Με ένα πλούσιο πρόγραμμα της ANIMART υποδέχεται εφέτος τους επισκέπτες της η Ύδρα από τις 22 έως 31 Ιουλίου. Η νέα πολιτιστική διοργάνωση στο νησί πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Ύδρας και με τη συνεργασία των Εργαστηρίων Τέχνης και Λόγου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας.

Οι εκδηλώσεις (θέατρο, κινηματογράφος, φωτογραφία, χορός, μουσική) θα απλωθούν σε διάφορους χώρους του νησιού: Από την ιστορική Οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη και το Β’ Δημοτικό Σχολείο Ύδρας, μέχρι το Καμίνι, τον θερινό κινηματογράφο «Γαρδένια», τη Δημοτική Αγορά Ύδρας και άλλους υπαίθριους χώρους. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ANIMART συμμετέχει η Ρούλα Πατεράκη ερμηνεύοντας σε θεατρικό αναλόγιο και σε πανελλήνια πρώτη (27/7), το ανέκδοτο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Η Ευλογία». Το έργο βασίζεται στη γνωστή ζωγραφική σύνθεση του Θεόδωρου Βρυζάκη με τίτλο «Η ευλογία των σημαιών υπό του Αρχιεπισκόπου Παλαιών Πατρών Γερμανού» (1868). Η Γιώτα Βέη ερμηνεύει α καπέλα ιστορικά δημοτικά τραγούδια.

Η Animart θα υποδεχθεί, επίσης, στην Ύδρα τον Χρυσό Ολυμπιονίκη Ιωάννη Μελισσανίδη (29/7) ο οποίος θα διαβάσει το ποίημα «Μπολιβάρ» του Νίκου Εγγονόπουλου σε σκηνοθετική επιμέλεια της Ελπίδας Σκούφαλου. Και οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην ιστορική Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη, σε συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία Ελλάδος.

Με ένα ακόμα θεατρικό αναλόγιο («O γαρ έρως ως ύδωρ» του Μάνου Λαμπράκη) θα ανοίξει άλλωστε η Animart 2019, στις 22 /7 στην Οικία του Αλέξη Βερούκα. Διαβάζει ο Βασίλης Μίχας (γνωστός στο ευρύ κοινό από την τηλεοπτική σειρά «Επιστροφή») και σκηνοθετεί ο Γιάννης Σκουρλέτης, ιδρυτής της καλλιτεχνικής ομάδας bijoux de kant, ο οποίος έχει τιμηθεί με το βραβείο σκηνοθεσίας «Κάρολος Κουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει, επίσης, κινηματογραφικά αφιερώματα σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Ύδρας.

Στον πρωτοπόρο κινηματογραφιστή Θανάση Ρεντζή (22/7) με την πειραματική ταινία του «Βιο-γραφία» αλλά και στον πολυβραβευμένο Υδραίο animator, συνεργάτη μεγάλων στούντιο του Χόλιγουντ, Παναγιώτη Ράππα, με προβολή ταινιών του (23/7 επίσης στον κινηματογράφο «Γαρδένια»). Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Την Τρίτη 23 Ιουλίου (Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη) θα παρουσιαστεί και το οπτικοακουστικό έργο «ΥΔΡΑΜΑ: Ο έπαινος του νερού» της βραβευμένης Αυστραλής Ρος Μπαντ, και το οποίο συνέθεσε ειδικά για την Animart.

Την Παρασκευή (26/7, Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη), ο Χριστόφορος Χριστοφής, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας, θα διαβάσει αποσπάσματα από το γνωστό έργο του «Ρόζα, Τ’ όνειρο», πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η κινηματογραφική ταινία του Ρόζα.

Στις εκπλήξεις συγκαταλέγεται και η παράσταση του έργου του Ευγένιου Τριβιζά «Οι δραπέτες της σκακιέρας» (30/7, στο υπαίθριο θέατρο στο Καμίνι). Πρόκειται για μια σπουδή πάνω στο μουσικό έργο των Ε. Τριβιζά και Γ. Κουρουπού από το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πάτρας.

H εφετινή Animart περιλαμβάνει ακόμα δράσεις γύρω από τη δημιουργική φωτογραφία με την υποστήριξη του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης: Από τις 24 έως τις 28 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις, εργαστήρια, διαλέξεις, συζητήσεις και επιτόπιες φωτογραφικές καταγραφές της Ύδρας. Μια επιλογή από αυτές θα αποτελέσουν το περιεχόμενο σχετικής φωτογραφικής έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2019 και θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ η ψηφιακή εκδοχή της θα αναρτηθεί στον ιστοχώρο της ANIMART (www.animartgreece.eu). Την επιμέλεια των φωτογραφικών εκδηλώσεων έχει ο Βασίλης Καρκατσέλης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα τη μκρού μήκους ταινία «Ύδρα: Η γη και οι άνθρωποι» των Παναγιώτη και Άκη Κορωνάκη που θα προβάλλεται κατά τη διάρκεια της έκθεσης φωτογραφίας (24-28/7, Δημοτική Αγορά Ύδρας).

Η Animart θα φιλοξενήσει, επίσης, την ετήσια έκθεση φωτογραφίας των μαθητών του Φωτογραφικού Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.), στο Β’ Δημοτικό Σχολείο Ύδρας στις 26-30/7 (εγκαίνια 26/7, 7 μ.μ.).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και παραστάσεις χορού: «The square» (25/7 Ξενοδοχείο Υδρούσα) της Σοφίας Κονδυλιά, «Mapping bodies – site specific dance performance» (22/7) περφόρμανς από την ομάδα Trial+Error και πέντε μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, που δημιουργήθηκε ως ιδέα κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής διαμονής (artistic residency) της ομάδας στο νησί.

Περφόρμανς θα παρουσιάσουν, επίσης, η ηθοποιός Δανάη Παπουτσή και η εικαστικός Μαργαρίτα Πέτροβα (23/7, στην Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη). Η Δανάη Παπουτσή, μάλιστα, για τις ανάγκες της Animart, θα στεφθεί με το νυφικό πέπλο της εικαστικής ομάδας Penelope’s webs και θα διαβάσει Υδραίικα προικοσύμφωνα περασμένων καιρών.

Την Τετάρτη (24/7, στη Δημοτική Αγορά Ύδρας), ο ιταλός φωτογράφος Σάλβο Τζενοβέζι θα ερμηνεύσει το ποίημά του «Active Surrender/«Παράδοση άνευ όρων».

Για τους λάτρεις της τζαζ, στις 28 /7, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάζει στο Ανοιχτό Θέατρο, στο Καμίνι της Ύδρας, συναυλία τζαζ με τα σύνολα των Μεταπτυχιακών φοιτητών του προγράμματος «Μουσική Τεχνολογία και Σύγχρονες Πρακτικές».

Αναλυτικότερες πληροφορίες εδώ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης