Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Μήνυμα ειρήνης, ελευθερίας, αξιοπρέπειας και αγάπης μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια έστειλε η γυναικεία ορχήστρα «Οι κόρες της Ιερουσαλήμ» στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε χθες την Πέμπτη 6 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων.

Με το σύνθημα «σε αυτή τη γη υπάρχουν λόγοι που κάνουν τη ζωή να αξίζει» οι νεαρές μουσικοί από την Παλαιστίνη παρουσίασαν με επιτυχία ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα στο ελληνικό κοινό με ελεύθερη είσοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νεαρά κορίτσια από την κατεχόμενη Παλαιστίνη, την Ιερουσαλήμ, τη Ναμπλούς, τη Γάζα, τη Ραμάλα και τη Βηθλεέμ, έπαιξαν αραβικά και δυτικά μουσικά όργανα, τραγούδησαν και ξεχώρισαν με το ταλέντο τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερη παρουσία που γεφύρωσε τους δύο κόσμους η Μαρία Σουλτάτου, μια καλλιτέχνιδα που διακρίνεται για τη μακροχρόνια θητεία της στο τραγούδι και τη μοναδική της ερμηνεία στα ιδιώματα της μουσικής της Ανατολίας.

Συμμετείχαν  τιμητικά μέλη της Παραδοσιακής Ορχήστρας Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αττικής,με επικεφαλής τους μαέστρους Κώστα Μήτσιο στο Λαούτο και Νίκο Ευβοιώτη στο βιολί.

Επρόκειτο για πρωτοβουλία της Πρεσβείας του Κράτους της Παλαιστίνης και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη και συνδιοργάνωση του Δήμου Βύρωνα στο πλαίσιο του φεστιβάλ «στις Σκιές των Βράχων».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρέσβης της Βενεζουέλας, ο Πρέσβης της Παλαιστίνης, και ο Δήμαρχος Δάφνης.


ο Πρέσβης της Παλαιστίνης


ο Πρέσβης της Βενεζουέλας


Πρέσβης της Παλαιστίνης – Δήμαρχος Δάφνης

Μεταξύ των παρευρισκομένων η Μαρί Κυριακού.
 

Η γυναικεία ορχήστρα Banat al-Quds «Οι Κόρες της Ιερουσαλήμ» ιδρύθηκε το 2013 από το Εθνικό μουσικό Ωδείο Edward Said (ESNCM έτος λειτουργίας 1993) με παραρτήματα στην Ιερουσαλήμ, τη Ναμπλούς, τη Γάζα, τη Ραμάλα και τη Βηθλεέμ. Τα είκοσι επτά μέλη της είναι νεαρές κοπέλες που παίζουν αραβικά όργανα όπως ούτι, κανονάκι, ανατολίτικα κρουστά, αλλά και βιολί, βιολοντσέλο, κόντρα μπάσο, φλάουτο και κλαρινέτο. Η ορχήστρα συμπεριλαμβάνει χορωδία και σολίστ τραγουδιού.

Η συνεισφορά τους είναι ανεκτίμητη στην αναβίωση της γνήσιας αραβικής μουσικής της Παλαιστίνης. Στο ρεπερτόριο τους περιλαμβάνονται παραδοσιακά Παλαιστινιακά, αραβικά και διεθνή τραγούδια.

Το 2016, η νεαρή γυναικεία ορχήστρα και χορωδία Banat al-Quds κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Περιφερειακής Χορωδίας στο ετήσιο Φεστιβάλ Choir Fest Middle East «Φεστιβάλ Μέσης Ανατολής» που διοργανώνεται στο Ντουμπάι.

Το όραμα και η αποστολή του Ωδείου είναι η διάδοση μιας ζωντανής και δημιουργικής μουσικής κουλτούρας σε όλους τους λαούς του κόσμου όπου και αν βρίσκονται, με σκοπό την εδραίωση ενίσχυσης της πολιτιστικής και εθνικής Παλαιστινιακής ταυτότητας και την εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης