Για πρώτη φορά από το 1976 μέχρι σήμερα, αρχαιολόγοι που υπηρέτησαν ή υπηρετούν στην υπηρεσία συναντήθηκαν την Παρασκευή στο Μουσείο της Ακρόπολης για να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα το έργο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο της ημερίδας «Βουτιά στα Περασμένα».

Χαιρετισμό στην ημερίδα απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, που για υπηρεσιακούς λόγους δεν κατάφερε να παραστεί στην έναρξη των εργασιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η σημερινή ημερίδα έρχεται να διαφωτίσει ένα μέρος μόνο του ανυπολόγιστου αρχαιολογικού πλούτου των ελληνικών θαλασσών, που έχει έρθει και συνεχίζει να έρχεται στο φως, μελετάται και δημοσιεύεται συστηματικά, και αναδεικνύεται μέσα από διάφορες δράσεις και εκθέσεις, όπως η έκθεση ‘Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων’» ανέφερε στον χαιρετισμό του, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει το προνόμιο να ανήκει σε μια μικρή ομάδα χωρών ανά τον κόσμο που διαθέτουν τόσο σημαντικές ενάλιες αρχαιότητες και η μέριμνα γι’ αυτές αποτέλεσε από πολύ νωρίς ζητούμενο της πολιτείας.

Σύμφωνα με τον κ. Ξυδάκη, η μέριμνα για τις ενάλιες αρχαιότητες αποτελεί προτεραιότητα και της νέας ηγεσίας του υπουργείου.

Η ημερίδα ξεκίνησε με την ομιλία του αρχαιολόγου Στέφανου Παλιομπέη, που ήταν αφιερωμένη στο έργου του επίτιμου εφόρου αρχαιοτήτων Δημήτρη Καζιάνη, ο οποίος υπηρέτησε από το 1975 –ως ωρομίσθιος αρχαιολόγος- και από το 1981 ως μόνιμος αρχαιολόγος σε διάφορες θέσεις του υπουργείου Πολιτισμού. Στη διάρκεια της θητείας του στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων διεξήχθησαν πολυάριθμες σωστικές και αναγνωριστικές έρευνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεχωρίζει το ναυάγιο στη νήσο Φραγκρού στις Βόρειες Σποράδες, που εντοπίστηκε σε βάθος 25-30 μέτρων και χρονολογείται στο 480-425 π.Χ. Πρόκειται για το αρχαιότερο εντοπισμένο ναυάγιο των κλασικών χρόνων.

Τα ευρήματα

Αρχαία ναυάγια βυθισμένα με το φορτίο τους, κατάλοιπα αρχαίων λιμένων, πολύτιμα γλυπτά, χιλιάδες κινητά ευρήματα, αλλά και στοιχεία που υποδηλώνουν πιθανές θέσεις ανεξερεύνητων ναυαγίων, είναι ορισμένοι από τους θησαυρούς της έρευνας που πραγματοποιεί από το 1976, οπότε και ιδρύθηκε, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Ένα από τα σημαντικότερα ναυάγια που έχουν εντοπιστεί είναι το ναυάγιο των κλασικών χρόνων στην Περιστέρα Αλοννήσου. Πρόκειται για ένα «κολοσσιαίο» πλοίο, που χρονολογείται στο τελευταίο 4ο του 5 π.Χ. αιώνα και στο οποίο, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν 3.000-4.000 αμφορείς. Το εντυπωσιακό μέγεθος του πλοίου (μήκους περίπου 25 μέτρων) τεκμηριώνει τις εξαιρετικές τεχνικές των ελλήνων ναυπηγών κατά τον 5οαιώνα και ανατρέπει τη θεωρία που θέλει τα μεγάλα εμπορικά πλοία ναυπηγήθηκαν πρώτα από τους Ρωμαίους.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι τα αποτελέσματα της υποβρύχιας έρευνας σε διάφορα σημεία της θαλάσσιας περιοχής της Χαλκιδικής και του Αγίου Όρους.

Ξεχωρίζουν το μεταβυζαντινό ναυάγιο στη Σάνη Κασσάνδρας, που εντοπίστηκε το 1996, σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή, αλλά και τα δύο χάλκινα κορινθιακά κράνη που ανελκύστηκαν από το θαλάσσιο χώρο της Σκήτης της Αγίας Άννας.

Εκατοντάδες είναι, επίσης, οι αμφορείς που έχουν βρεθεί και πλέον φυλάσσονται σε χώρους τόσο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων όσο και σε αποθήκες άλλων Εφορειών.

Το έργο της Εφορείας δεν περιορίζεται στον ελλαδικό χώρο. Πάνω από 570 είναι τα ευρήματα που αποκάλυψε, από το 1998 ώς 2014, η υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα της ελληνικής αποστολής στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή από το Ακρωτήρι Σελσίλα, την Αρχαία Άκρα Λοχιάδα, μέχρι το Ακρωτήρι Μοντάζα.

Από τα ευρήματα, που προσφέρουν σημαντικές γνώσεις για την ιστορία και την τοπογραφία της αρχαίας και μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας, ξεχωρίζουν μία χειροβομβίδα του 7ου αιώνα, το βάθρο για έφιππο άγαλμα, ο πύργος και τα σκαλοπάτια ενός πυλώνα που ήταν τμήμα του ναού της Ίσιδος Λοχιάδος, αλλά και το κατώφλι μιας εντυπωσιακού μεγέθους θύρας που πιθανότατα ανήκε στο Μαυσωλείο της Κλεοπάτρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης