Αυλαία σήκωσε χθες βράδυ το Φεστιβάλ Αθηνών με ένα από τα πιο συναρπαστικά και ιδιοφυή καλλιτεχνικά δίδυμα των ημερών μας, τους Ελβετούς Μάρτιν Τσίμερμαν και Ντιμιτρί Ντε Περό να παρουσιάζουν τη νέα τους παραγωγή, με τίτλο “Hans was Heiri”, στο κτίριο Η της Πειραιώς 260.

Με θερμά χειροκροτήματα, σφυρίγματα αλλά και πολλά “μπράβο”, επιβράβευσε την παράσταση το κοινό, που είχε γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με χιούμορ και ποιητική διάθεση, το ανατρεπτικό δίδυμο από την Ελβετία επέστρεψε μετά από δύο χρόνια στο Φεστιβάλ Αθηνών για να “παραμορφώσει τα πράγματα”.

Στο νέο τους έργο “Hans was Heiri” (μία έκφραση που σημαίνει “τελικά είναι όλοι ίδιοι”), συνδυάζουν αριστοτεχνικά πρωτότυπη μουσική, χορό, τραγούδι και ακροβατικά μέσα σε ένα σκηνικό σπίτι που περιστρέφεται διαρκώς, φέρνοντας τα πάνω -κάτω.

Πλαισιωμένοι από πέντε ακόμη ερμηνευτές, οι δύο καλλιτέχνες σχολιάζουν με χιούμορ την ανθρώπινη κατάσταση, αναζητώντας το όνειρο στην πραγματικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κόσμος του “Hans was Heiri”, αποτελείται από τετράγωνα που θυμίζουν κλουβιά μικρών ζώων ή ένα τεράστιο πλυντήριο.

Όλα αναποδογυρίζουν διαρκώς, το ταβάνι γίνεται πάτωμα, ανατρέποντας κάθε αίσθηση σταθερότητας.

Όσοι συμμετέχουν στην παράσταση πρέπει να προσαρμόζουν συνεχώς το σώμα τους στα όρια του κάδρου που το περικλείει και, ταυτόχρονα, αν χρειαστεί να καταργήσουν τους νόμους της βαρύτητας.

Τσίρκο; Θέατρο; Περφόρμανς; Εικαστική πρόταση; Όλα μαζί – εμπλουτισμένα με τα χαρακτηριστικά της βουβής κωμωδίας, του σλάπστικ, της ελαφρότητας και ταυτόχρονα της στοχαστικότητας συνθέτουν ένα πρωτόγνωρο θέαμα.

Οι δύο Ελβετοί, ο Τσίμμερμαν (χορογράφος) και ο ντε Περρό (συνθέτης), που εντυπωσίασαν το κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών το 2010, έγιναν γνωστοί για τις γεμάτες χιούμορ, φαντασία, δεξιοτεχνία -που πλησιάζει τα όρια της οφθαλμαπάτης- και ευαισθησία παραγωγές τους.

Με ένα “μπουλούκι” 40 παράξενων ανθρώπων, ταξιδεύουν σε όλο τον πλανήτη χωρίς να έχουν μία σταθερή έδρα, παρά μόνο όταν πρόκειται για τις ανάγκες μίας παραγωγής.

Για το “Hans was Heiri”, εγκαταστάθηκαν στη Ζυρίχη και εκεί δημιούργησαν ένα παράδοξο σύμπαν, όπου οι δυο τους μαζί με πέντε ακόμη χορευτές – ερμηνευτές, εκφράζουν με μουσική, χορό και ακροβατικά, τα ερωτήματά τους για την πραγματικότητα αλλά – κυρίως – για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς, το έργο εξερευνά την ιδέα ότι είμαστε όλοι ίδιοι, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τις βασικές μας ανάγκες και επιθυμίες, και ότι ίσως είναι ακριβώς αυτή η εμμονή μας να είμαστε διαφορετικοί που μας κάνει τελικά να αστοχούμε.

Να χάνουμε, δηλαδή, την ευκαιρία να είμαστε ευτυχισμένοι, μόνο και μόνο από το πείσμα μας να θέλουμε να είμαστε διαφορετικοί.

Το δημοφιλές ντουέτο έχει εμφανιστεί στις κορυφαίες σκηνές και φεστιβάλ του κόσμου (Theatre de la Ville Paris, Festival d‘Avignon, Barbican London, Sydney Opera House, κ.α.), έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις και έχει απασχολήσει το διεθνή Τύπο, που του έχει αφιερώσει διθυραμβικές κριτικές.

Η παράσταση θα συνεχιστεί έως και τις 11 Ιουνίου.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης