Χωρίς πιστούς και με βροχή αναβίωσε το απόγευμα το έθιμο των «καβαλάρηδων του Αϊ-Γιώργη» στην Πρέβεζα, στον οικισμό του Αγίου Θωμά.

Με την εικόνα του Αϊ-Γιώργη στην αγκαλιά ένας μόνο καβαλάρης έφτασε στην εκκλησία της ενορίας και την παρέδωσε στον πατέρα Μιχάλη για να γίνει ο εσπερινός και αύριο η θεία λειτουργία στη μνήμη του Αγίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα ο καβαλάρης ανέβηκε σε βουνό της περιοχής όπου βρίσκεται το ξωκλήσι του  Αϊ-Γιώργη και σύμφωνα με το έθιμο πήρε την εικόνα για να την μεταφέρει στον ιερό ναό της ενορίας του Αγίου Θωμά. Μόλις κατέβηκε στον οικισμό έκανε περιφορά της εικόνας στους δρόμους για ευλογία στην κάθε οικογένεια. Στην είσοδο της εκκλησίας τον περίμεναν ο ιερέας και ένας ψάλτης. Μόλις παρέδωσε την εικόνα εψάλη το τροπάριο του Αγίου Γεωργίου και το Χριστός Ανέστη. Ο ιερέας έδωσε στον καβαλάρη ευχές και έναν σταυρό.

Η κ. Κυριακή Σουρτζή μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου του Αγίου Θωμά είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι δύσκολες μέρες της πανδημίας δεν στέκονται ικανές να ματαιώσουν το έθιμο. Υπάρχει πίστη και θέληση και έτσι αναβίωσε το έθιμο με τον καβαλάρη, τον ιερέα και έναν ψάλτη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης