Διαδικτυακά μαθήματα …τσαμπούνας θα παραδίδει μέσω του καναλιού του «ASKOS» στο Youtube, 25χρονος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Τρέφοντας μεγάλη αγάπη για την τσαμπούνα, αν και επέλεξε το παραδοσιακό κλαρίνο για τις σπουδές του, ο Ακριβός Ζερβός αποφάσισε να «κοινωνήσει» την αγάπη του για το παραδοσιακό όργανο σε όσους το επιθυμούν, διαπιστώνοντας μάλιστα ότι υπήρχε μεγάλη ζήτηση για μάθηση, κυρίως από Έλληνες ομογενείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι νέοι επιστρέφουν στην παράδοση και αναζητούν “εκστατικά” παραδοσιακά όργανα, όπως ο ζουρνάς και η γκάϊντα που προκαλούν βαθιά συναισθήματα, κυρίως σε γλέντια» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Ζερβός.

Με καταγωγή από τη Σύρο, έμαθε να παίζει τσαμπούνα μόλις 10 χρόνων όταν μαγεύτηκε από το παίξιμο ενός αγρότη του νησιού, του Ιωσήφ Πρίντεζη. «Μου έδειξε εμπειρικά πώς να παίζω τσαμπούνα, όπως παίζουν άλλωστε πολλοί στις Κυκλάδες», αναφέρει ο κ. Ζερβός, ο οποίος ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και κατοικεί πλέον στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λέξη τσαμπούνα είναι ένα αντιδάνειο απ’ τα ιταλικά: η λέξη «συμφωνία» μεταφέρθηκε στα ιταλικά ως «τσιμπόνια» ή «τσαμπόνια» και επέστρεψε ως «τσαμπούνα». Κι αυτό προέκυψε από τη συμφωνία των δύο αυλών, των δύο φωνών. Κατασκευάζεται 100% από φυσικά υλικά, ο ασκός από δέρμα κατσίκας, οι αυλοί από καλάμια και κέρατο αγελάδας και το επιστόμιο από ξύλο. Ήταν το όργανο των βοσκών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τα υλικά που βρήκαν στο περιβάλλον τους, ή αλλιώς τα αχρησιμοποίητα μέρη της τροφής τους, για να κατασκευάσουν το μουσικό τους όργανο και να παίξουν μουσική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 «Η ιστορία της τσαμπούνας είναι τεράστια- από τον αυλιτή της Κέρου (ειδώλιο του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού), που παίζει διπλό αυλό, στις τοιχογραφίες του Μεσαίωνα με ασκαύλους, ως τους τσαμπουνιέρηδες που παίζουν σήμερα στα γλέντια… Ένα όργανο που υπάρχει σε πάρα πολλές περιόδους της ιστορίας, και σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου (γκάιντα, bagpipe κ.λπ)», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Διαπιστώνοντας ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την εκμάθηση της τσαμπούνας, ο κ. Ζερβός αποφάσισε να προχωρήσει, εν μέσω …κορωνοϊού, σε online μαθήματα από το κανάλι του «ASKOS», που βγαίνει σήμερα για πρώτη φορά στον «αέρα».

«Φιλοδοξώ να είμαι ο πρώτος δάσκαλος τσαμπούνας στο διαδίκτυο», λέει χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι στο κανάλι θα υπάρχουν δωρεάν βίντεο διδασκαλίας με τραγούδια και πληροφορίες για το όργανο.
   
 Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 
 
 
 
 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης