Απέναντι στις δεσμεύσεις για δωρεές ύψους 850 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση της Νοτρ-Νταμ στο Παρίσι, το Εθνικό Μουσείο του Ρίο ντε Ζανέιρο μοιάζει με φτωχό συγγενή με μόλις 250.000 ευρώ που συγκέντρωσε μέσα σε οκτώ μήνες μετά την πυρκαγιά που το κατέστρεψε.

Βλέποντας τις εικόνες με την πελώρια πυρκαγιά να τυλίγει τη Δευτέρα ένα μέρος της Παναγίας των Παρισίων, πολλοί Βραζιλιάνοι έκαναν τη σύγκριση με τη φωτιά που είχε συγκλονίσει τη χώρα και την επιστημονική κοινότητα τον Σεπτέμβριο, παρότι αυτό το μουσείο δεν ήταν παγκοσμίως γνωστό όπως ο καθεδρικός ναός του Παρισιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την εξαιρετικά θετική αντίδραση της γαλλικής κοινωνίας και ελπίζουμε ότι, ακολουθώντας το παράδειγμα αυτό, εταιρείες  και δισεκατομμυριούχοι της Βραζιλίας θα αρχίσουν να μας στέλνουν τις δωρεές τους», δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου Αλεξάντερ Κέλνερ.
Η βραζιλιάνα δισεκατομμυριούχος Λίλι Σάφρα έδωσε ήδη 10 εκατομμύρια ευρώ μόνη της για την ανοικοδόμηση της Νοτρ-Νταμ.

«Δεν αναμένουμε να λάβουμε ποσά τέτοιου μεγέθους, αλλά το Εθνικό Μουσείο χρειάζεται οπωσδήποτε δωρεές», διευκρίνισε. Μόλις δύο μήνες πριν από την καταστροφική πυρκαγιά, το μεγαλύτερο μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Λατινικής Αμερικής είχε γιορτάσει τα 200 χρόνια από την ίδρυσή του.

«Με ένα εκατομμύριο ρεάλ(σχεδόν 220.000 ευρώ) μπορούμε να λύσουμε πλήθος προβλημάτων, αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να αναπνεύσουμε, γιατί επί του παρόντος το μουσείο αναπνέει με μηχανική υποστήριξη», προσθέτει ο διευθυντής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ένωση των Φίλων του Εθνικού Μουσείου, η οποία είναι αρμόδια για τη συγκέντρωση των δωρεών, απέσπασε 32.000 ευρώ από ιδιώτες και μόλις 3.400 ευρώ από εταιρίες.

Εξάλλου το μουσείο έλαβε δωρεά 180.000 ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση και 34.000 ευρώ από το τοπικό παράρτημα του Βρετανικού Συμβουλίου, του διεθνούς οργανισμού της Βρετανίας που προωθεί τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές και τις πολιτιστικές σχέσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης