Περισσότεροι από τριάντα δημιουργοί κάθε ηλικίας και εθνικότητας που ζουν στην Αθήνα και εκφράζονται με όλα τα εικαστικά μέσα, συμμετέχουν στην έκθεση «Στο Ίδιο Ποτάμι Δύο Φορές», που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς.

H έκθεση- συνδιοργάνωση του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του νεοϋορκέζικου μουσείου New Museum, παρουσιάζει το πορτρέτο μιας πόλης της οποίας ο καλλιτεχνικός δυναμισμός συνεχίζει να ξεδιπλώνεται με τους αναρίθμητους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους καλλιτεχνών, τις διατομεακές συνεργασίες και εκδηλώσεις και την ασίγαστη ενέργεια που έχει προσελκύσει πολλούς μη Έλληνες καλλιτέχνες να εγκατασταθούν εδώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Για μια «έκθεση με εξαιρετικό αφηγηματικό τρόπο στημένη και επιλεγμένη με βάση τα έργα και όχι τα ονόματα των καλλιτεχνών», έκανε λόγο ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και καλλιτεχνικός σύμβουλος του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ.

Η έκθεση αντικατέστησε το βραβείο ΔΕΣΤΕ (δινόταν ανά διετία μεταξύ 1999-2015) και είχε θεσμοθετηθεί με το σκεπτικό δημιουργίας πλαισίου αξιολόγησης, συζήτησης και επανεκτίμησης της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, «ρόλο που αναλαμβάνει πλέον η ίδρυση του ΕΜΣΤ» εξήγησε ο ίδιος.

Όσο για τον τίτλο της έκθεσης προέρχεται από τον Ηράκλειτο, που δηλώνει ότι δεν μπορεί να μπει κανείς δυο φορές στον ίδιο ποταμό, έτσι και σε μια πόλη υπό διαρκή μεταμόρφωση, όπου οι καλλιτέχνες της πάντοτε έβρισκαν και εξακολουθούν να βρίσκουν τρόπους να καταγράφουν τα μεταλασσόμενα τοπία της μελετώντας τα χαρακτηριστικά της, εξετάζοντας μνημεία και απομεινάρια ή διερευνώντας τον χαρακτήρα των ανθρώπων της και των δημόσιων χώρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό για το Μουσείο Μπενάκη να παρουσιάζει τη σκηνή σύγχρονης τέχνης και της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής στην Ελλάδα και διεθνώς και να το κάνει μέσα από ματιές όσο το δυνατόν πρωτότυπες. Η οκτάχρονη συνεργασία Μπενάκη – ΔΕΣΤΕ μας επιτρέπει να βλέπουμε με διαφορετικό τρόπο τις συλλογές του μουσείου, να προσεγγίζουμε τη σύγχρονη τέχνη μέσα κι έξω από τη χώρα μας και να ανανεωνόμαστε εμβαπτιζόμενοι «Στο Ίδιο Ποτάμι Δυο Φορές», δήλωσε ο Γιώργης Μαγγίνης του Μουσείου Μπενάκη.

Την έκθεση συνοδεύει εικονογραφημένος κατάλογος σε σχεδίαση της An Art Service, με δοκίμιο των επιμελητριών και κείμενα από τη Νάντια Αργυροπούλου, τη Δανάη Γιαννόγλου, τη Delia Gonzalez και τον Θεόφιλο Τραμπούλη, με στόχο τη δημιουργία μιας πηγής πληροφοριών για την πολύπλευρη αθηναϊκή εικαστική σκηνή – από τα underground happenings και τις ακτιβιστικές πρωτοβουλίες μέχρι τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και τα διαδικτυακά art zines.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης