Η πρώτη διαδικτυακή, λόγω πανδημίας, Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης καθιστά πιο επίκαιρη από ποτέ τη συζήτηση σχετικά με την ανθεκτικότητα του βιβλίου στην ψηφιακή εποχή. Στη σχετική συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο της 17ης ΔΕΒΘ, ο συγγραφέας Νίκος Δήμου εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον του βιβλίου και υποστήριξε ότι στην ψηφιακή εποχή «η τέχνη του λόγου όχι μόνο δεν έχει παρακμάσει, αλλά έχει αναβιώσει».

Συζητώντας με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκο Κούκη με συντονιστή τον διευθυντή της ΔΕΒΘ Μανώλη Πιμπλή, ο Νίκος Δήμου σημείωσε ότι σε αντίθεση με πολλούς συναδέρφους του, αγαπούσε από μικρός την τεχνολογία και σήμερα, στα 85 του, όταν πηγαίνει διακοπές «φορτώνει» στο κινητό ή στο τάμπλετ του περίπου 50 βιβλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχω πολλές φορές τσακωθεί με λόγιους, οι οποίοι είναι εναντίον της τεχνολογίας», σημείωσε για να προσθέσει ότι όπως ένα μεγάλο ποσοστό βιβλίων, εφημερίδων ή περιοδικών «είναι για πέταμα», το ίδιο ισχύει και με τα μπλογκς, τα οποία από την άλλη, όπως τόνισε, έχουν δώσει στο συγγραφέα τη μοναδική δυνατότητα να έχει άμεση επαφή με το αναγνωστικό κοινό.

Μας «εκμοντέρνισε» ο κορωνοϊός

Η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται για πρώτη φορά, αναγκαστικά, διαδικτυακά και είναι επίσης η πρώτη φορά που θα υπάρχουν ψηφιοποιημένα όλα τα αρχεία των εκδηλώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν ξέρω αν θα φτάναμε ποτέ σε τέτοιο σημείο ανάπτυξης, αν οι συνθήκες δεν το επέβαλαν», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΙΠ Νίκος Κούκης και ο Νίκος Δήμου τόνισε ότι η πανδημία «μας εξανάγκασε να γίνουμε πιο μοντέρνοι. Να καταλάβουμε τη σημασία και τη χρήση της τεχνολογίας και τις δυνατότητες που δίνει».

Επισήμανε, δε, ότι η τεχνολογία είναι το μόνο καινούργιο πράγμα που συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις δυνατότητες των έξυπνων τηλεφώνων σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «σε όλη την ιστορία της επιστημονικής φαντασίας δεν σκέφτηκε κανένας απ’ αυτούς που έγραφαν βιβλία μελλοντολογικά να περιγράψει μια συσκευή όπως το έξυπνο τηλέφωνο με τόσες δυνατότητες και χρήσεις».

Βιβλία έργα τέχνης

«Τα ηλεκτρονικά βιβλία, ebooks, είναι προσθήκη στη βιβλιοθήκη μας», τόνισε ο Νίκος Δήμου, ο οποίος στη φυσική του βιβλιοθήκη μετρά περίπου 18 χιλιάδες τόμους. Χαρακτηρίζει την τεχνολογία «θαύμα» και «έργο τέχνης», που απαιτεί φαντασία, εφευρετικότητα και ποίηση. Εκτιμά ότι το ebook θα πάρει ένα ποσοστό του αναγνωστικού κοινού, αλλά το βιβλίο που ξέρουμε θα εξακολουθήσει να υπάρχει και εξήγησε ότι η τάση που επικρατεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είναι η έκδοση μικρού αριθμού, βιβλίων-έργων τέχνης. «Στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή εκδοτικοί οίκοι βγάζουν βιβλία για μέλη σε λέσχες. Εκδίδονται δηλαδή σε περιορισμένους αριθμούς, 500-600 αντίτυπα και αυτά τα βιβλία σε λίγο καιρό αποκτούν την αξία ενός έργου τέχνης και πλειστηριάζονται όπως τα έργα τέχνης». Σημείωσε ακόμη ότι αυτήν την ιδέα προσπαθεί να την «πουλήσει» στην εθνική βιβλιοθήκη ώστε να εκθέτει τέτοιες εκδόσεις για να μπορεί ο κόσμος να βλέπει πως ένα βιβλίο εκτός από το περιεχόμενό του μπορεί να είναι αυτό καθαυτό ένα έργο τέχνης.

Τη θετική στάση του Νίκου Δήμου απέναντι στις κατακτήσεις του ανθρώπινου πνεύματος, επισήμανε ο κ. Κούκης για να απαντήσει ο συγγραφέας ότι «η θετική πλευρά θα έπρεπε να διδάσκεται. Με το να γκρινιάζουμε και να αφορίζουμε δεν κερδίζουμε τίποτε. Η τεχνολογία έχει τη δική της πορεία και θα προχωρήσει έτσι κι αλλιώς. Απλώς εμείς θα μείνουμε πίσω».

*Περισσότερες πληροφορίες για την εφετινή διαδικτυακή ΔΕΒΘ στον σύνδεσμο: https://thessalonikibookfair.gr/

 

 

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης