Την ιστορική επέτειο της Επανάστασης του 1821 τίμησαν πάνω από 250 πολίτες του κόσμου από τις πέντε ηπείρους -ελληνικής και μη καταγωγής- με λογοτεχνικά έργα τους γραμμένα στην ελληνική, ισπανική, αγγλική, πορτογαλική και ιταλική γλώσσα.

Πρόκειται για λογοτέχνες και ποιητές, οι οποίοι έλαβαν μέρος στον 4ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, που διοργάνωσε η Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση «Νόστος» της Αργεντινής, συμμετέχοντας στους πανηγυρικούς εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο ένδοξος Αγώνας των Ελλήνων για την ανεξαρτησία ένωσε λογοτέχνες του κόσμου, οι οποίοι ανέδειξαν με εξαιρετικά κείμενα και ποίηση τις φωτισμένες εκείνες ιστορικές σελίδες, που έμελλε να γίνουν παράδειγμα για όλη την υφήλιο, θυμίζοντάς μας το θερμό φιλελληνικό κίνημα που αναζωπυρώθηκε για να συνδράμει τον αγώνα για τη λευτεριά μας», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Μπουένος Άιρες, η πρόεδρος του «Νόστου» Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκος.

«Έχουμε την τιμή και τη χαρά να σας ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού μας, που από την πρώτη στιγμή τέθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Γενικό Γραμματέα Ιωάννη Χρυσουλάκη για την εμπιστοσύνη προς την οργάνωσή μας, που μοναδικό σκοπό έχει την προβολή της πατρίδα μας πρωτίστως στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και σε όλο τον κόσμο», τονίζει η πρόεδρος του «Νόστου». Σημειώνει δε, πως το Νομοθετικό Σώμα της Κυβέρνησης του Μπουένος Άιρες αναγνώρισε επίσης την εθνική και πολιτιστική αξία του Διαγωνισμού, καθώς και το επίκαιρο μήνυμα που εκπέμπει για την ειρήνη και τη λευτεριά των λαών.

«Ανάμεσα στους νικητές αναγνωρίσαμε με χαρά άτομα τα οποία είχαν λάβει μέρος και βραβευτεί στους τρεις προηγούμενους διαγωνισμούς της οργάνωσης. Συναντήσαμε για μια φορά ακόμα ωραίους φιλέλληνες, από κάθε γωνιά του πλανήτη μας, που έγραψαν με περισσή αγάπη και σεβασμό υπέροχα κείμενα για τη Δόξα της Ελλάδας. Ευχαριστούμε επίσης θερμά και όλους τους κριτές των επί μέρους γλωσσικών επιτροπών, που αξιολόγησαν και βαθμολόγησαν με μεγάλη προσοχή και επαγγελματικότητα όλα τα έργα», σημειώνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απευθύνει δε ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται στην ελληνική επιτροπή, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κωνσταντίνο Καρούσο και τα μέλη της Επιτροπής Παύλο Ναθαναήλ, Ιωάννη Βέλλη και Βούλα Μέμου. Επίσης στον καθηγητή του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας Ιονίου Πανεπιστημίου Γιώργο Κεντρωτή.

Η κ. Τσαρδίκου εξαίρει επίσης τη δημοσιογράφο Διαμαντένια Ριμπά για την αμέριστη στήριξη και βοήθεια σε αυτόν τον διαγωνισμό, όπως και στους τρεις προηγουμένους διαγωνισμούς του «Νόστου», το 2008, με θέμα «Ο Ελληνικός Πολιτισμός», το 2009 με θέμα «Ο Ελληνισμός και Μέγα Αλέξανδρος, παρελθόν, παρόν και μέλλον» και το 2011 «Τα γλυπτά του Παρθενώνα, η ιστορία μιας κλοπής ή η κλοπή της ιστορίας».

Όλα τα βραβευμένα έργα αυτού του διαγωνισμού θα αναρτηθούν στις αρχές του 2022 σε ψηφιακή ανθολογία, την οποία θα προλογίσει η Κύπρια ποιήτρια-συγγραφέας Ανδρούλα Τουμάζου, η οποία και τίμησε τον διαγωνισμό με το ποίημα της «Το τάμα», που έγραψε ειδικά για την περίπτωση.

Ο διαγωνισμός υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τις ιστορικές Λογοτεχνικές Ενώσεις της Αργεντινής και της Ελλάδας: την Ένωση Λογοτεχνών της Αργεντινής (SADE, Sociedad Argentina de ESCRITORES, (έτος ίδρυσης 1928) και την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΛΛ), (έτος ίδρυσης 1934), ενώ «αγκαλιάστηκε» από την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αργεντινή και την Πρεσβεία της Αργεντινής στην Ελλάδα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Εταιρεία Συγγραφέων της Αργεντινής έχει ήδη προτείνει στον «Νόστο» να ανεβάσουν από κοινού το έργο «Apologia del soldado», τού Pablo Pallero, (Αργεντινή), το οποίο απέσπασε το ειδικό βραβείο της ισπανόφωνης Επιτροπής Κριτών. Το έργο σχετίζεται με τους ομηρικούς διαλόγους και θα γραφτεί ειδικό σενάριο για τη θεατρική μεταφορά του.

Τον διαγωνισμό στήριξαν: το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»- Ουρουγουάη, η Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Βραζιλίας, η Ισπανο-λατινοαμερικανικη Ακαδημία Καλών Γραμμάτων (Ισπανία), το Κέντρο Αρχαίων, Βυζαντινών και Νέων Ελληνικών Σπουδών «Φώτιος Μαλλερος» της φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Χιλής, η Γενική Διεύθυνση Κοινοτήτων της Αργεντινής, η Διεθνής Εταιρία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη -ΔΕΦΝΚ, η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Οργανώσεων, η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων, το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Νεαπόλεως και Καμπανίας (Ιταλία), ο Οργανισμός για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας ΟΔΕΓ, η Ελληνική Κοινότητα Σαντιάγο Χιλής, η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, η Ελληνική Κοινότητα Παραγουάης.

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

   ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

   Πρώτο βραβείο Ποίησης

   «POR VIÑEDOS DE HELENIDAD Y LIBERTAD»

   JAVIER ALVARADO ( PANAMA)

   Δεύτερο βραβείο Ποίησης

   «HAY OLOR A HENO»

   FEDERICO CARLOS RIZZO SEBBEN ( URUGUAY)

   Πρώτο βραβείο δοκίμιο – ισοβάθμησαν

   «LA REVOLUCION GRIEGA, DETERMINACION Y LIBERTAD»

   NICOLAS KIPREOS ( CHILE)

   «EL LEGADO HEROICO DE HOMERO EN LA TRAGEDIA GRIEGA DE IFIGENIA Y AYAX»

   ALFREDO FREDERICKSEN NEIRA ( CHILE)

   ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΡΙΤΩΝ

   «APOLOGIA DEL SOLDADO HELENO»

   PABLO PALLERO ( ARGENTINA)

   ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΏΣΣΑ

   FIRST PRIZE ESSAY

   «GREECE THROUGH THE EONS»

   ALEXANDER KOUTSOUKOS ( USA)

   FIRST PRIZE POETRY

   «THE GLORY OF THE FALLEN»

   ANTH MΙΧΑΙΛ ( Greece)

   ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΑ

   Πρώτο βραβείο δοκίμιο

 «BICENTENARIO DE LA INDEPENDENCIA DA GRECIA MODERNA 1821-2021»,

   CONSTANTINO CONMINOS ( BRASIL)

   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

   ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

 «ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821»

   ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΙΝΑΚΗΣ ( ΕΛΛΑΔΑ)

   ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΣΟΒΑΘΜΗΣΑΝ

   «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ»

   ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ ( ΓΕΡΜΑΝΙΑ)

   «ΡΙΖΙΜΙΑ ΛΙΘΑΡΙΑ»

   ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ( ΕΛΛΑΔΑ)

   ΤΡΙΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΣΟΒΑΘΜΗΣΑΝ

   «ΔΙΟΤΙ, ΕΓΕΝΝΗΘΗΝ ΕΛΛΗΝ»

   ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΣΠΟΤΑΚΗΣ ( ΕΛΛΑΔΑ)

   «Η ΕΛΛΑΣ ΕΝ ΝΥΚΤΙ»

   ΜΑΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ  (ΕΛΛΑΔΑ)

   ΕΠΑΙΝΟΙ

   «ΕΘΝΕΡΓΕΣΙΑΣ ΛΟΓΟΣ 1821»

   ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΒΑΣ ( ΕΛΛΑΔΑ)

   «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ»

   ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ( ΕΛΛΑΔΑ)

   ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΙΣΟΒΑΘΜΗΣΑΝ

   «ΦΘΟΡΑ»

   ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

   «ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΗΣ ΚΥΚΛΟΣ»

   ΜΑΝΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΑΚΗΣ

   «Η ΑΙΩΝΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ»

   ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΟΡΟΒΕΛΗΣ

   «1821»

   ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

   «ΓΡΑΜΜΑΤΑΚΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΉ ΜΟΥ»

   ΙΑΚΩΒΟΣ ΘΗΡΑΣ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ

   ΔΟΚΙΜΙΑ

   ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

   «ΑΓΓΕΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ»

   ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΡΙΤΣΗΣ

   «ΟΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821»

   ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΤΣΙΚΑΝΗΣ

   «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΙ ΕΓΩ»

   ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΛΗ

  Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης