Πριν οκτώ χρόνια, ο φωτογράφος Omar Z. Robles άφησε τη γενέτειρά του, το Πουέρτο Ρίκο, για τη Νέα Υόρκη. Πρόσφατα επέστρεψε σπίτι του για διακοπές. Κι αυτό που είδε ήταν μια δύσκολη πραγματικότητα.

Ο Robles είχε φωτογραφίσει και στο παρελθόν χορεύτριες και χορευτές μπαλέτου, την τελευταία φορά μετά τον κυκλώνα Μαρία. Πάντα σε καθημερινό περιβάλλον, όχι σε αίθουσες κλασικού χορού. Η παρατεταμένη παραμονή του αυτή τη φορά του επέτρεψε να δει την τοπική πραγματικότητα πιο βαθιά. Διαπίστωσε μια βραδεία παρακμή που χρονολογείται πριν από το κτύπημα του κυκλώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα μέρη στα οποία στάθηκα μάρτυρας στη νεότητά μου γίνονται πόλεις-φαντάσματα, σαν κάτι να τα τρώει από τα μέσα. Με την αναχώρησή τους, οι μνήμες της συλλογικής ιστορίας μας εξαφανίζονται επίσης» έγραψε.

«Υποχρεωνόμαστε να βλέπουμε τη χώρα μας να καταρρέει, στην κυριολεξία. Με την ανυπαρξία κάποιου που θα αναστηλώσει αυτούς τους χώρους, οι Πορτορικανοί γίνονται τα θύματα ενός οικονομικού και οικολογικού ψυχρού πολέμου που τους σκοτώνει σιωπηρά και απαλά. Με επηρέασε, κι όμως ήμουν εκεί για λίγες εβδομάδες. Ειλικρινά, δεν μπορώ να φανταστώ τον συναισθηματικό αντίκτυπο που έχουν, καθημερινά, αυτές οι εικόνες στους συμπολίτες μου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης