Ο Φούρνος, συνεχίζοντας τις δράσεις του στον ψηφιακό πολιτισμό, παρουσιάζει την έκθεση εγκατάσταση αφηγηματικό ψηφιακό περιβάλλον του πρωτοπόρου στην τέχνη και τεχνολογία, Μάνθου Σαντοριναίου , στον παλιό κινηματογράφο Άλφαβιλ.

Ο Μάνθος Σαντοριναίος, έπειτα από μια μεγάλη περίοδο έρευνας, παρουσιάζει μία ατομική έκθεση – εγκατάσταση -αφηγηματικό περιβάλλον, στον παλιό κινηματογράφο Άλφαβιλ, στο κτήριο του Θεάτρου Φούρνος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Το θέμα της έκθεσης προκύπτει από την πολύχρονη σχέση και έρευνα του καλλιτέχνη με την ψηφιακή τεχνολογία και την άποψή του για τη δημιουργική αξιοποίησή της από τον οποιοδήποτε –οποιαδήποτε, αφού αποτελεί ένα σύγχρονο, ισχυρό, δημιουργικό εργαλείο προσιτό πλέον προς όλους –ες.

Ο γενικός τίτλος της έκθεσης είναι Νοημοσύνη αφού η λέξη «τεχνητή», με πολύ μικρά γράμματα σχεδόν εξαφανίζεται.     

 Σε όλους τους χώρους ενός εγκαταλελειμμένου κινηματογράφου δημιουργείται ένα εικονικό και ταυτόχρονα αφηγηματικό περιβάλλον όπου ο επισκέπτης εντάσσεται μέσα σε αυτό, επικοινωνεί (διαδρά) με τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα, ενώ παράλληλα οδηγεί τη δράση πολλών έργων. Ο στόχος της έκθεσης είναι η ένταξη των επισκεπτών στο έργο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το προηγμένο αυτό περιβάλλον, αξιοποιεί το χώρο στον οποίο υπήρξε ο κινηματογράφος Άλφαβιλ, το όνομα του οποίου είναι δανεισμένο από την ομώνυμη ταινία Alphaville του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ. Η ταινία κυκλοφόρησε  το 1965 και περιέγραφε μια δυστοπική Πόλη ελεγχόμενη από τον υπερυπολογιστή Α 60 (Alpha Ville = η Πόλη Άλφα). Το όνομα αυτό έδωσε στον κινηματογράφο η οικογένεια κινηματογραφιστών Στεργιάκη η οποία λειτούργησε τον χώρο για περίπου τρεις δεκαετίες.  

Αυτή η συγκυρία δίνει το έναυσμα για να δημιουργηθούν, μεταφορικά, με τη συμβολή της ψηφιακής τεχνολογίας, στοιχεία, σκέψεις και ερωτηματικά για τις πόλεις που ζούμε 56 χρόνια μετά την προβολή της ταινίας.

Σήμερα η ψηφιακή τεχνολογία θυμίζει ένα προμηθεϊκό δώρο του οποίου ένα μεγάλο μέρος διατίθεται δωρεάν. Είναι μια ευκαιρία για τον κόσμο να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να δημιουργήσει τον δικό του ελεύθερο κόσμο ενάντια σε κάθε παράλογη εξουσία. Η διάσταση αυτή έχει δείξει θετικά δείγματα σε σχέση  με τις κοινότητες που αναπτύσσονται και δρουν με την βοήθεια της τεχνολογίας.  Η ιδέα αυτή χαρακτηρίζεται από τη φράση που υπάρχει στον χώρο της έκθεσης που αναφέρει: «Για να διεκδικήσεις έναν καλύτερο κόσμο πρέπει πρώτα να τον φαντασθείς».  

Στο ευφυές σενάριο της ταινίας Άλφαβιλ, ο Γκοντάρ προσπαθεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον θεατή και να τον προειδοποιήσει για τα δεινά τα οποία μπορεί να φέρει ο κακός χειρισμός της μηχανής από τον άνθρωπο
Στη Νέα Άλφαβιλη μηχανή ρωτάει τους ίδιους επισκέπτες για το μέλλον;  

Εγκαίνια έκθεσης 15 Δεκεμβρίου στις 19:30

Από 15 Δεκεμβρίου 2021 έως 8 Ιανουαρίου 2022
Ώρες:  12:00- 15:00 και 18:00-20:30

Παράλληλες Δράσεις και συμμετοχή του κοινού στην αίθουσα του Φούρνου και στο διαδίκτυο

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις στην αίθουσα του Θεάτρου  Φούρνος, οι οποίες θα πλαισιώνουν το έργο και θα παράγουν ένα νέο υλικό σκέψεων, διαλόγων και προτάσεων.Ημερίδα – συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη – Ημερίδα συζήτηση για τη σύγχρονη τέχνη. Επίσης θα ανακοινώνονται στα κοινωνικά δίκτυα δράσεις με τη συμμετοχή του κοινού.

Βασική εκδήλωση είναι η συνάντηση-συζήτηση για τη θεματική Νοημοσύνη – λογική και δημιουργήματα. Στοχασμοί για το «τεχνητό» και την Τέχνη στον Άνθρωπο η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021 στις 18.00  – 20.30 Θα περιλαμβάνει δύο ενότητες  Α! Τεχνητή νοημοσύνη ή η εξέλιξη της σχέσης ανθρώπου – μηχανής και Β! Η  θέσμιση της τέχνης στη μεταψηφιακή εποχή.

Τη συνάντηση προλογίζει και συντονίζει ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, συγγραφέας και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ο Μάνθος Σαντοριναίος τοποθετεί την προβληματική και τα ερωτήματα τα οποία ολοκληρώθηκαν κατά την προετοιμασία και ανάπτυξη της έκθεσης.

Συμμετέχουν επίσης: Ο Γιώργος Καρυδάκης Αναπληρωτής Καθηγητής, Συντονιστής της Ερευνητικής ομάδας Ευφυούς Αλληλεπίδρασης του Τμήματος  Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Δρ.Σταυρούλα  Ζώη, μέλος ΕΔιΠ της ΑΣΚΤ και διδάσκουσα του εργαστηριακού μαθήματος Πολυμέσα,  η Εύα Στεφανή σκηνοθέτις και Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Θανάσης Μουτσόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, επιμελητής εκθέσεων και συγγραφέας. Η εκδήλωση θα κλείσει με συζήτηση μεταξύ των ομιλητών των δύο ενοτήτων και του κοινού.

Παραγωγή της έκθεσης
Η ομάδα του Φούρνου

Ντοντό Σαντοριναίου
Μυρτώ Καμβύση
Αριάδνη Φυτοπούλου
Αποστόλης Τσατσάκος

Η δημιουργική ομάδα που συμμετείχε στο έργο:

Σταυρούλα Ζώη Δρ. Πληροφορικής , Μέλος ΕΔιΠ ΑΣΚΤ , Εργαστήριο Πολυμέσων
Γιώργος Καρυδάκης Αναπληρωτής  Καθηγητής του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Υπεύθυνος Ερευνητικής Ομάδας Ευφυούς Αλληλεπίδρασης, Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων και οι συνεργάτες:Γιώργος Αλεξανδρίδης Μεταδιδακτορικός Ερευνητής,Κώστας Μιχαλάκης Υποψήφιος Διδάκτορας, Γιώργος Τριχόπουλος,Υποψήφιος Διδάκτορας,  Γιάννης Αλιπράντης ,Υποψήφιος Διδάκτορας,
Άρτεμις Θεοδωρίδη Αρχιτέκτων – σκηνογράφος.

Αποστόλης Τσατσάκος Σχεδιαστής φώτων
Γιώργος Αποστολάκος Καλλιτέχνης νέων μέσων – Μουσικός
Σοφιαλένα Ξεζωνάκη Καλλιτέχνις νέων μέσων – γραφίστρια
Κατασκευές: Θανάσης  Θαλασσινός
Ειδικές κατασκευές : Άννα Σαντοριναίου
Γενικές εργασίες : Γιώργος  Κολοβός,  Χρύσα Κατσούλη
Αριάδνη Φυτοπούλου:φωτογραφίσεις
Επεξεργασία βιβλίου :Βάσω Αβραμοπούλου

«Η υπόσταση της γης αλλάζει για ακόμα μια φορά… όμως, συμβαίνει για πρώτη φορά κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για έναν παρατηρητή. Έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει δυνατότητες που μέχρι τώρα προορίζονταν για ένα περιορισμένο αριθμό ατόμων ενώ από την άλλη μεριά, η ζωή του δεν κινδυνεύει όπως γινόταν σε προηγούμενες εποχές. Για όλα υπάρχει άπλετος χώρος. Κάθε άνθρωπος πλέον, έχει το δικαίωμα να βλέπει τον πλανήτη στον οποίο κατοικεί μέσα από το μάτι του Θεού (googleearth), να ταξιδεύει εικονικά σε όλα τα μήκη και πλάτη έχοντας πλήρη επαφή με τα πράγματα που υπάρχουν εκεί, να επισκέπτεται μουσεία, ερευνητικά κέντρα και βιβλιοθήκες αλλά και μεγάλα καταστήματα, να παρακολουθεί δωρεάν μαθήματα σε πανεπιστήμια, να συναντά κόσμο, σχολές, ομάδες, άτομα με τα ίδια προβλήματα με αυτήν/αυτόν, να συζητά και να σκέφτεται μέσα από φιλικά δίκτυα τα οποία τον υποστηρίζουν. Να παράγει ο ίδιος νέους μηχανισμούς και γνώση και να την διαχέει σε όλο τον κόσμο.

Η γη δεν έχει καμιά σχέση με τη γη των προηγουμένων αιώνων. Αξίζει, λοιπόν, να έχει μια καλύτερη εξέλιξη και είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί, αρκεί να υπάρξει το εργαλείο έρευνας που θα την περιγράψει …. και αυτό μπορεί να παραχθεί οπουδήποτε…»
Μάνθος Σαντοριναίος

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

Με την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης