Ψηφιακή-ακουστική ξενάγηση για το «Φράγμα Μαραθώνα: Η ζωή στον οικισμό» δημιούργησε η ΕΥΔΑΠ με τεκμήρια από το ιστορικό της αρχείο που εμπλουτίστηκαν από τις μαρτυρίες που συνέλεξε η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας της ΕΥΔΑΠ.

Eναρμονισμένη στο πνεύμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων για «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση» και αξιοποιώντας τις δυνατότητες της νέας τεχνοχολίας, τον πλούτο του Ιστορικού της Αρχείου και την ιστορική γνώση των ανθρώπων της, η ΕΥΔΑΠ δημιούργησε την ψηφιακή αυτή εικονική περιήγηση με την οποία ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει και εικονικά τον παλαιό οικισμό του Μαραθώνα, ακούγοντας ταυτόχρονα τις ιστορίες που έχουν συγκεντρωθεί για κάθε σημείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνεργασία με την Clio Muse Tours, η ΕΥΔΑΠ σχεδίασε μία διαδρομή 17 σημείων, αναδεικνύοντας ιστορίες από τη ζωή στον οικισμό του Μαραθώνα, που δημιουργήθηκε το 1926, στο πλαίσιο της κατασκευής του Φράγματος Μαραθώνα. Ένας οικισμός 900 ανθρώπων οι οποίοι εργάστηκαν στο σπουδαίο αυτό τεχνικό έργο, την κατασκευή του υδροδοτικού συστήματος της πόλης των Αθηνών, της δεκαετίας του 1930.

 Πώς ήταν η ζωή στον οικισμό; Πώς ήταν κατασκευασμένα τα σπίτια; Τι παιχνίδια έπαιζαν τα παιδιά; Υπήρχε ύδρευση; Αποχέτευση; Νοσοκομείο; Σχολείο; Ο πρότυπος οικισμός, που έγινε γνωστός ως το «μικρό Παρίσι» της εποχής, αναβιώνει στις οθόνες του υπολογιστή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, χαιρετίζοντας την ψηφιακή δράση δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «εταιρείες με ιστορία όπως η ΕΥΔΑΠ, οφείλουν να συμβάλλουν -τα μέγιστα- στην καταγραφή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι’ αυτήν την ψηφιακή πρωτοβουλία και σχεδιάζουμε, ήδη, τις επόμενες ενέργειες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης