Οι αρχές της Γένοβας επέλεξαν ένα σχέδιο του πιο διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα εν ζωή και Γενοβέζου, του Ρέντσο Πιάνο, για την κατασκευή μιας νέας γέφυρας που θα αντικαταστήσει τη γέφυρα Μοράντι, η οποία κατέρρευσε τον περασμένο Αύγουστο, παρασύροντας στον θάνατο 43 ανθρώπους.

Η γέφυρα Μοράντι, ένα έργο της δεκαετίας του ’60, κατέρρευσε λόγω κακοτεχνιών και ελλιπούς συντήρησης.
Ο Πιάνο, 81 ετών, είχε καταθέσει την πρότασή του τον Σεπτέμβριο για την κατασκευή της νέας γέφυρας.
«Αυτή θα αντέξει χίλια χρόνια και θα κατασκευαστεί από ατσάλι. Θα έχει τα στοιχεία του σχεδίου μιας βάρκας, γιατί αυτό είναι κάτι που χαρακτηρίζει τη Γένοβα», είχε δηλώσει τότε περιγράφοντας τη νέα γέφυρα ως μια εξορθολογισμένη, φωτεινή, λευκή κατασκευή.
Το συμβόλαιο ανατέθηκε σε μια κοινοπραξία τριών ιταλικών κατασκευαστικών εταιρειών, των Salini Impregilo, Fincantieri και Italferr.
Ο Πιάνο είχε να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό του άλλου διάσημου ευρωπαίου αρχιτέκτονα, του Σαντιάγκο Καλατράβα, αλλά τελικά αναδείχθηκε νικητής και ανέλαβε το έργο προϋπολογισμού 202 εκατ. ευρώ.

Ο Πιάνο μεταξύ άλλων έχει σχεδιάσει το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, το νέο δικαστικό Μέγαρο της γαλλικής πρωτεύουσας, αλλά και το Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στο Φάληρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης