Στην κατάμεστη Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πραγματοποίησε χθες, Τετάρτη 7 Μαρτίου, η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ), τη 2η συναυλία της με τίτλο «Στυλ και Χορός στο Πέρασμα του Χρόνου», αγγίζοντας για ακόμα μία φορά το μουσικόφιλο κοινό που γέμισε την αίθουσα.

Στη συναυλία παρουσιάστηκαν τα έργα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

o Οττορίνο Ρεσπίγκι Παλαιοί χοροί και άριες, σουίτα αρ. 3
o Π. Ι. Τσαϊκόφσκι Παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα ροκοκό για βιολοντσέλο και ορχήστρα, έργο 3
o Λ. Β. Μπετόβεν Συμφωνία αρ. 7 σε λα μείζονα, έργο 92

υπό τη διεύθυνση του μουσικού διευθυντή και ιδρυτή της ΕΛΣΟΝ, Διονύση Γραμμένου.

Προσκεκλημένος σολίστ ήταν ο κορυφαίος τσελίστας Alexey Stadler, νικητής του Grand Prix TONALi του 2012 στο Αμβούργο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κοινό ανταποκρίθηκε θερμά στην υπέροχη βραδιά, και χάρισε στην Ορχήστρα το πιο θερμό του χειροκρότημα.

Η νεοσύστατη Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων αποτελείται από νέους Έλληνες μουσικούς από όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και Έλληνες μουσικούς που ζουν στο εξωτερικό. Στόχος της είναι να καλύψει αυτό το σημαντικό κενό της χώρας μας, σε σχέση με την αντίστοιχη παράδοση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, και αποσκοπεί κυρίως στον εντοπισμό, την καθοδήγηση, την εκπαίδευση και την ανάδειξη νέων ταλαντούχων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης σολίστ και εξαρχόντων των ελληνικών αλλά και μεγάλων ευρωπαϊκών ορχηστρών.

H συμμετοχή των νέων μουσικών στα προγράμματα της ΕΛΣΟΝ θα παρέχεται δωρεάν μέσω των χρηματοδοτήσεων που η ίδια θα εξασφαλίζει. Παράλληλα με το έργο της Ορχήστρας, ειδική μέριμνα θα δίνεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα για το νεανικό κοινό αλλά και την ευκολία προσβασιμότητας των νέων στις συναυλίες της, καθώς επιθυμεί να μεταλαμπαδεύσει στη νέα γενιά την ποιότητα και τις αξίες που το είδος αυτό της μουσικής πρεσβεύει. Η ΕΛΣΟΝ φιλοδοξεί, κατά αυτόν τον τρόπο, να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός φιλόμουσου ρεύματος και μιας μουσικής πλατφόρμας για τους νέους μουσικούς και για το νεανικό ακροατήριο, ενισχύοντας έτσι το μουσικό διάλογο της νέας γενιάς.

Στην πρώτη της χρονιά η Ορχήστρα ξεκινά συνειδητά με έναν μικρό πυρήνα 35 επιλεγμένων μουσικών από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Φλώρινα, Βερολίνο, Μόναχο, Βρυξέλλες, Βιέννη, Γκρατς κ.ά.) ηλικίας 18-30 ετών. Προφανής στόχος της είναι η διεύρυνσή της, πληθυσμιακά και ποιοτικά, μέσω ακροάσεων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, οι οποίες θα ανακοινωθούν κατά την έναρξη της δεύτερης καλλιτεχνικής περιόδου 2018-19, όπως και η υλοποίηση νέων προγραμμάτων και δράσεων για νέους καλλιτέχνες.

Τη χρηματοδότηση της λειτουργίας της ΕΛΣΟΝ, καθώς και της διοργάνωσης των τεσσάρων συναυλιών στην ΕΛΣ για την καλλιτεχνική περίοδο 2017-2018 έχει αναλάβει το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο του πολιτιστικού του προγράμματος.

Official website: www.elson.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης