«Musings on Fashion and Style: Museo de la Moda» είναι ο τίτλος του βιβλίου – λευκώματος στο οποίο η Βρετανίδα σούπερμοντελ Κέιτ Μος συναντά τον διευθυντή του Μουσείου Μόδας στο Σαντιάγο της Χιλής, Χόρχε Γιαρούρ Μπασκούναν και αναδεικνύουν μοναδικές στιγμές βίντατζ μόδας στο πέρασμα της ιστορίας.

Φορέματα που φορέθηκαν από τις Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Κατρίν Ντενέβ, Σερ και Μέριλιν Μονρόε, που αποτελούν εκθέματα του Μουσείου παρουσιάζονται στο βιβλίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μουσείο Μόδας, το οποίο ιδρύθηκε το 1999 από τον συλλέκτη μόδας, Χόρχε Γιαρούρ Μπασκούναν και άνοιξε τις πύλες του το 2007. Είναι ένα από τα σημαντικότερα, αλλά λιγότερο γνωστά στον τομέα του και στεγάζει εξαιρετικές δημιουργίες από τον 18ο αιώνα έως σήμερα.

Οργανωμένα κατά θέματα μόδας, διαφορετικές τάσεις και κομμάτια, όπως σμόκιν, δαντέλα, φλοράλ, γκλίτερ, στο βιβλίο προβάλλονται παλτά όπερας του 1920, σχέδια swinging του Λονδίνου της δεκαετίας του 1960, αλλά και εικονικά κομμάτια της ποπ κουλτούρας, όπως τα μαύρα φορέματα της Μέριλιν Μονρόε.

Η Κέιτ Μος συνεργάστηκε για τα κείμενα του βιβλίου με την επιμελήτρια μόδας, Λίντια Καμίτσις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κέιτ Μος και ο Μπασκούναν συναντήθηκαν τυχαία όταν λόγω κακοκαιρίας η Κέιτ Μος δεν μπόρεσε να μεταβεί στα Νησιά του Πάσχα και έκανε μία στάση στη Χιλή.

Ένας φίλος ζήτησε από τον Μπασκούναν να την ξεναγήσει στο Μουσείο και όταν συναντήθηκαν ανακάλυψαν το κοινό τους πάθος, τα βίντατζ ρούχα.

«Αγοράζω βίντατζ ρούχα όπου κι αν βρίσκομαι. Πάντα κρατάω τα μάτια μου ανοιχτά όταν ταξιδεύω» δήλωσε η Κέιτ Μος στο Harper’s Bazaar.

Αργότερα η Κέιτ Μος επέστρεψε στη Χιλή και βυθίστηκε στα αρχεία του Μουσείου. Μία από τις πιο εικονικές εμφανίσεις της ήταν με ένα ασημί φόρεμα, που ανήκε στη σύζυγο του Έρολ Φλιν φιλοξενείται στο βιβλίο.

Το Μουσείο Μόδας ιδρύθηκε το 1999, όταν ο Μπασκούναν διοργάνωσε μια έκθεση με ρούχα της Μέριλιν Μονρόε που είχε συλλέξει, συμπεριλαμβανομένου του μαύρου φορέματος που φόρεσε στην ταινία “The Misfits”. Ο διευθυντής του Μουσείου δήλωσε στο HTR ότι πάντα αγοράζει από τις δημοπρασίες του Χόλιγουντ και ότι με τον τρόπο αυτό απέκτησε φορέματα της Ελίζαμπεθ Τέιλορ και της Κατρίν Ντενέβ.

Ιδιαίτερα εκθέματα του Μουσείου που έχουν συμπεριληφθεί στο βιβλίο είναι ένα φόρεμα Bob Mackie για τη Σερ, ένα bohemian chic φόρεμα Yves Saint Laurent του 1960 και ρούχα των Τζον Λένον, Τζίμι Χέντριξ και Έιμι Γουάινχαουζ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης