Οι Άγιοι Λεόντιος,Υπάτιος και Θεόδουλος είναι μάρτυρες της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη των οποίων τιμάται στις 18 Ιουνίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν τα ονόματα Λεόντιος, Λεοντία, Υπάτιος,Υπατία, Θεόδουλος και Θεοδούλη.

Ο Λεόντιος καταγόταν από την Ελλάδα και σε νεαρή ηλικία κατετάγη στον ρωμαϊκό στρατό. Όταν υπηρετούσε στην Αφρική έγινε χριστιανός και άρχισε να κηρύττει τον λόγο του Θεού, ενώ όσα χρήματα κέρδιζε τα διέθετε για την ανακούφιση των πτωχών, των χηρών και των ορφανών. Γρήγορα, η δραστηριότητά του αυτή απέδωσε καρπούς, καθώς δύο συνάδελφοί του, ο Υπάτιος και ο Θεόδουλος, πίστεψαν στον Χριστό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν πληροφορήθηκε το γεγονός ο ηγεμόνας Αδριανός, προσπάθησε με διάφορες υποσχέσεις να τους κάνει να αρνηθούν τον Χριστό. Γρήγορα όμως κατάλαβε ότι οι τρεις στρατιωτικοί παρέμεναν ακλόνητοι στην πίστη τους. Διέταξε, λοιπόν, τον αποκεφαλισμό του Υπάτιου και του Θεόδουλου και τη μαστίγωση μέχρι θανάτου του Λεόντιου. Το μαρτύριό τους συνέβη στα χρόνια του αυτοκράτορα Βεσπασιανού (69-79).

Απολυτίκιο

Ρώμην ένθεον διεζωσμένος, εθριάμβευσας εν τοις αγώσιν, αθλοφόρε του Σωτήρος Λεόντιε· συ γαρ ως λέων προς άθλησιν ώρμησας και πολεμίων το κράτος κατέβαλες. Μάρτυς ένδοξε Χριστὸν τον Θεόν ικέτευε, δωρίσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης