Σπυριδωνία Κρανιώτη

Ο κόσμος αγαπούσε τον Τζίμη Πανούση και η είδηση του θανάτου του προκάλεσε μεγάλη θλίψη τόσο στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και στους απλούς Έλληνες που έσπευσαν να τον αποχαιρετήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ναι η απώλεια του είναι δυσαναπλήρωτη. Αλλά τελικά ποιος ήταν ο Τζίμης και ποια ήταν τα χαρακτηριστικά αυτού του καλλιτέχνη που άφησε το στίγμα του στη δεκαετία του 80;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τζίμης Πανούσης δήλωνε μουσικά αυτοδίδακτος και πως έπαιζε λίγο απ’ όλα. Η αλήθεια ήταν πως ο Τζίμης είχε μια εξαιρετική φωνή και ένα απίστευτο θεατρικό ένστικτο. Ήταν ένας χαρισματικός καλλιτέχνης που δεν τον χόρταινες στη σκηνή. Ετοιμόλογος με κοφτερή σκέψη και αφοπλιστικό χιούμορ, με μία λέξη «αστείρευτος».

Ο λόγος που ο κόσμος τον ακολουθούσε ήταν η αυθεντικότητα του και αυτό το ανατρεπτικό χιούμορ που διέθετε. Έκανε σάτιρα κι όχι προπαγάνδα. Δεν άφηνε τίποτα όρθιο στο πέρασμα του. Στις παραστάσεις του και στη μουσική του άκουγε κανείς αλήθειες για ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Έλληνα νεοέλληνα, πουλάκι ξένο – πουλί χαμένο, μας τη φέρανε οι βάρβαροι… Ο Τζίμης Πανούσης ήταν από τους λίγους καλλιτέχνες που αντίκρισαν κατάματα και ωμά την παρακμή του Έλληνα της μεταπολίτευσης και ένας από τους πρωτοπόρους της stand up comedy. Διαχειρίστηκε όλα αυτά τα ζητήματα της ταυτότητας του νεοέλληνα με αφοπλιστικό τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιδεολογική στάση του Πανούση και η καυστική του σάτιρα τον είχε φέρει αρκετές φορές αντιμέτωπο με το την δικαιοσύνη, αρχής γενομένης από το 1980, με μία κατηγορία για περιύβριση αρχής.
Ακολούθησαν αρκετές δίκες λόγω της αθυροστομίας του Τζίμη αλλά και τον καυστικό του στίχο που έθιγε άμεσα και έμμεσα πρόσωπα και καταστάσεις.

Τραγουδιστής, ηθοποιός, show man ήταν όλα αυτά μαζί και άλλα πολλά. Όλοι θα θυμόμαστε πάντα εκείνο το πονηρό αλλά και παιχνιδιάρικο χαμόγελο του που θύμιζε παιδί που έκανε αταξία αλλά και την ιδιαίτερη φωνή του που δονούσε μέσα μας και μας οδηγούσε σε παραγωγικές σκέψεις και σε έναν βαθύτερο τρόπο προσέγγισης της κατάστασης μας χωρίς βάρος και χωρίς ενοχές!

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε ακόμη: Έφυγε από τη ζωή ο Τζίμης Πανούσης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης