Τα «τζαλέτια», γνωστά και ως τηγανίτες της Κέρκυρας σερβίρονται παραμονή και ανήμερα της πρωτοχρονιάς. Έχουν ενετική καταγωγή και πήραν το όνομά τους από από τη λέξη giallo που σημαίνει κίτρινο στα ιταλικά. Ουσιαστικά πρόκειται για μία γλυκιά παραδοσιακή συνταγή «γεμάτη ευχές» για να είναι ο καινούργιος χρόνος «πασπαλισμένος» από γλύκα και νοστιμιά. Πρόκειται για μία πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή με κύριο συστατικό το καλαμποκάλευρο. Στο μείγμα χρησιμοποιείται επίσης ξηρή μαγιά, χυμός πορτοκαλιού, νερό, βανίλιες και μαύρες σταφίδες. Τα τζαλέτια τηγανίζονται μέχρι να χρυσοκοκκινίσουν, ενώ σερβίρονται με μπόλικη άχνη, κανέλα, μέλι ή σιρόπι αγαύης ή σιρόπι σφενδάμου.

Το έθιμο «της κολόνιας»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το νησί δεν ευωδιάζει μόνο από τις λιχουδιές που μαγειρεύονται, αλλά και από κολόνια που ρέει άφθονη, καθώς αναβιώνει το έθιμο «της κολόνιας». Η παράδοση του εθίμου θέλει τους νέους και τους ηλικιωμένους να ραίνουν με κολόνια όλους όσους συναντούν, γνωστούς και άγνωστους και να τους εύχονται «καλή αποκοπή», δηλαδή να αποχωριστούν με το καλό τον παλιό χρόνο. Εφέτος αναμένεται το έθιμο να αναβιώσει στον υπέρτατο βαθμό του.

Το έθιμο του καλωσορίσματος του νέου χρόνου

Την ίδια ώρα στη βόρεια Κέρκυρα αναβιώνει το έθιμο του «καλωσορίσματος». Το έθιμο θέλει οι γεροντότεροι του χωριού να ξυπνάνε από τα χαράματα και να είναι οι πρώτοι που θα καλωσορίσουν το νέο έτος. Θα βγουν στα παραθυρόφυλλα ή στις αυλές τους και αγναντεύοντας τα βουνά θα σιγοτραγουδήσουν «Καλημέρα σας βουνά και καλή πρωτοχρονιά, σαν τα βουνά να είμαι γερός, σαν την θάλασσα ξυπνός και σαν τα θαλασσοκύματα να κάνω τα θελήματα…»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης