Στο τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσής του πριν τα προγραμματισμένα για το φετινό καλοκαίρι εγκαίνιά του βρίσκεται το πολλά αναμενόμενο Taipei Performing Arts Center στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν που σχεδίασε το φημισμένο αρχιτεκτονικό γραφείο OMA.

Το μεγάλο συγκρότημα, με εμβαδόν 59.000 τετραγωνικά μέτρα στην όλο ζωή συνοικία Shilin, αποτελείται από τρία θέατρα συνδεδεμένα μέσα σε έναν κεντρικό κύβο. Χαρακτηρίζεται επίσης και από μια δημόσια λούπα η οποία προσκαλεί τους επισκέπτες, με ή χωρίς εισιτήριο, να ταξιδέψουν μέσα στο κέντρο τέχνης και να ρίξουν ματιά στις περφόρμανς και τους χώρους που τυπικά δεν προορίζονται για κοινή θέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το OMA κέρδισε τον διαγωνισμό το 2009 και οι εργασίες ξεκίνησαν το 2012. Ήταν παραγγελία της Taipei City Government για να στηρίξει τις ομάδες παραστατικών τεχνών της πόλης. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι το Globe Playhouse, ένα σφαιρικό θέατρο 800 θέσεων που θέλει να μοιάζει με πλανήτη.

 
 
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
 
 
 
 
 

 
 

 
 
 

 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη OMA (@oma.eu)

Τα άλλα θέατρα είναι το 1.500 θέσεων Grand Theater και το 800 θέσεων Blue Box για πειραματικές παραστάσεις τα δύο τελευταία μπορούν να συγχωνευθούν για να σχηματίσουν έναν γιγαντιαίο χώρο εκδηλώσεων – 2.300 θέσεων – που ακούει στο όνομα Super Theater.

 «Αυτό είναι ένα νέο είδος θεάτρου για καλλιτέχνες, θεατές και τον κόσμο να εξερευνήσουν με καινοτόμους τρόπους την καλλιτεχνική ζωή» υπογράμμισε ο David Gianotten από το OMA. Το κέντρο τέχνης θα αγκαλιάσει μια ποικιλία από είδη καλλιτεχνικής δημιουργίας: θέατρο το οποίο είναι η τελευταία λέξη αυτής της έκφρασης, σύγχρονο χορό, μουσικό θέατρο, παραδοσιακή όπερα, κουκλοθέατρο και παιδικό θέατρο. Θα είναι επίσης εργαστήριο για πειραματισμούς συγκερασμών μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης και για νέες δημιουργίες.

  
«Η Ταϊπέι έχει ένα μοναδικό είδος δημιουργικής ενέργειας που εκτείνεται σε κάθε πλευρά της ζωής. Το Taipei Performing Arts Center, διαρθρωμένο με έναν ισχυρό τεχνικό πυρήνα και με τα πιο συγκινησιακά θέατρα να έχουν προσδέσει πάνω του, σε αμοιβαία εξάρτηση, ταυτόχρονα ενσαρκώνει μια νέα οργάνωση για θέατρο και λειτουργεί ως ένα νέο, ευφυές έμβλημα που ενθυλακώνει τη δημιουργικότητα της πόλης» σχολίασε, από την πλευρά του, ο ιδρυτής του OMA, Rem Koolhaas.

  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης