Επέκταση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για όλα τα πολιτιστικά προϊόντα, με ευρύτερη στόχευση στην πολιτιστική κληρονομιά και στη σύγχρονη τέχνη, αλλά και τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα παρέχουν «επιχορηγήσεις έκτακτης ανάγκης», πρότεινε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ομολόγων της,  που πραγματοποιήθηκε στις 8/4, με θέμα «Κορωνοϊός (COVID-19) και πολιτιστικοί και δημιουργικοί τομείς: Αντίκτυπος, καινοτομία και σχεδιασμός για μετά την κρίση».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα και στις δράσεις που μπορούν, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να ενισχύσουν, με βιώσιμο τρόπο, την ανθεκτικότητα των πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων και ζήτησε από τους ομολόγους της «να πιέσουν όλοι μαζί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει ικανό μέρος της δέσμης μέτρων έκτακτης ανάγκης, ύψους 25 δισ. ευρώ, ειδικά για τον πολιτιστικό και τον δημιουργικό τομέα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της κροατικής Προεδρίας της ΕΕ και μετά το πέρας της, «η Věra Jourová, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αξίες και τη διαφάνεια, διαβεβαίωσε για τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις, τονίζοντας την αναγκαιότητα μιας ευέλικτης προσέγγισης για τους δικαιούχους του προγράμματος Creative Europe».

Οι υπουργοί Πολιτισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση της Επιτροπής, καθώς και για την ανακοίνωση περαιτέρω μέτρων και προγραμμάτων σε απάντηση στην πανδημία COVID-19. Συμφώνησαν ότι όλα τα έκτακτα μέτρα πρέπει να συνάδουν με τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, χαιρέτισαν τη διοργάνωση των τηλεδιασκέψεων και την ανάγκη τακτικής ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στα  κράτη-μέλη» αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης