Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

«Αγαπώ να τραγουδώ τραγούδια που κάνουν το «κλίκ» στην ψυχή μου, στην αισθητική μου. Μακάρι να είμαι γερή και να αντέχω στον χρόνο. Είμαι ανοιχτή σε ό,τι όμορφο μου έρχεται…Με αφορά να έχω ανοιχτή την ψυχή και τον νου μου για να είμαι μαθήτρια γιατί με τη μαθητεία κερδίζω εσωτερική νεότητα»
τονίζει μεταξύ άλλων στο zougla.gr η Αφεντούλα Ραζέλη αναφερόμενη στη μουσική της διαδρομή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αφεντούλα Ραζέλη, μια από τις καταξιωμένες και αγαπημένες φωνές της γενιάς της, έχει αφήσει το στίγμα της στα μουσικά δρώμενα και έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με τις ερμηνείες της καθώς και με την ιδιαιτερότητα της φωνής της. Η ταλαντούχα καλλιτέχνις αποκαλύπτει τα μελλοντικά της σχέδια καθώς και τι ονειρεύεται για την καλλιτεχνική της διαδρομή.

Πότε και πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με το τραγούδι;

Από πολύ μικρή, αυτό οραματιζόμουν…Ήθελα να γίνω δασκάλα κα τραγουδίστρια. Βασικά, τραγουδούσα από μικρό παιδί. Μεγάλωσα σε καλλίφωνη οικογένεια, που αγαπούσε και τη μουσική. Έτσι λοιπόν η ενασχόληση μου στα φοιτητικά μου χρόνια και αργότερα στη Θεσσαλονίκη όπου έζησα, ήρθε τελείως φυσιολογικά. Στην Αθήνα ήρθα για μεταπτυχιακό στην παιδοψυχολογία (είμαι και ενεργή εκπαιδευτικός) και ασχολήθηκα επαγγελματικά και με το τραγούδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν τραγουδάτε μεταμορφώνεστε. Είναι θέμα τεχνικής;

Σίγουρα δεν είναι θέμα τεχνικής η μεταμόρφωση.Την ώρα που τραγουδάω, θέλω να μοιράζομαι τη χαρά και το συναίσθημα των τραγουδιών. Αυτά είναι που με μεταμορφώνουν. Είναι κάτι σαν ψυχοθεραπεία το τραγούδι. Είναι μεγάλο δώρο για μένα και αισθάνομαι ευγνώμων και το τιμώ.

Ποια τα πρώτα σας μουσικά ακούσματα και πόσο σας επηρέασαν στη μουσική σας εξέλιξη;

Μεγάλωσα σε ένα χωριό των Σερρών με λίγα ερεθίσματα εκ των πραγμάτων. Η φωνή της Μοσχολιού και του Μπιθικώτση ήταν για μένα ερεθίσματα δυνατά. Μεγάλωσα ακούγοντας λαϊκά τραγούδια,Τσιτσάνη, Ζαμπέτα, Α.Πάνου κλπ. Στα φοιτητικά μου χρόνια, μου άνοιξε μεγάλο παράθυρο στον κόσμο η φωνή της Μ. Νίνου. Ο Μαμαγκάκης με απογείωσε.
 
Ξεκίνησα με ρεμπέτικα τραγούδια, μεγάλο σχολείο το πάλκο. Αργότερα άνοιξε το παράθυρο της ψυχής μου με τις μεγάλες φωνές της  jazz , του blues, (Simone, Fitzerald κ.ά.) της Ethnic και World μουσικής, του λεγόμενου έντεχνου…Χατζηδάκις, Θεοδωράκης, Μούτσης, Ξαρχάκος, Σαββόπουλος κλπ. Όλα αυτά τα περιέχω και αυτά με καθόρισαν αισθητικά και μουσικά.

Αν έπρεπε να περιγράψετε τον εαυτό σας μέσα από ένα τραγούδι ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

«Κάνε το δάκρυ σου χαρά και τον καημό σου του γυαλού μαργαριτάρι»…Για να ατενίζω τη ζωή με αισιοδοξία..

Πώς σας αρέσει να εκφράζεστε μουσικά; Προτιμάτε μεγάλους χώρους, συναυλίες ή πιο ατμοσφαιρικούς και μικρούς χώρους που ο ένας νιώθει την ενέργεια του άλλου;

Προτιμώ τους μικρούς χώρους που γινόμαστε όλοι μία παρέα που είναι ανθρώπινοι και φιλικοί.

Στον χώρο της δισκογραφίας βρίσκεστε αρκετά χρόνια. Πώς ήταν τα πράγματα στα πρώτα σας βήματα και πώς έχει εξελιχθεί η κατάσταση στο πέρασμα του χρόνου ειδικά τα τελευταία χρόνια εν όψει οικονομικής κρίσης;

Παρόλο που τραγουδώ αρκετά χρόνια, οι προσωπικοί μου δίσκοι δεν είναι ανάλογοι της παρουσίας μου στον χώρο. Έχω κάνει παραγωγές εγώ η ίδια, με τη συνδρομή φίλων μου και εκδίδονταν από μικρές δισκογραφικές. Δεν είχα μηχανισμό από πίσω μου για διαφήμιση, και αυτό έχει φυσικά αντίκτυπο στην αναγνωρισιμότητά μου. Ετσί λοιπόν, δεν γνωρίζω από μέσα τι σημαίνει όλο αυτό το σύστημα των εταιρειών. Για πολλά χρόνια οι δισκογραφικές έδωσαν το βήμα σε τραγουδιστές και έβαλαν σε δεύτερη μοίρα τους συνθέτες. Τότε, άρχιζαν να κατασκευάζουν τους αστέρες και καριέρες…Αν η εταιρεία είχε ανθρώπους φωτισμένους με οράματα και εμπνεύσεις, τότε ήταν ανάλογα και τα τραγούδια που εξέδιδαν. Βλέπε, χρυσή εποχή του έντεχνου (λόγω Λύρας κυρίως).

Αποφάσισαν οι δισκογραφικές να διαφημίσουν το ελληνικό έθνικ μουσικο προϊόν συμβαδίζοντας με τις διεθνείς τάσεις της αγοράς. Πολλή διαφήμιση και πολλές επιτυχίες από άγνωστους μεν-ικανούς δε δημιουργούς. Όμως το σύστημα αγαπά τους βασιλείς και τους αναλώσιμους. Οι πρώτοι άτρωτοι και ακλόνητοι, οι δεύτεροι πρόθυμοι να μπαλώσουν τις όποιες τρύπες της αγοράς. Χωρίς ουσιαστικά να «φρεσκάρουν» το μουσικό τοπίο.

Η παρακμή είναι αναπόφευκτη λόγω του ίδιου του συστήματος. Μετά, μπήκαν οι δικηγόροι και λογιστές…Κέρδος δηλαδή και μόνο…Τότε ήταν που υποτίμησαν και την αισθητική του κόσμου, την κοινωνική του αντίληψη και τη συναισθηματική του ευφυΐα..Τους ενδιέφερε η μάζα και πρόσφεραν πολλά «σκουπίδια» με ημερομηνία λήξης.

Ποια ήταν μέχρι τώρα η ποιο σημαντική στιγμή στην καλλιτεχνική σας διαδρομή;

Δεν ξεχωρίζω ακριβώς κάποια. Ήμουν ευτυχής που υπήρξα με τον Δάσκαλο Μανώλη Ρασούλη (για λίγο), τον Χρήστο Νικολόπουλο, την Ελευθερία Αρβανιτάκη, όταν τραγούδησα τραγούδια σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και μουσική Θ. Μικρούτσικου για την ταινία της Φρίντας Λιάππα, όταν ήμουν δίπλα στον Μπάμπη Γκολέ και τον Τάκη Μπίνη (στα ρεμπέτικα πάλκα), στον Κ. Παπαδόπουλο, Μ. Πάππο, στον Β.Λέκκα και άλλους εκλεκτούς συναδέλφους και μουσικούς. Κρατώ στην ψυχή μου τις πολύ όμορφες στιγμές και κουβέντες μέσα απο αυτές τις συναντήσεις.

Mε την εξαιρετικά ταλαντούχα κόρη της, Βασιλική Γεραλή

Οι συνεργασίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη ενός καλλιτέχνη. Εσείς είστε ευχαριστημένη από τις μέχρι τώρα συνεργασίες σας;


Βέβαια και παίζουν σημαντικό ρόλο. Όλοι μας θέλουμε να κάνουμε συνεργασίες με ανθρώπους που εκτιμάμε. Είμαι ευχαριστημένη από τις μέχρι τώρα συνεργασίες μου..Για «εξωσυστημική» (όπως με λεν οι φίλοι μου) τραγουδίστρια, αρκετά καλά τα έχω καταφέρει…Μακάρι η ζωή να μου φέρνει όμορφες και ουσιαστικές συνεργασίες.

H ιδιαιτερότητα της φωνής σας και η συνέπεια των επιλογών σας τόσο στα live, όσο και στη δισκογραφία έχουν ως αποτέλεσμα να απολαμβάνετε την αποδοχή και εκτίμηση συναδέλφων και κοινού. Ποιο είδος τραγουδιού αγαπάτε περισσότερο; Και τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας διαδρομή;

Αγαπώ να τραγουδώ τραγούδια που κάνουν το «κλικ» στην ψυχή μου, στην αισθητική μου. Μακάρι να είμαι γερή και να αντέχω στον χρόνο. Είμαι ανοιχτή σε ό,τι όμορφο μου έρχεται…Με αφορά να έχω ανοιχτή την ψυχή και τον νου μου για να είμαι μαθήτρια γιατί με τη μαθητεία κερδίζω εσωτερική νεότητα.

Ετοιμάζετε κάτι άλλο μελλοντικά;

Ετοιμάζουμε συνεργασία με την πολύ καλή τραγουδίστρια Ερωφίλη και την ορχήστρα Σμύρνα. Είμαι πολύ χαρούμενη γι αυτό, γιατί τις εκτιμώ πολύ. Ξεκινάμε με ιδέες και μεράκι. Οι χώροι θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ακούστε μερικά από τα τραγούδια της:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης