Ανοιχτή επιστολή για το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, με αφορμή την άδεια λειτουργίας που δόθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στον νεοσύστατο Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης «ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ» απέστειλε στα ΜΜΕ ο γνωστός μουσικοσυνθέτης, Χρήστος Νικολόπουλος.

Aναλυτικά όσα αναφέρει σε αυτήν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία επιστολή, δελτίο τύπου, προς τα μέσα ενημέρωσης, προς τους συναδέλφους δημιουργούς, αλλά και προς τους χρήστες, σ αυτούς δηλαδή πού χρησιμοποιούν τα τραγούδια μας για ιδίου όφελος.

Όπως όλοι γνωρίζουν υπάρχει μία υπηρεσία έκτακτης διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων η ΕΥΕΔ, που είχε δημιουργηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 με την ψήφιση ενός διατάγματος, ύστερα από τής φοβερές αποκαλύψεις της γνωστής ΑΕΠΙ της οποίας της αφαιρέθηκε και η άδεια.

Η ΕΥΕΔ παρόλες της καταγγελίες και τον πόλεμο  που δέχτηκε, δυστυχώς και με την υπογραφή πνευματικών ανθρώπων δημιουργών και παρόλες της λειτουργικές αγκυλώσεις, λειτούργησε μέχρι σήμερα και θα λειτουργεί μέχρι τέλος Μαΐου όπως προβλέπεται από τον νόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα εισέπραξε πάνω από 10.000.000 ευρώ για πνευματικά δικαιώματα, πληρώνοντας και 2.500.000 ΦΠΑ στο κράτος. Έκανε δύο διανομές και το Μάρτη θα κάνει κι άλλη διανομή καλύτερη. Στο διάστημα των δύο ετών πολλοί από εμάς πού εκλεχθήκαμε μέσα από τα συλλογικά μας όργανα και παρόλο το ότι είμαστε χρήσιμοι καλλιτεχνικά και ορισμένοι μάλιστα περιζήτητοι, δώσαμε όλο μας τον εαυτό αφιερώνοντας εκατοντάδες ώρες προκειμένου να διασφαλίσουμε την καλύτερη, όσο το δυνατόν, λειτουργία της ΕΥΕΔ αλλά και να δημιουργήσουμε τον δικό μας αυτοδιαχειριζόμενο οργανισμό όπως προέβλεψε ο νόμος και όπως συμβαίνει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Με την έγκριση 2 γενικών συνελεύσεων καταφέραμε το ιστορικό γεγονός της δημιουργίας αυτού και ονομάστηκε ΕΔΕΜ. Κάναμε τις νόμιμες διαδικασίες, καταστατικό άρτιο με κανονισμό διανομής με όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα, πού επεξεργάστηκαν οι δικηγόροι μας.

Το περάσαμε κι από πρωτοδικείο και από τον προηγούμενη Οκτώβριο ζητήσαμε την άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Πολιτισμού από την κυρία Μενδώνη. Είναι γεγονός πώς κάποιες συγκυρίες που προέκυψαν ίσως και με δική μας ευθύνη, καθυστέρησαν την αδειοδότηση. Τέλος έγινε το ιστορικό. Μας δόθηκε η άδεια και μετά την ανακοίνωση της αδειοδότησης συναντηθήκαμε με την υπουργό.

Παρόλες της επιφυλάξεις που είχα κι εγώ και πολλοί άλλοι, η υπουργός ήταν εξαιρετικά καλή μαζί μας. Συμφωνήθηκε η σύσταση νομικής επιτροπής 10 νομικών που θα διαχειριστούν τις διαδικασίες μετάβασης από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ. Ελπίζω χωρίς προβλήματα άλλα και πολύ γρήγορα.

Προσωπικά θα ήθελα να την ευχαριστήσω και να αναγνωρίσω τις σημαντικές νομικές παρεμβάσεις δύο υπουργών που ήταν πολύ καθοριστικές, δεν χρειάζεται να αναφέρω ονόματα. Να ευχαριστήσω επίσης και όλα τα πολιτικά κόμματα που επισκεφτήκαμε και ενημερώσαμε, που μας στήριξαν χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Να ζητήσω επίσης από την GEA, την εισπρακτική εταιρεία των συγγενικών, να κατανοήσει την επιθυμία μας, ότι θέλουμε μόνοι μας να διαχειριστούμε τα πνευματικά μας δικαιώματα, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο.

Πουθενά δεν έχει συμβεί τα πνευματικά δικαιώματα να εισπράττονται από οργανισμό συγγενικών δικαιωμάτων. Ιδιαίτερα ήθελα να καλέσω τους δημιουργούς και τα μέλη και την διοίκηση του άλλου εισπρακτικού οργανισμού της «Αυτοδιαχείρισης» σε μια ειλικρινή συζήτηση και εξεύρεσης μιας λύσης ενότητας. Παρότι μας έχουν επανειλημμένως κατασυκοφαντήσει ορισμένοι, κυρίως προκάτοχοί τους, αφήνουμε πίσω το παρελθόν.

Είναι ιστορική ευκαιρία να ενωθούμε. Είμαι αισιόδοξος ότι θα ισορροπήσει ο χώρος μας. Θα ηρεμήσει η πιάτσα που λέμε στην λαϊκή. Τέλος ήθελα να εξαίρω την προσπάθεια και την εντιμότητα του Φοίβου Δεληβοριά, του προέδρου του εποπτικού της ΕΥΕΔ και της ΕΔΕΜ, του δικού μας οργανισμού, του μέλλοντός μας και κυρίως του μέλλοντος των νεότερων.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι που όλα τα μέλη αυτών των οργάνων έδωσαν ένα κομμάτι από την ζωή τους σ’ αυτό τον αγώνα. Θα ήταν παράληψη να μην τονίσω την τεράστια συμβολή των εργαζόμενων και συνεργατών της ΕΥΕΔ που έδωσαν όλη την ψυχή τους και μάλιστα και κάποιες φορές με μεγάλες καθυστερήσεις στις μικρές αμοιβές τους.

Να ευχαριστήσω και τους χιλιάδες δημιουργούς για την πολύ μεγάλη υπομονή τους. Τέλος για τους χρήστες του τραγουδιού, ήθελα να πω πως το τραγούδι, ή μουσική, ο στίχος, είναι ιδιοκτησία κάποιων ανθρώπων που τα δημιουργούν. Στην ΕΥΕΔ είμαστε πάνω από 12.500 μέλη.

Το τραγούδι δεν το φέρνει ο άνεμος. Από το τραγούδι οι δημιουργοί ζουν και έχουν διαμορφώσει τη ζωή τους ανάλογα όλοι τους και γι’ αυτό δικαιούνται την αμοιβή τους. Αυτή που προβλέπει ο νόμος.

Τέλος τα πιο θερμά συγχαρητήρια νομίζω από όλους μας πρέπει να δοθούν στις οικογένειες του Θάνου Μικρούτσικου που η επιστολή τους έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στο θετικό αποτέλεσμα όπως και του Μάριου Τόκα. Βεβαίως και του αγαπημένου μας Σταμάτη Κραουνάκη που με τις επιστολές του δημιουργηθεί θετική αναστάτωση. Εύχομαι σε όλους υγεία και ευημερία.

Χ. Νικολόπουλος

μουσικοσυνθέτης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης