Με βασικό αίτημα να αδειοδοτηθεί άμεσα ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων ΕΔΕΜ, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου συνέντευξη Τύπου στο Άλσος, στο Πεδίο του Άρεως, με πρωτοβουλία των σωματείων Ελλήνων δημιουργών. Στο πάνελ της συνέντευξης βρέθηκαν οι τραγουδοποιοί Φοίβος Δεληβοριάς, Στάθης Δρογώσης, η στιχουργός Ελένη Γιαννατσούλια και ο συνθέτης και στιχουργός Κώστας Καλδάρας.

Οι καλλιτέχνες και τα σωματεία τους βρίσκονται εδώ και μήνες σε αναμονή αδειοδότησης του νέου φορέα από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενός φορέα που θα έρθει να αντικαταστήσει συνεχίζοντας το έργο της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν μεταξύ άλλων οι Σταύρος Ξαρχάκος, Διονύσης Σαββόπουλος, Χρήστος Νικολόπουλος, Σταμάτης Κραουνάκης, Νότης Μαυρουδής, Φοίβος Τασσόπουλος, Φίλιππος Πλιάτσικας, Γιώργος Ανδρέου, Χρήστος Θηβαίος, Λάκης Παπαδόπουλος, Οδυσσέας Ιωάννου, Παρασκευάς Καρασούλος, Γιάννης Ιωάννου, Διονύσης Τσακνής, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Πένυ Ξενάκη, Ιωάννα Κλειάσιου κ.ά.

Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, που εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση, έχει γνωμοδοτήσει θετικά για την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ ενώ συνοδοιπόροι στο όραμα του νέου φορέα δηλώνουν και οι αντιπρόσωποι της ΕΥΕΔ που επιλέγουν συνειδητά να υποστηρίξουν την ομαλή και άμεση μετάβαση στο νέο φορέα.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στην ομιλία του μεταξύ άλλων ευχαρίστησε από καρδιάς για την ανταπόκριση στο κάλεσμά τους και ξεκίνησε δηλώνοντας ότι αυτή τη στιγμή οι δημιουργοί αλλά και οι κληρονόμοι πνευματικών δικαιωμάτων βρίσκονται μπροστά σε κάτι που μοιάζει με αδιέξοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στην πολύμηνη προσπάθεια είπε: “Αρχίσαμε λοιπόν να βλέπουμε όλες τις πολιτικές ηγεσίες για να τις πείσουμε πως εδώ έχουμε μια ιστορική ευκαιρία. Να πάρουμε το κέλυφος και τα καλά στοιχεία του οργανισμού, να τον απεξαρτήσουμε από τους ιδιώτες και να τον κάνουμε ΟΣΔ, σύγχρονο και ευρωπαϊκό.

Λίγο πριν πάρουμε την πολυπόθητη άδεια της ΕΔΕΜ –και αφού είχαμε κάνει υπομονή και θυσίες με δύο συμβολικές διανομές που συγκεντρώθηκαν μέσα από το κοπιαστικό έργο των εργαζομένων και της διορισμένης από το Υπουργείο διοίκησης- ανακοινώθηκαν οι εκλογές. Όπως ήταν φυσικό, ενωμένα όλα τα σωματεία των δημιουργών είδαμε αρχηγούς και κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων για να τους πουν να μην πειράξουν την υπηρεσία όσο αυτή θα λειτουργούσε και να στηρίξουν όλοι τους την άδεια. Ο σημερινός Πρωθυπουργός, ο κος Μητσοτάκης μετά από μία συνάντηση με τους εκπροσώπους όλων των σωματείων μας, δεσμεύτηκε εγγράφως, στις 17 Απριλίου το 2019 να στηρίξει το συλλογικό στόχο, να μετεξελιχθεί ο σημερινός φορέας ΕΥΕΔ σε έναν ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο από το κράτος φορέα αυτοδιαχείρισης συλλογής των πνευματικών σας δικαιωμάτων. Αντίστοιχη στήριξη υποσχέθηκε και τον περασμένο Ιούλιο η νέα Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη…

…Τελικά, παραγγέλθηκε το business plan από το νέο διαχειριστή της ΕΥΕΔ κο Κωνσταντακόπουλο, αλλά πια είχε περάσει πολύς χρόνος και όλα όσα φοβόμασταν άρχισαν να συμβαίνουν.

Από τον Οκτώβριο παρακαλούμε την Υπουργό με πλήθος επιστολών (που όλες έμειναν αναπάντητες) να μας δώσει την άδεια πριν την παράδοση του business plan διότι είμαστε εκτεθειμένοι απέναντι σε όλους τους εξωτερικούς κινδύνους και το 2020 θα μας βρει χωρίς δικαιώματα.

Είμαστε όλοι ενωμένοι και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Θέλουμε άδεια στην ΕΔΕΜ για να λειτουργήσει ελεύθερα και ακηδεμόνευτα. Θέλουμε λοιπόν να το πούμε δυνατά σε όλους τους τόνους: Δεν υποχωρούμε. Αν δεν δοθεί η άδεια άμεσα θα ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις. Ακόμα χειρότερα θα οργανώσουμε τη σιωπή μας. Και η σιωπή, όπως η μουσική, απλώνεται διεθνώς…

Θα δούμε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, θα επιδιώξουμε ξανά συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, θα κρατήσουμε το θέμα όσο ψηλά του αρμόζει. Καλούμε όμως από εδώ δημόσια την Υπουργό να λύσει το θέμα τώρα.

Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να υποχωρήσουμε και να μετακινηθούμε. Άδεια στην ΕΔΕΜ. Μετάβαση της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ. Άμεση εξόφληση των δημιουργών και μεταβίβαση στην ΕΔΕΜ της προμήθειάς της και του υπολοίπου της επιχορήγησης που με νόμο της δόθηκε.

Αυτά. Και ελπίζουμε να σας ξανασυναντήσουμε τραγουδώντας και όχι φωνάζοντας”

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνέντευξη Τύπου, και μετά από πρόταση της στιχουργού Λίνας Νικολακοπούλου, οι καλλιτέχνες αποφάσισαν να ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις τους οδεύοντας προς το Υπουργείο Πολιτισμού για να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία ενώ δεσμεύτηκαν να συναντηθούν άμεσα για να συναποφασίσουν και να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους αλλά και συναντήσεις με το Υπουργείο και με όσους φορείς μπορεί να εμπλέκονται στο θέμα καθώς όπως δήλωσαν είναι ανοιχτοί σε διάλογο.

Mε πληροφορίες από το athina984

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης