Εκδήλωση στον Αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου με θέμα «Συζητώντας για τη φιλία και τον έρωτα», διοργανώνει την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, ώρες 18:00-20:00, η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών.

«Η φιλία και ακόμη περισσότερο o έρωτας έχουν ιδιαίτερη σημασία για την αρχαία ελληνική κοινωνία, την τέχνη και τον πολιτισμό της αλλά απασχόλησαν επίσης έντονα ως έννοιες τη φιλοσοφική σκέψη από τις απαρχές της και εξής. Ο έρωτας, άλλοτε πάθος, άλλοτε βασική μορφή επιθυμίας, και η φιλία, είτε ως συναίσθημα είτε ως δεσμός, θεσμός και ιδανικό, γίνονται στα χέρια των φιλοσόφων όχι μόνον ο ιστός που συνδέει τους ανθρώπους μεταξύ τους, θεμελιώνοντας και τη συνύπαρξή τους στην κοινότητα, αλλά κάποιες φορές και η δύναμη που δομεί και συνέχει το ίδιο το φυσικό σύμπαν ή ακόμη η δίοδος πρόσβασης των θνητών στο θεϊκό στοιχείο εντός ή επέκεινα του κόσμου», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Από τον Ησίοδο έως τον Εμπεδοκλή, και από τον Πλάτωνα έως τις ελληνιστικές σχολές», συνεχίζει η ανακοίνωση, «οι ποιητές, οι φυσιολόγοι και οι φιλόσοφοι φωτίζουν με την πραγμάτευση και τον ορισμό των εννοιών αυτών τις βασικές δημιουργικές δυνάμεις της ζωής. Ιδιαίτερα για την κλασική φιλοσοφία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, ο έρωτας και η φιλία, αντίστοιχα, έρχονται να διαδραματίσουν θεμελιώδη ρόλο και να καταστούν μέτρο για τη συναισθηματική διάπλαση του ανθρώπου και το πραγματικό νόημα του βίου του», τονίζει το ΥΠΠΟΑ.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Λυκείου ανοίγει τις πύλες του για να γίνει ο τόπος μιας επίσκεψης στις ιδέες και τα επιχειρήματα των φιλοσόφων γύρω από τη φύση του έρωτα και της φιλίας, φωτίζοντας ταυτόχρονα τη δική μας εγγύτητα, συγγένεια ή και απόσταση από τις δικές τους νοητικές συλλήψεις.

Ομιλητές:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασίλης Κάλφας, Καθηγητής Φιλοσοφίας, ΑΠΘ: Ο έρωτας πριν από τον Πλάτωνα.

Σπύρος Ράγκος, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών: Ο πλατωνικός Έρως: μεταξύ ποίησης και φιλοσοφίας.

Στασινός Σταυριανέας, Επικουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών: Φιλία και έρωτας στον Αριστοτέλη: Υπάρχει φιλία στον έρωτα;

Απαγγελία ποιημάτων:

Ελένη Μπάνου, Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών

Σμαράγδα Κάκκινου, Ηθοποιός

Συμμετέχει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης