Μία έκθεση και ένα συνέδριο έφερε στη Θεσσαλονίκη καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο, οι οποίοι πραγματεύονται τον ρόλο της τέχνης σε εποχές κρίσεων.

Η επίκαιρη όσο ποτέ έκθεση με τίτλο «Η Tέχνη ως Μέσο Επικοινωνίας στην Επίλυση Συγκρούσεων» που εγκαινιάστηκε απόψε στην Casa Bianca, περιλαμβάνει έργα 39 διεθνούς φήμης καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων του Νέλσον Μαντέλα αλλά και Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών. Τον Ιούλιο 2001 ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα ζωγράφισε πέντε δυνατές εικόνες χεριών, απεικονίζοντας, όπως είπε, πώς ο κόσμος «ένωσε τα χέρια του πάνω από κοινωνικούς διχασμούς και εθνικά όρια, μεταξύ ηπείρων και ωκεανών» για να λυθούν οι συγκρούσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η έκθεση ανοίγει τις πύλες της για το κοινό σε μια δύσκολη συγκυρία για την παγκόσμια ειρήνη», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας ότι η τέχνη αποτελεί κοινή γλώσσα των λαών η οποία μπορεί να μας αφυπνίσει και να μας ευαισθητοποιήσει.

«Η τέχνη δίνει λύσεις ή τουλάχιστον τροφή για σκέψη», σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ενώ στην επικαιρότητα της έκθεσης αναφέρθηκε και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη σημειώνοντας ότι «η τέχνη είναι μια πανανθρώπινη φωνή που δημιουργεί διάλογο και μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εμπνευσμένη από το βιβλίο «Can Art Aid in Resolving Conflicts» (Frame Publishers, 2018), η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του «Conflict and Art», μιας διεθνούς πρωτοβουλίας με επικεφαλής τη Θεσσαλονικιά Βάσια Δεληγιάννη, επιμελήτρια Τέχνης – μουσειολόγο, καθηγήτρια και καλλιτέχνιδα που ζει και εργάζεται στην Ουάσιγκτον DC, στις Η.Π.Α.

«Αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο χάρτη και γίνεται μια πόλη-σήμα στην οποία συναντιούνται 39 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο με ένα κοινό θέμα. Μπορεί η τέχνη να βοηθήσει στην επίλυση συγκρούσεων; Πως δίνουν οι καλλιτέχνες απάντηση; Με το να φέρουν τον κόσμο στον ίδιο χώρο. Η τέχνη είναι η αφορμή για να βρεθούν όλοι μαζί και για να λύσει κάποιος συγκρούσεις, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να επικοινωνήσει», τόνισε η κ. Δεληγιάννη.

Το βιβλίο «Can Art Aid in Resolving Conflicts» αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ του καθηγητή Jerry Wind στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και των καθηγητών Noam Latar – ο οποίος παραβρέθηκε στα εγκαίνια- και Omat Lev-Er στο Πανεπιστήμιο IDC Herzliya στο Ισραήλ, κυκλοφόρησε από το Ίδρυμα Barnes στη Φιλαδέλφεια τον Νοέμβριο του 2018 και βρίσκεται στα εκθετήρια μουσείων τόσο της Ευρώπης όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα.

Διεθνές συνέδριο για το ρόλο της τέχνης στην επίλυση συγκρούσεων

Παράλληλα με την έκθεση διοργανώνεται διεθνές συνέδριο με θέμα: «Τέχνη και επίλυση συγκρούσεων: Ένας διαπολιτισμικός διάλογος – Art Communicating Conflict Resolution: An Intercultural Dialogue » από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μία Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και περιλαμβάνει εισηγήσεις 12 ομιλητών από όλον τον κόσμο.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022, από τις 10:00 π.μ. έως τις 17:00 μ.μ., στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του  Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου 2022.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης