Ένα υπέροχο χωριό, έτσι όπως το φαντάστηκε κάθε μικρό παιδί στα παιδικά του όνειρά του, θα ζήσουν μικροί και μεγάλοι επισκέπτες του Βόλου την περίοδο των εορτών, αφού θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν ένα παραμύθι διαφορετικό, μια χριστουγεννιάτικη περιπέτεια, βγαλμένη από τις σελίδες του βιβλίου του Πινόκιο και τις σκανταλιές των ξωτικών και των βοηθών του Αϊ Βασίλη.

Ο Πινόκιο, ο Τζεπέτο, ο γρύλος και η γαλάζια νεράιδα, γίνονται οι πρωταγωνιστές των πιο παραμυθένιων Χριστουγέννων, και συνυπάρχουν με τον Αϊ Βασίλη και τους σκανδαλιάρηδες βοηθούς του, σ’ ένα εντυπωσιακό σκηνικό που στήθηκε στην καρδιά του Βόλου για όλη την εορταστική περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλο το φαντασμαγορικό θέαμα, που διοργανώνεται από τον Δήμο Βόλου και που θα εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους, ξεκινά από αύριο Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, και θα ολοκληρωθεί στις 9 Ιανουαρίου 2022. Οι επισκέπτες, σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα ταξιδέψουν σε ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο κόσμο, μέσα από τη μαγεία του παραμυθιού και θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τον φανταστικό κόσμο του «Πινόκιο» και να ζήσουν από κοντά στιγμές από την ιστορία του, όπως περιγράφονται στο βιβλίο, καθώς και νέες περιπέτειες, χριστουγεννιάτικες, που θα εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια τους.

Το θεματικό πάρκο «Οι περιπέτειες του αυθεντικού Πινόκιο στον Χριστουγεννιάτικο Βόλο» φιλοδοξεί να είναι το πρώτο απόλυτα Covid Free θεματικό πάρκο της Ελλάδας. Σχεδιάστηκε και θα λειτουργήσει σε υπαίθριο χώρο 1.100 τμ στην πλατεία Πανεπιστημίου και είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύει εκτός Ιταλίας, μακριά από την Gardaland όπου εδρεύει μονίμως. Και όλα αυτά, για μικρούς και μεγάλους, με είσοδο 2 ευρώ το άτομο.

Το πιο διάσημο ξύλινο αγόρι με την μύτη που μεγάλωνε όποτε έλεγε ψέματα, καθώς και στιγμές από τις περιπέτειες του, ζωντανεύουν στην γνωστή και πλέον αγαπημένη χριστουγεννιάτικη πλατεία. Το σκηνικό θυμίζει ξυλουργείο και ένα παραμυθένιο εργαστήρι μαριονέτας και ξύλινων παιχνιδιών. Το κοινό μπαίνει στο εργαστήριο προσεκτικά και οργανωμένο σε ομάδες. Οικοδεσπότης ο μαστρο-Τζεπέτο, καλωσορίζει μικρούς και μεγάλους στο εργαστήρι του και ξεκινάει μία διαδραστική αφήγηση της υπέροχης ιστορίας του Πινάκιο. Η συνέχεια της αφήγησης γίνεται με την περιήγηση όλων σε μια μικρή διαδρομή γεμάτη περιπέτειες μέσα από σκηνικά και από διαφορετικές ενότητες του παραμυθιού και θα παρουσιάζονται όλες οι περιπέτειες της «ζαβολιάρικης» μαριονέτας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αρκετά σημεία του χριστουγεννιάτικου πάρκου θα υπάρχουν αναπαραστάσεις του παραμυθιού. Μερικές κορυφαίες στιγμές είναι, αρχικά, η δημιουργία του Πινόκιο στο εργαστήρι του Τζεπέτο, η επίσκεψη στην εντυπωσιακότατη «Χώρα της Χαράς» και οι μέρες που έζησε μέσα στην κοιλιά της μεγάλης φάλαινας.

Το πάρκο διαθέτει μία κεντρική είσοδο που θα πραγματοποιείται αυστηρός έλεγχος για τον αριθμό των επισκεπτών που θα εισέρχονται. Σε όλη του την έκταση το πάρκο είναι περιφραγμένο περιμετρικά με ξύλινο φράχτη μήκους 140 μέτρων και ύψους ενός μέτρου, γεγονός που αποτρέπει την αυθαίρετη και χωρίς έλεγχο είσοδο στο πάρκο. Ο μεγάλος υφιστάμενος κεντρικός διάδρομος της πλατείας Πανεπιστημίου αξιοποιείται στον σχεδιασμό λειτουργίας για την αποφυγή του συνωστισμού στην πορεία του κοινού προς την έξοδο. Με ειδική πρόβλεψη διαχείρισης του κοινού και λειτουργίας του πάρκου, η πορεία των επισκεπτών είναι αυστηρά προς μία κατεύθυνση. Το κοινό δηλαδή δεν θα συναντάται «πρόσωπο με πρόσωπο» και με διαφορετικές κατευθύνσεις στην πορεία της ξενάγησης. Στην προκαθορισμένη πορεία θα δίνονται πληροφορίες με κατάλληλη σήμανση και όλοι οι ξύλινοι διάδρομοι που οδηγούν στα εκθέματα θα επιστρέφουν στον κεντρικό διάδρομο για τη συνέχιση της πορείας.

Διαφορετική θα είναι η είσοδος στο χώρο και διαφορετική η έξοδος από το πάρκο. Η είσοδος θα γίνεται από την κεντρική πύλη επί της λεωφόρου Δημητριάδος, ενώ η έξοδος θα πραγματοποιείται από πύλη στο πίσω μέρος του πάρκου στον πεζόδρομο της Ερμού. Οι εργαζόμενοι του πάρκου δεν θα ξεναγούν τους επισκέπτες σε κάθε έκθεμα ξεχωριστά για να μην υπάρξει ο σχετικός συνωστισμός. Ο βασικός ρόλος τους θα είναι να φροντίζουν για την ασφαλή διέλευση του κοινού και για την απόλυτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Σε κάθε ενότητα του πάρκου θα υπάρχει το σχετικό πληροφοριακό υλικό αναρτημένο σε ειδικές πινακίδες. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στους χώρους του πάρκου για όλους -εργαζόμενους και επισκέπτες- ανεξαιρέτως. Τα πρόσθετα μέτρα προστασίας μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν εξασφάλιση σημείων αντισηψίας και απολύμανσης. Δεν θα μοιράζονται αντικείμενα και δώρα στους επισκέπτες, σε κανένα σημείο της διαδρομής δεν θα υπάρξει επαφή στο πλαίσιο της ξενάγησης. Ο μέγιστος αριθμός και οι αποστάσεις θα τηρηθούν στο ακέραιο όπως ορίζονται από τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του πάρκου θα διοργανωθούν ξεναγήσεις για τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, ώστε να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στον παραμυθένιο κόσμο του πάρκου όλα τα παιδιά που διαμένουν στην πόλη του Βόλου ή θα επιλέξουν να την επισκεφθούν. Κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων ξεναγήσεων θα δωρίζεται στα παιδιά ως αναμνηστικό δώρο το βιβλίο «Πινόκιο» του Carlo Scataglini σε μετάφραση του Βαγγέλη Κατσιφού, καθώς ο συγγραφέας-μεταφραστής είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας πολλών βιβλίων απλοποιημένης λογοτεχνίας και διδακτικής, του οποίου τα έργα απευθύνονται στο σύνολο των παιδιών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης