Το Μεξικό παράγει κάθε χρόνο μισό εκατομμύριο τόνους πλαστικά απορρίμματα που καταλήγουν στον ωκεανό. Για να δείξει τι μπορεί να γίνει με την ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών, το αρχιτεκτονικό γραφείο UMA (Ulf Mejergen Arcitects) πρότεινε να επαναχρησιμοποιήσει πλαστικά μπουκάλια για να δημιουργήσει την πρόσοψη ενός καλλιτεχνικού σχολείου στην κεντροαμερικανική χώρα.
 


    
Με την ελπίδα ότι θα είναι ένα θετικό παράδειγμα για την τοπική κοινωνία, τα εκφραστικά «κύματα» της πρόσοψης στοχεύουν να τραβήξουν την προσοχή των περαστικών. Το πρότζεκτ «Νέο Κύμα» του UMA θέλει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον έμπνευσης μέσα στο οποίο θα ανθήσουν τα μικρά παιδιά.
    
Στους πάτους των μπουκαλιών έχουν ανοίξει τρύπες και τα περνούν σε χαλύβδινες βέργες (από αυτές που χρησιμοποιούνται σε οπλισμένο σκυρόδεμα), τις οποίες στη συνέχεια κάμπτουν για να δώσουν την επιθυμητή όψη ενός κύματος. Έχουν γεμίσει με άμμο ή τσιμέντο τα μπουκάλια που βρίσκονται πλησιέστερα στο έδαφος, για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα της κατασκευής. Τα μπουκάλια είναι βαμμένα σε διαβάθμιση μπλε-κυανό-λευκό και τα «κύματα», σε ορισμένα σημεία, μπορούν να χρησιμεύσουν ως καθίσματα.
    
Στην ουσία, το «Νέο Κύμα» φιλοδοξεί να αναδείξει το πόσο βλαβερό είναι το πλαστικό για το θαλάσσιο περιβάλλον μας και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ανακυκλωμένο, στην αρχιτεκτονική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
    
 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης