Aναμνηστικά των Beatles και του John Lennon θα πωληθούν ως NFT σε δημοπρασία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022, 08:02
Aναμνηστικά των Beatles και του John Lennon θα πωληθούν ως NFT σε δημοπρασία

Ο γιος του Τζον Λένον, Τζούλιαν, θέτει σε δημοπρασία ενθύμια των Beatles, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν τρεις κιθάρες που του έδωσε ο πατέρας του και χειρόγραφες σημειώσεις για το τραγούδι «Hey Jude» του 1968 - αλλά όχι αυτοπροσώπως.

Αντ' αυτού, η δημοπρασία είναι μια πώληση μη ανταλλάξιμων διακριτικών (NFTs), ενός τύπου ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου. Κάθε πλειοδότης θα μπορεί να διεκδικήσει την ιδιοκτησία ενός ψηφιακού αρχείου που περιγράφεται ως «ηχητικό/ακουστικό συλλεκτικό υλικό», στο οποίο ο Τζούλιαν Λένον αφηγείται μια «συγκεκριμένη εγκάρδια ανάμνηση».

«Αισθάνομαι απίστευτα τυχερός που ζω σε μια εποχή όπου η καινοτομία μου επιτρέπει να μοιράζομαι τέτοια προσωπικά κομμάτια της οικογενειακής μου ιστορίας, των Λένον», είπε ο Τζούλιαν Λένον, ο οποίος είναι τραγουδιστής-τραγουδοποιός, συγγραφέας και καλλιτέχνης.

«Μέσα από αυτήν τη συλλογή NFT, είμαι σε θέση να παραχωρήσω αποκλειστική πρόσβαση σε ειδικά αντικείμενα που αγαπώ και μεταφέρω την κληρονομιά του πατέρα μου με έναν νέο τρόπο».

Τα μη ανταλλάξιμα διακριτικά (NFT) χρησιμοποιούν μια αλυσίδα ολοκληρωμένων ψηφιακών συναλλαγών (blockchain) για να καταγράφουν ποιος κατέχει ένα ψηφιακό αρχείο, όπως μια εικόνα, ένα βίντεο ή ένα κείμενο.

Παρόλο που τα NFT πωλούνται μερικές φορές μαζί με φυσικά αντικείμενα, ως ένα είδος ψηφιακού πιστοποιητικού γνησιότητας, η κατοχή ενός NFT δεν παρέχει την κυριότητα του υποκείμενου στοιχείου - μάλλον, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος ψηφιακών δικαιωμάτων καυχησιολογίας.

Ωστόσο, τέτοιες πωλήσεις έχουν εκτιναχθεί σε δημοτικότητα, με τα έργα τέχνης NFT να πωλούνται έναντι εκατομμυρίων δολαρίων.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι αγοραστές των Beatles NFTs δεν θα λάβουν κιθάρα ή φυσικό κομμάτι χαρτί. Αυτό που θα λάβουν είναι μια μονάδα δεδομένων blockchain που καταγράφει ότι τα κρυπτογραφικά πορτοφόλια τους διαθέτουν ένα NFT συνδεδεμένο με ένα ψηφιακό αρχείο που δείχνει το αντικείμενο.

Έτσι, για τις σημειώσεις του «Hey Jude», που δείχνουν τις μουτζούρες και τα σχέδια του Πολ Μακάρτνεϊ, ο αγοραστής θα λάβει ένα NFT μιας εικόνας του αντικειμένου που «ζωντανεύει με έναν ακόμα πιο προσωπικό τρόπο μέσω της αποκλειστικής αφήγησης ήχου του Τζούλιαν Λένον», αναέφερει ο ιστότοπος δημοπρασίας.

Οι προσφορές για αυτό το NFT ήταν 50.000 δολάρια έως το βράδυ της Τρίτης.

Η πώληση περιλαμβάνει επίσης ένα NFT που αντιπροσωπεύει μια εικόνα ενός αφγανικού παλτού που φορούσε ο Τζον Λένον στα γυρίσματα της ταινίας "Magical Mystery Tour" του 1967 και ένα NFT μιας εικόνας μιας μαύρης κάπας που φορούσε στην ταινία του 1965 "Help!". Οι προσφορές για αυτά ήταν τελευταία στα 8.000 δολάρια και 6.000 δολάρια αντίστοιχα.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την κρυπτογράφηση έχει οδηγήσει παραδοσιακούς οίκους δημοπρασιών όπως ο Christie's σε πωλήσεις NFT. Η δημοπρασία του Λένον διοργανώνεται από τις Julien's Auctions και YellowHeart NFT και τελειώνει στις 7 Φεβρουαρίου.

Οι προσφορές μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά ή σε φυσική δημοπρασία στο Μπέβερλι Χιλς. Οι πληρωμές επιτρέπονται σε διάφορα κρυπτονομίσματα, όπως bitcoin, ether και dogecoin.

Ένα απροσδιόριστο μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο Ίδρυμα White Feather, το οποίο ο Τζούλιαν Λένον είπε σε ένα tweet ότι θα «αντιστάθμισε» τις εκπομπές άνθρακα που συνδέονται με τη δημοπρασία μέσω μιας αγοράς αφαίρεσης άνθρακα που ονομάζεται Nori.

Η τεχνολογία blockchain που χρησιμοποιείται για τα NFT και τα κρυπτονομίσματα έχει επικριθεί για το μεγάλο τους αποτύπωμα άνθρακα.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022, 12:37