Στην Ολλανδία θα βρεθεί για δύο ξεχωριστές συναυλίες με χρώμα βυζαντινών Χριστουγέννων η καταξιωμένη ερμηνεύτρια του ιερού μέλους και της Παράδοσης Νεκταρία Καραντζή. Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο Άμερσοφτ και την Ουτρέχτη στις 28 και 29 Δεκεμβρίου και διοργανώνονται από το Ολλανδικό πολιτιστικό ίδρυμα μελέτης της Βυζαντινής και Ρωσικής Μουσικής.

Η Νεκταρία Καραντζή αποτελεί την πρώτη ψάλτρια που έχει καταγράψει δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από 14 ετών και που έχει μεταφέρει, ως Ελληνίδα γυναίκα υμνωδός, τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική εκτός των Ελληνικών συνόρων. Στον διεθνή τύπο έχει αναγνωριστεί ως μία από τις σημαντικότερες γυναικείες φωνές του θρησκευτικού μέλους, ενώ έχει προσκληθεί για να παρουσιάσει σχετικές εισηγήσεις σε σημαντικά μουσικά κέντρα της Ευρώπης, όπως η Ακαδημία Λιστ, το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και το Πανεπιστήμιο του Οβιέδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται σε δύο καλλιτεχνικά projects:

Με περιοδείες στην Ευρώπη, παρουσιάζει ένα a cappella πρόγραμμα βασισμένο στη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, την αρχέγονη ελληνική δημοτική παράδοση αλλά και επιλεγμένο ρεπερτόριο από την ιερή μουσική ανά τον κόσμο, ψάλλοντας ύμνους στα ρουμανικά, γαλλικά, ιταλικά, ρωσικά, αλλά και στη γλώσσα του Χριστού, τα αραμαϊκά. Παράλληλα συνεργάζεται με τον διεθνούς φήμης πιανίστα, συνθέτη, μαέστρο και Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών, Βασίλη Τσαμπρόπουλο, σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τους κλασικούς ήχους και τις συνθέσεις του βιρτουόζου πιανίστα μέσα από την πολύχρονη συνεργασία του με την ECM, με το βυζαντινό μέλος και τους ήχους της Μεσογείου.

Ο καλλιτεχνικός τους συνδυασμός, με τον τίτλο «Ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή», έχει ήδη ταξιδέψει τρία χρόνια σε μεγάλες ευρωπαϊκές περιοδείες, αποσπώντας θερμές κριτικές, ενώ μέρος του προγράμματός τους δισκογραφήθηκε πρόσφατα στον δίσκο «eleison», διεθνούς κυκλοφορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Πρόγραμμα:

Χριστός Γεννάται δοξάσατε (Καταβασία, ήχος α)
Του Κυρίου Ιησού γεννηθέντος (Ιδιόμελο, ήχος β)
Η Παρθένος Σήμερον (Κοντάκιο, ήχος γ)
Τι θαυμάζεις Μαριάμ (Κάθισμα, ήχος δ νενανω)
Σήμερον γεννάται εκ Παρθένου (Δοξαστικό Θ´ ώρας Χριστουγέννων, ήχος πλ. β)
Επεσκέψατο ημάς (Εξαποστειλάριο, ήχος γ)
Άστρον ήδη ανατέταλκεν (Καλοφωνικός ειρμός, ήχος α)
Εψές είδα στον ύπνο μου (Καθιστικό Θράκης)
‘Πόψε Χριστός γεννήθηκε (Κάλαντα Θράκης)
Σαράντα μέρες (Κάλαντα Θράκης)
Ελάτε εδώ γειτόνισσες (Κάλαντα Ηπείρου)
Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά (Κάλαντα Καππαδοκίας)
Καλησπερώ σε αφέντη μου (Κάλαντα Ρόδου)
Το τραγούδι του Άι Γιώργη (Παραδοσιακό Θράκης)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης