Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Ισπανικού Εμφυλίου, η τοποθεσία του τάφου του ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, αναμένεται να βρει σύντομα τη λύση του. Ο Λόρκα, ένας από τους πιο γνωστούς ποιητές της Ισπανίας του 20ου αιώνα, ήταν μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων αμάχων που σκοτώθηκαν από παραστρατιωτικές ομάδες πιστές στο δικτάτορα στρατηγό, Φρανσίσκο Φράνκο κατά την έναρξη του ισπανικού εμφυλίου πολέμου.

Ο κορυφαίος ποιητής δολοφονήθηκε στις 18 Αυγούστου του 1936, σε ηλικία 38 ετών, στην περιοχή της Γρανάδα από ένα εκτελεστικό απόσπασμα 12 ατόμων, αποτελούμενο από αστυνομικούς, εθελοντές αλλά και κρατούμενους, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να τραβήξουν τη σκανδάλη υπό την απειλή της εκτέλεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότεροι από αυτούς δεν γνώριζαν καν ποιος είναι αυτός που είχαν διαταχθεί να εκτελέσουν. Ως αποτέλεσμα ο τάφος του κορυφαίου ποιητή δε βρέθηκε και δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία να δώσουν «στίγμα» για τον εντοπισμό του. Οι περισσότεροι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι θάφτηκε σε ανώνυμο τάφο μαζί με άλλα θύματα του εμφυλίου.

«Επιστρατεύουν» ραντάρ για να λύσουν το μυστήριο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα, μια ομάδα ειδικών, θα ξεκινήσει μια επιχείρηση εντοπισμού των λειψάνων του Λόρκα ερευνώντας με τα τελευταία τεχνολογικά μέσα την πλαγιά ενός λόφου που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Γρανάδας.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση ραντάρ που θα μεταδίδει παλμούς μέσω του εδάφους.

Οι αρχικές εργασίες στην περιοχή, οι οποίες αρχίζουν στις 17 Νοεμβρίου δεν θα περιλαμβάνουν σκάψιμο, σύμφωνα με αξιωματούχους. Πρόσθεσαν ότι η ισπανική δικαιοσύνη θα αποφασίσει για το επόμενο βήμα σε περίπτωση που όντως διαπιστωθούν σημάδια των οστών.

Ο Luis Naranjo, ένας υπάλληλος της περιφερειακής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, είπε ότι το έργο έχει ως στόχο την ανακάλυψη των λειψάνων θυμάτων του Εμφυλίου Πολέμου, όχι ειδικά εκείνα του Λόρκα.

Οι συγγενείς του Λόρκα συνδράμουν στην επιχείρηση

Μια προηγούμενη ανασκαφή για τον τάφο του, η οποία διήρκησε πάνω από δύο μήνες το 2009, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

Εκείνη την εποχή, η οικογένεια του ποιητή αρχικά αντιτάχθηκε στην ανασκαφή, λέγοντας ότι προτιμούσε να αφήσει τα λείψανα «εν ειρήνη». Οι συγγενείς υποστήριξαν επίσης ότι ο Λόρκα δεν θα πρέπει να ξεχωρίσει στο θέμα της αναγνώρισης, όταν τόσες πολλές οικογένειες είχαν, επίσης, επιδιώξει να βρουν τους αγνοούμενους αγαπημένους τους. Τελικά όμως αποφάσισαν να προσφέρουν δείγματα DNA για να βοηθήσουν με την αναγνώριση εάν βρεθούν τα οστά.

Ο Λόρκα είναι γνωστός για τα έργα του όπως «Ματωμένος Γάμος» και «Ποιητής στη Νέα Υόρκη» αλλά και το «Σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα». Το έργο του βασίζεται σε παγκόσμια θέματα όπως η αγάπη, ο θάνατος, το πάθος, η σκληρότητα και η αδικία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης