεδρος της ΕΤΟΣ της ΚΟΘ Ούβε Μάτσκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα της ΚΟΘ για το τελευταίο τετράμηνου του…60ου έτους της λειτουργίας της περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – αφιερωμένη στα 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη – την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου με έργα Αλεξάντρ Μποροντίν, Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Γκουστάβ Μάλερ.

Συμμετοχή στην παράσταση: «Η Λίμνη των Κύκνων»- Μπαλέτο σε 4 πράξεις, σε μουσική Π.Ι. Τσαϊκόφσκι και χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου (Παρασκευή, Σάββατο -Κυριακή 4,5 και 6 Οκτωβρίου) στο Μέγαρο Μουσικής, σε διεύθυνση της ορχήστρας από τον Ηλία Βουδούρη. (Συμπαραγωγή ΚΟΘ με Εθνική Λυρική Σκηνή και Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης)

– «Οι Πλανήτες» συμφωνική σουίτα του Γκούσταβ Χολστ (1874-1934) σε διεύθυνση της Ορχήστρας απο τον Georg Köhler, την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2019 (ώρα 20:00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
.
– Συναυλία με τίτλο «Θέα απ τον Όλυμπο» (Από το ομότιτλο έργο του ελληνικής καταγωγής συνθέτη Τζών Ψαθάς) σε διεύθυνση της ορχήστρας του Μίλτου Λογιάδη – την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2019.

– Η ΚΟΘ συμμετέχει στο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης με συναυλία, το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019, στην Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ. υπό τη διεύθυνση ορχήστρας της Ελίζας Γώγου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα:

Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893): Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.1 σε σι ύφεση ελάσσονα, έργο 23 (σολίστ: Στέφανος Θωμόπουλος).

Γιοχάνες Μπραμς (1833-1897): Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.1 σε ρε ελάσσονα, έργο 15 (σολίστ: Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης) και Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873-1943): Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 2 σε ντο ελάσσονα, έργο 18 (σολίστ: Κάρολος Ζουγανέλης).

– Την οπερέτα σε 3 πράξεις “Η Νυχτερίδα” σε μουσική Johann Strauss II και λιμπρέτο των Karl Haffner και Richard Genée (Πέμπτη 5, Σάββατο 7, Τετάρτη 11 και Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 – ώρα 20:30 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) σε Διεύθυνση ορχήστρας του Μιχάλη Οικονόμου και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη.

– Τη Χριστουγεννιάτικη συναυλία για τη ΧΑΝΘ την Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019 ώρα 20:30 στο Κλειστό Γυμναστήριο ΧΑΝΘ «Μίμης Τσικίνας» σε διεύθυνση ορχήστρας Λίζας Ξανθοπούλου και πρόγραμμα με Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από το μπαρόκ μέχρι σήμερα.

– Τέλος , με τίτλο «I Got Rhythm» – Πρωτοχρονιάτικη συναυλία (Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου 2020)

Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2020) ώρα 19:00-στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η διεύθυνση ορχήστρας είναι του Martin Lebel. Στο πιάνο θα βρίσκεται ο Βασίλης Βαρβαρέσος και στο τραγούδι η Μαρίνα Σάττι.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης