Ο χημικός μηχανικός και εφευρέτης του πρωτοποριακού υλικού για ρούχα και εξοπλισμό υπαίθριων δραστηριοτήτων GORE-TEX, Ρόμπερτ «Μπομπ» πέθανε σε ηλικία 83 ετών.
    
Γιος του Γουίλμπερτ «Μπιλ» Γκορ (WL Gore & Associates) με έδρα το Μέριλαντ των ΗΠΑ o Μπομπ Γκορ ερευνούσε στο εργαστήριο της εταιρείας το 1969 τρόπους για να κατασκευάσει ταινία στεγανοποίησης για υδραυλικούς και χρησιμοποίησε το DuPont’s Teflon (PTFE). Αυτό που διαπίστωσε ήταν ότι με την έκταση το PTFE, μπορούσε να επιμηκυνθεί κατά 800% για να σχηματίσει ένα υλικό που είναι ελαφρύ και αναπνέει, κατασκευασμένο 70% από αέρα.
    
Αυτό το μικροπορώδες υλικό είχε πόρους πολύ μικρότερους από τα σταγονίδια νερού, και έτσι θεωρήθηκε επίσης ως μια εξαιρετική λύση για αδιαβροχοποίηση. Με προσαρμογή και την προσθήκη υποστηρικτικών υλικών για αντοχή, το τελικό προϊόν ονομάστηκε ePTFE και κατοχυρώθηκε ως το υλικό “GORE-TEX”.
    
Το υλικό όχι μόνο έφερε επανάσταση στον κόσμο της μόδας και της ένδυσης υπαίθριων δραστηριοτήτων, αλλά χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην ιατρική, αεροναυτική και ακόμη και στη μουσική βιομηχανία.
    
Η WL Gore & Associates έγινε εταιρεία δισεκατομμυρίων δολαρίων το 1996 κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ρόμπερτ Γκορ. «Σκοπεύουμε να αφήσουμε κληρονομιά στην κοινωνία και στις μελλοντικές γενιές, συμπεριλαμβανομένων “βρεφών” που υποβλήθηκαν σε εγχειρίσεις καρδιάς και ζουν χάρη στα ιατρικά μας προϊόντα» είχε δηλώσει.
   
 Το 2000 παραιτήθηκε από πρόεδρος της WL Gore & Associates. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έλαβε πολλά βραβεία για τη συμβολή του στην επιστήμη.

«Θρηνούμε την απώλεια του Μπομπ Γκορ, του οποίου τα επιστημονικά επιτεύγματα άλλαξαν την επιχείρησή μας και άφησαν μόνιμο αντίκτυπο στον κόσμο» αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε την Κυριακή στον λογαριασμό της εταιρείας στο Instagram.
    
 Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης