Προ ημερών η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στην πορεία του έργου κατασκευής του ανελκυστήρα στην Ακρόπολη.

Όπως είπε, αν και η κατασκευή του είναι ένα δύσκολο και πολύπλοκο ζήτημα, το Υπουργείο Πολιτισμού, παρά την πανδημία, ξεκίνησε τις απαραίτητες εργασίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το έργο είχε ανατεθεί από το Ίδρυμα Ωνάση σε ιταλική κατασκευαστική εταιρεία. Το εργοστάσιο της εταιρείας που ανέλαβε την κατασκευή του ανελκυστήρα βρίσκεται στο Κόμο της Ιταλίας, στην καρδιά της πανδημίας, και η διακοπή της λειτουργίας του επιβλήθηκε με τα μέτρα που ελήφθησαν από την ιταλική κυβέρνηση. Το εργοστάσιο έμεινε κλειστό επί 72 εργάσιμες ημέρες. Εξίσου αδύνατη ήταν και η ανταλλαγή επισκέψεων συνεργασίας των δύο πλευρών, Ιταλών κατασκευαστών και στελεχών του ΥΠΠΟΑ και του Ιδρύματος Ωνάση, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών. Η καμπίνα του ανελκυστήρα πλαγιάς, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθώς και όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός που ετοιμάστηκε στην Ιταλία βρίσκεται ήδη στην Αθήνα» σημείωσε η κ. Μενδώνη απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρολιάκου και πρόσθεσε:

«Για λόγους ασφαλείας των επιβαινόντων στον ανελκυστήρα, στην τοποθέτηση του εξοπλισμού πρέπει να μετέχουν ειδικευμένοι τεχνίτες της κατασκευάστριας εταιρείας, οι οποίοι από σήμερα το πρωί (1η Σεπτεμβρίου) -γιατί τώρα μπόρεσαν για υγειονομικούς λόγους να ταξιδέψουν- βρίσκονται στην Αθήνα» και συνέχισε:

«Το έργο του ανελκυστήρα πλαγιάς θα αποδοθεί στο κοινό -εις πείσμα όλων υμών- βελτιώνοντας την ασφαλή πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ένα μνημείο σύμβολο για όλη την ανθρωπότητα, που δεν προσφέρεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση, την οποία συστηματικά υπηρετείτε και εξυπηρετείτε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε την πορεία του έργου από τις φωτογραφίες που εξασφάλισε η Ζούγκλα:

«Η κατασκευή του νέου ανελκυστήρα στην Ακρόπολη αποτελεί ένα σύνθετο και πολύπλοκο έργο, για το οποίο απαιτήθηκαν και απαιτούνται καινοτόμες κατασκευαστικές λύσεις. Δεν πρόκειται για απλή αντικατάσταση του εργοταξιακού αναβατορίου που λειτουργούσε από το 2004 έως το 2018, όταν -με γνώση της τότε πολιτικής ηγεσίας- διεκόπη η λειτουργία του λόγω κατολισθήσεων, πτώσεων λίθων από το τείχος της Ακρόπολης.

»Το πρόβλημα με το αναβατόριο κληροδοτήθηκε από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη νυν ηγεσία του Υπουργείου. Το πρόβλημα ήταν γνωστό στην κυβέρνησή σας από τον Σεπτέμβριο 2018» σημείωσε ακόμα η κ. Μενδώνη απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρολιάκου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης