Ένα αντικείμενο σημαντικής ιστορικής αξίας εντόπισε η τουρκική αστυνομία την Τρίτη, κατά τη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης κατά του λαθρεμπορίου στην Άγκυρα.

Οι άνδρες της τουρκικής αστυνομίας βρήκαν μία ορειχάλκινη σφαίρα που φέρει φιγούρες, οι οποίες τοποθετούνται στην εποχή της περσικής αυτοκρατορίας και του σαμανισμού. Σε αυτό το σπάνιο έργο τέχνης που χρονολογείται από την οθωμανική εποχή απεικονίζονται φιγούρες ανθρώπων και ζώων, αστρολογικά σχήματα και αραβικά/περσικά γράμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Daily Sabah», η «ουράνια σφαίρα» εντοπίστηκε μαζί με 28 νομίσματα, όταν ένας ύποπτος προσπάθησε να την πουλήσει έναντι ενός εκατ. δολαρίων.

 

Οι εμπειρογνώμονες του Μουσείου Εθνογραφίας ανέφεραν ότι η σφαίρα αυτή πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για προφητικές προβλέψεις, μεταφράζοντας μερικές από τις αραβικές φράσεις ως εξής: «Στην απέραντη θάλασσα, τα πλοία έρχονται προς διάσωση, ενώ ο αέρας έχει τη μεγαλύτερη ισχύ… Ο Θεός, η ροή του νερού μετακινεί το πλοίο».

Κατά του υπόπτου ξεκίνησε δικαστική δίωξη, βάσει του νόμου για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, ενώ η σφαίρα παραδόθηκε στη Διεύθυνση του Μουσείου Εθνογραφίας της Άγκυρας για περαιτέρω εξέταση.

Σε παρόμοια επιχείρηση της αστυνομίας στην επαρχία  Kayseri, οι Αρχές βρήκαν και ένα υφαντό του 13ου αιώνα, στο οποίο απεικονίζεται η σταύρωση του Χριστού. Η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι του υπόπτου, ο οποίος στη συνέχεια συνελήφθη, ενώ το έργο κατασχέθηκε.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης