«This is war», της Χάνα Μόσκοβιτς στο θέατρο «Πόρτα»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015, 02:33
«This is war», της Χάνα Μόσκοβιτς στο θέατρο «Πόρτα»
Ο διακεκριμένος και πολυβραβευμένος Καναδός σκηνοθέτης Άλαν Ντίλγουορθ, συνεργάτης του σπουδαίου Βρετανού συγγραφέα Έντουαρντ Μποντ και βασικός συντελεστής του σημαντικότερου ίσως θεάτρου σύγχρονου ρεπερτορίου του Τορόντο, του Soulpepper Theatre, παρουσιάζει, στην πρώτη του συνεργασία με το θέατρο «Πόρτα», ένα από τα πιο επιτυχημένα καναδικά έργα που παρουσιάστηκαν στη χώρα του τα τελευταία χρόνια: το «This is War» της νεότατης συγγραφέως Χάνα Μόσκοβιτς.Λίγα λόγια για το έργο:

Η αρχιδεκανέας Τάνια Γιανγκ, ο λοχίας Στίβεν Χιουζ, ο στρατιώτης Τζόνι Χεντερσον και ο λοχίας Κρις Αντερς, όλοι μέλη της καναδικής αποστολής στο Αφγανιστάν, έχουν βιώσει μια θηριωδία στην προσπάθεια να κρατήσουν ένα από τα δυσκολότερα εδάφη στην περιοχή.

Καθώς ο καθένας δίνει μια σκληρή συνέντευξη, ανακαλούν τη δική τους επίπονη εκδοχή των γεγονότων των τελευταίων ημερών, που οδήγησαν στο φρικτό συμβάν μεταξύ «ειρηνευτικών δυνάμεων» και Αφγανών. Ποιο είναι το ψυχικό κόστος της βίας; Ποιος είναι ο πραγματικός πόλεμος εν τέλει; Πόσο δυσδιάκριτος είναι ο εχθρός; Ποιοι οι αθώοι; Και ποιοι οι ένοχοι;Συντελεστές:
Μετάφραση: Θωμάς Μοσχοπουλος
Σκηνοθεσία: Άλαν Ντίλγουορθ
Σκηνικά-Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σοφία Αλεξιάδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Μιχελή
Με την υποστήριξη της Καναδικής Πρεσβείας

Ερμηνεύουν: Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Γιαννούλης, Ηλίας Μουλάς, Αναστάσης ΡοϊλόςΣημείωμα του Σκηνοθέτη:

«Όσο σκεφτόμαστε αφηρημένα, όσο βρίσκουμε την ολοκλήρωση στον πατριωτισμό και την πληθωρικότητα του πολέμου, δεν θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε αυτούς που μάχονται εναντίον μας, ή το πώς μας αντιμετωπίζουν, ή τελικά αυτούς που μάχονται για εμάς και πώς θα έπρεπε να αποκριθούμε σε όλο αυτό. Δεν θα ανακαλύψουμε ποτέ ποιοι είμαστε. Δεν θα καταφέρουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με τη βία που εν δυνάμει όλοι κρύβουμε μέσα μας».

Chris Hedges, «War Is A Force That Gives Us Meaning»

Το πρόσωπο του πολέμου αλλάζει. Η τεχνολογία μας έχει δώσει καινούρια όπλα και καινούρια πεδία μάχης. Όμως το ανθρώπινο κόστος του πολέμου παραμένει. Και τα παλιά τραγούδια, οι παλιές ρητορικές δεν ακούγονται πια αληθινές, είναι όλο και πιο δύσκολο να πιστέψει κανείς στην «τιμή» και το «δίκαιο» στον πόλεμο. Και παρόλα αυτά υπάρχει παντού γύρω μας. Το μόνο που μένει είναι μια παγερή αναμέτρηση με την κτηνώδη φύση της βίας και το ερώτημα: «Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος»;  Το «This is war» δεν είναι ένα αντιπολεμικό έργο. Είναι μια πρόσκληση να κοιτάξουμε στον καθρέφτη και να αναρωτηθούμε: «Τι βλέπω»;

Έναρξη: 19 Δεκεμβρίου (εκτάκτως Σάββατο)Παραστάσεις:

Πέμπτη 21.15
Παρασκευή 21.15
Κυριακή 18.30
Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό 15 ευρώ
Φοιτητικό, AMEA, άνω των 65, Πολυτέκνων 10ευρώ
Ανέργων 8ευρώ

Κάθε Πέμπτη ενιαίο εισιτήριο 10 ευρώ

Θέατρο «Πόρτα»
Μεσογείων 59,
115 26 Αθήνα
τηλέφωνο.: 210 77 11 333

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015, 02:33