Στο κέντρο της Μαδρίτης, το αρχιτεκτονικό γραφείο Arquitectura al Descubierto προσφάτως ανακαίνισε ένα διαμέρισμα το οποίο αρχικά είχε χτιστεί το 1910. Οι Ισπανοί αρχιτέκτονες μιμήθηκαν, στην καινούργια διαμόρφωση χώρων, τη δομή ενός δέντρου. Και για τη φωτογράφηση του τελικού αποτελέσματος έβαλαν πορτοκάλια, παντού: στα πατώματα, να κρέμονται από το ταβάνι, στις εταζέρες, στο λουτρό, στο κρεβάτι του υπνοδωματίου…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


 
Η ανακαίνιση θυμίζει στους επισκέπτες δέντρα και φύση. Εκτός από την οργάνωση των χώρων, οι κολόνες και οι δοκοί από μαύρο ατσάλι φέρνουν στον νου ένα δέντρο με κλαδιά που απλώνονται κατά μήκος όλων των δωματίων. Το σουρεαλιστικό σενάριο ενισχύεται από τα πορτοκάλια που είναι σκορπισμένα στο σπίτι, είτε αντιπαλεύοντας τη βαρύτητα είτε κυλώντας σ’ όλα τα πατώματα.

Με τα εσπεριδοειδή, οι αρχιτέκτονες του Arquitectura al Descubierto θέλησαν να δημιουργήσουν μια σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικής και στοιχείων της φύσης. «Κατοικούμε το χώμα. Συλλάβαμε την ιδέα της γυμνής αρχιτεκτονικής ως το έδαφος που είναι κάτω από ένα δέντρο. Αυτό το έδαφος προοδευτικά κατοικείται από τα φρούτα που πέφτουν από τα κλαδιά» εξηγούν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης