Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη με την ταινία «Γλυκιά Συμμορία». Αγαπήθηκε ως «Μπαλούρδος» στο «Λούφα και παραλλαγή». «Αγαπούλα πούλα» έλεγε στις τηλεοπτικές διαφημίσεις που άφησαν εποχή. Ο λόγος για τον ηθοποιό Τάκη Σπυριδάκη που σε ηλικία 61 ετών, έχασε την πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, βυθίζοντας σε θλίψη την οικογένεια του, φίλους και συνεργάτες.

Από το κινηματογραφικό πανί, μέχρι τη μικρή οθόνη και το θεατρικό σανίδι, όπου κι αν εμφανιζόταν ο Τάκης Σπυριδάκης «έφερνε» κάτι το διαφορετικό, το ξεχωριστό, το αυθεντικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «Γλυκιά Συμμορία»

«Πού ‘σαι φίλε, επειδή το έχεις δει σαν αρχηγός εδώ πέρα, πρόσεξε μην μπει κάνας κλέφτης στο σπίτι,» λέει ο Ανδρέας της Γλυκιάς Συμμορίας, πρώην κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού, πρόσφατα αποφυλακισμένος, αιώνια αχαλίνωτος, στον ψυχρό, παράξενο τύπο που παρακολουθεί το σπίτι της παρέας, κουκουλωμένος μέσα στη μπεζ του καμπαρντίνα. Το λέει σα να το εννοεί και χάνεται μέσα στο κλεμμένο τους αυτοκίνητο, εκείνος, ο Αργύρης, η Μαρίνα και η Σοφία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σημαντικότερη, μάλλον, ταινία που γύρισε ποτέ ο Νίκος Νικολαΐδης (και ένα από τα καλύτερα ελληνικά φιλμ που γυρίστηκαν ποτέ) αφηγείται τη ζωή μίας μικρής ομάδας ατόμων που βλέπουν τον εαυτό τους να έχει φτάσει στο τέλος, σε εκείνο το σημείο που δεν έχει πια επιστροφή και αναζητούν διακαώς κάτι, μικρό ή μεγάλο, για να πιστέψουν, να ζήσουν και να πεθάνουν γι’αυτό.

«Αυτή είναι μία ταινία για την αντρική φιλία» θα πει αρκετά χρόνια αργότερα ο ίδιος ο Τάκης Σπυριδάκης, «αλλά και για τη φιλία, γενικότερα».

Ο αξέχαστος Μπαλούρδος του «Λούφα και παραλλαγή»

Ο Σπυριδάκης είχε πρωταγωνιστήσει μεταξύ άλλων στην θρυλική ταινία «Λούφα και παραλλαγή» του 1984. Ο Παναγιώτης Μπαλούρδος, ο ήρωας που υποδυόταν είπε μερικές από τις πιο πολυειπωμένες ατάκες του ελληνικού κινηματογράφου.

Η ταινία του Νίκου Περάκη πραγματεύεται την κωμική πλευρά μιας δύσκολης περιόδου, υπό το καθεστώς δικτατορίας, και το γέλιο ως φυσική αντίδραση στην καταπίεση και τη στέρηση της ελευθερίας. Η ταινία απέσπασε τέσσερα βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (καλύτερης ταινίας, σεναρίου, α΄ ανδρικού ρόλου και μοντάζ). Στηριγμένη στην απλή φόρμα της, τη σάτιρα και τους διάλογους, η ταινία έγινε μια από τις μεγάλες εμπορικές επιτυχίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.

«Αγαπούλα, πούλα», η ατάκα που άφησε ιστορία και ακούγεται μέχρι σήμερα

Ο Τάκης Σπυριδάκης ήταν πρωταγωνιστής σε μία από τις πιο επιτυχημένες διαφημίσεις στην ελληνική τηλεόραση. Σε διαφημιστικά σποτ για λογαριασμό εταιρείας κινητής τηλεφωνίας υποδύθηκε τον πρόεδρο ομάδας, ο οποίος έμπλεκε σε περιπέτειες και προσπαθούσε να… «καθαρίσει» με διάφορους τρόπους, ενώ είχε κλείσει ως μεταγραφή τον… Πίου.

Ο Τάκης Σπυριδάκης γεννήθηκε στην Αίγινα στις 4 Φεβρουαρίου 1958 και ήταν ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Είχε συμμετάσχει σε 13 ταινίες, ενώ το σκηνοθετικό του ντεμπούτο πραγματοποίησε το 1994 με την ταινία «Ο Κήπος του Θεού», της οποίας έγραψε και το σενάριο. Η ταινία τιμήθηκε με 7 κρατικά βραβεία ποιότητας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ο Τακης Σπυριδάκης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη ερμηνεύοντας έναν από τους πρωταγωνιστές της ταινίας «Γλυκιά Συμμορία», σε σκηνοθεσία του Νίκου Νικολαΐδη (1983). Για την ερμηνεία του εκείνη απέσπασε το ειδικό βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τον ίδιο χρόνο. Αξιοσημείωτη ήταν και η δεύτερη συμμετοχή του, στη «Λούφα και Παραλλαγή» του Νίκου Περάκη (1984).

Ακολούθησαν η «Πρωϊνή Περίπολος» (Νίκος Νικολαΐδης, 1986), «Προστάτης Οικογένειας» (Νίκος Περάκης, 1997), «Αυτή η Νύχτα Μένει» (Νίκος Παναγιωτόπουλος, 1999), «Μαύρο Γάλα» (Νίκος Τριανταφυλλίδης, 1999), «Κανείς δεν χάνει σε Όλα» (Διονύσης Γρηγοράτος, 2000), «Φτηνά Τσιγάρα» (Ρένος Χαραλαμπίδης, 2000), «Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου» (Νίκος Παναγιωτόπουλος, 2002), «Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο» (Νίκος Περάκης, 2005), «Ισοβίτες» (Θόδωρος Μαραγκός, 2008) και «4 Μαύρα Κοστούμια» (Ρένος Χαραλαμπίδης, 2009).

Το 1989 ο Τ. Σπυριδάκης έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους «Βέρα Κρουζ», που απέσπασε το 1ο βραβείο καλύτερης ταινίας στο αντίστοιχο Φεστιβάλ, τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και βραβεύτηκε από το Εθνικό Κέντρο Ταινιών της Γαλλίας, το 1990.

Στο θέατρο πρωταγωνιστούσε τα τελευταία 4 χρόνια στο έργο του Γιάννη Τσίρου, «Άγριος Σπόρος», στη σκηνή του Επί Κολωνώ, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.

Tελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό

Τη Δευτέρα στις 10 το πρωί στον Άγιο Δημήτριο της πλατείας Λυσικράτους στην Πλάκα θα πραγματοποιηθεί η νεκρώσιμη ακολουθία για τον Τάκη Σπυριδάκη που «έφυγε» νικημένος από τον καρκίνο.

Η κηδεία του αγαπημένου ηθοποιού, που άφησε πίσω του ένα τεράστιο κενό και βαθιά θλίψη, θα γίνει στο κοιμητήριο του Παλαιού Φαλήρου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης