Το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο είναι «Dzo». Το πραγματικό όνομά της είναι Τζοάνα Σβίρσκα (Joanna Swirska) και είναι εγκατεστημένη στο Βρόκλαβ της Πολωνίας.

Η Τζοάνα σπούδασε ζωγραφική αλλά, πριν πέντε χρόνια, εγκατέλειψε τον καμβά για να στραφεί στο δέρμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τατουάζ της έχουν ως εφαλτήριο τη φύση – ένα σαλιγκάρι κυλάει αργά πάνω σε ένα φύλλο, ένα δέντρο ξεπετιέται από μία παλάμη – αλλά, συχνά, η ψυχεδελική ματιά της «επιστρώνει» ανθρώπινες μορφές με μοτίβα από το φυτικό ή ζωικό βασίλειο. Όπως στην περίπτωση του τατουάζ της «Φρίντα Κάλο», όπου η μάσκα σε έντονο κόκκινο χρώμα ενός πουλιού έρχεται να εναποτεθεί στο πρόσωπο της πασίγνωστης Μεξικανής ζωγράφου.

Τα έργα της υπογραμμίζουν την προσοχή που δίνει η Τζοάνα στη λεπτομέρεια: λεπταίσθητες γραμμές και σχολαστική εκτέλεση σκιών. Σε κάποια απεικονίζονται υπάρξεις από τη μεγαλοπρεπή άγρια ζωή, όπως μια καμηλοπάρδαλη, ένα παγόνι, μια αλεπού, ένα κοάλα. Σε άλλα είναι εμφανής μια πιο γραφίστικη προσέγγιση, σαν να πρόκειται για εικονογραφήσεις που έχουν ξεπηδήσει από ένα βιβλίο με παραμύθια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα όμως αναδεικνύουν τη μοναδική προσέγγιση της Τζοάνα στην body art. Και όλα έχουν ένα κοινό στοιχείο: μια πραγματικά δημιουργική χρήση του χρώματος!

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης