Τα εγκαίνια του καινούργιου Πολιτιστικού Μουσείου Καντοκάουα στην Ιαπωνία είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν μέσα σε λίγες μέρες. Το μουσείο – σε απόσταση 30 χιλιομέτρων δυτικά του κέντρου του Τόκιο – έχει εξωτερικά την όψη ενός μονόλιθου και αποτελεί μέρος της «Tokorozawa Sakura Town».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι έργο του Κένγκο Κούμα (Kengo Kuma), τον οποίον αποκαλούν «Καλατράβα της Ανατολής». Οι Αθηναίοι έχουν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με έργο του στους κήπους του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, το οποίο είναι από τις 15 Ιουνίου και πάλι προσβάσιμο στο κοινό: το «Κουκούλι», έργο ταυτόχρονα ανοιχτό και κλειστό, που μοιάζει με κουκούλι εντόμου, εμπνεύστηκε ο Κούμα από την ιαπωνική αίθουσα τσαγιού («Οριμπέ»).

Εγκαταστάθηκε στους κήπους του αθηναϊκού μουσείου στο πλαίσιο της συμμετοχής του στις εορταστικές εκδηλώσεις της Τελετής Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας των Ολυμπιακών & Παραολυμπιακών Αγώνων – Τόκιο 2020, οι οποίοι λόγω της πανδημίας αναβλήθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόσοψη του Πολιτιστικού Μουσείου Καντοκάουα είναι σπασμένη σε 20.000 «πίξελ» από γρανίτη. Το εσωτερικό του φιλοξενεί πέντε ορόφους. Στον πρώτο όροφο, μια μικρή βιβλιοθήκη και μια αίθουσα με εμβαδόν 1.000 τετραγωνικά μέτρα για θεματικές εκθέσεις που έχουν να κάνουν με φύση, επιστήμη, τέχνη, φυσική ιστορία, μόδα, περιβάλλον και κοινωνία. Στον δεύτερο όροφο, ένα καφέ και ένα κατάστημα. Ο τρίτος όροφος είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένος στην παρουσίαση του anime. Ο τέταρτος όροφος φιλοξενεί μια βιβλιοθήκη ύψους οκτώ μέτρων η οποία μπορεί να μετατραπεί σε ένα «θέατρο ραφιών βιβλιοθήκης», με τα ράφια να «αναβλύζουν» μέχρι το ταβάνι, φιλοξενώντας περίπου 50.000 τόμους. Στον πέμπτο όροφο τέλος, στεγάζεται άλλη μία αίθουσα και ένα εστιατόριο.

Τα εγκαίνια θα γίνουν την 1η Αυγούστου, με τους δύο πρώτους ορόφους να φιλοξενούν έκθεση για τον Κένγκο Κούμα και τον σχεδιασμό του μουσείου. Τα άλλα τμήματα του Πολιτιστικού Μουσείου Καντοκάουα είναι προγραμματισμένο να υποδεχθούν το κοινό στις 6 Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης